Ciasto jogurtowe kubeczkowe

Opublikowano: 20.02.2022 r., 17:39 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto jogurtowe kubeczkowe pokrojone
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
Ciasto jogurtowe kubeczkowe to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Wypiek jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
450 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
93
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Cukier 1 i 1/2 kubka (300 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 3 kubki (600 g)
  • Olej rzepakowy 1 kubek (200 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Jogurt naturalny 2% 1 kubek (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, kubki

Przepis na ciasto jogurtowe kubeczkowe krok po kroku

Jajka z cukrem ubijamy na gładki i puszysty krem. Następnie powoli wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Do masy dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ponownie miksujemy.

Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 50 minut w temperaturze 170 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe kubeczkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego kubeczkowego

Pyszne ciasto jogurtowe kubeczkowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem jogurtu naturalnego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Deser również idealnie sprawdzi się w połączeniu z truskawkami.

Jak zrobić ciasto jogurtowe kubeczkowe? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cukier z jajkami ubijamy na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Do masy z jajkami dodajemy jogurt naturalny oraz mieszankę z mąki. Ponownie całość miksujemy. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe kubeczkowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Ciasto jogurtowe odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście jogurtowym kubeczkowym

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego kubeczkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego kubeczkowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
375.08
450.10
Białko (g)
5.44
6.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
53.34
64.00
Węglowodany przyswajalne (g)
52.64
63.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
0.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
15.44
18.53
Tłuszcze nasycone (g)
1.93
2.32
Tłuszcze nienasycone (g)
13.51
16.21
Cholesterol (mg)
43.40
52.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.27
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
34.49
41.39
Potas (mg)
58.96
70.75
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.27
43.53
Żelazo (mg)
3.21
3.85
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego kubeczkowego 93
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego kubeczkowego

Koszt składników
20.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
300 g
1 i 1/2 kubka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
600 g
3 kubki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 600 g
Olej rzepakowy
200 ml
1 kubek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Jogurt naturalny 2%
200 g
1 kubek
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 200 g
Koszt składników
20.40