Ciasto jogurtowe kubeczkowe
- Cukier - 1 i 1/2 kubka (300 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 kubki (600 g)
- Olej rzepakowy - 1 kubek (200 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Jogurt naturalny 2% - 1 kubek (200 g)
Przepis na ciasto jogurtowe kubeczkowe krok po kroku
Jajka z cukrem ubijamy na gładki i puszysty krem. Następnie powoli wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Do masy dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ponownie miksujemy.
Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 50 minut w temperaturze 170 st. C.
- Placki jogurtowe
- Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
- Ciasto jogurtowe
- Babka jogurtowa
- Ciasto jogurtowe z truskawkami
- Ciasto jogurtowe z jabłkami
- Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
- Ciasto jogurtowe z jagodami
- Ciasto jogurtowe z malinami
- Ciasto jogurtowe z borówkami
- Ciasto jogurtowe z owocami
- Jogurtowiec z galaretkami
- Ciasto z mandarynkami
- Ciasto jogurtowe z kruszonką
- Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
- Sernik jogurtowy
- Dietetyczne ciasto jogurtowe
- Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
- Jogurtowiec
Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego kubeczkowego
Pyszne ciasto jogurtowe kubeczkowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem jogurtu naturalnego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Deser również idealnie sprawdzi się w połączeniu z truskawkami.
Jak zrobić ciasto jogurtowe kubeczkowe? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cukier z jajkami ubijamy na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Do masy z jajkami dodajemy jogurt naturalny oraz mieszankę z mąki. Ponownie całość miksujemy. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe kubeczkowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Ciasto jogurtowe odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście jogurtowym kubeczkowym
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego kubeczkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego kubeczkowego
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.