Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem

Opublikowano: 19.03.2021 r., 21:08 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto jogurtowe ze śliwkami z czekoladą i kajmakiem
Ciasto jogurtowe ze śliwkami z czekoladą i kajmakiem
Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami komponuje się wspaniale z czekoladowymi kawałkami oraz przepyszną masą krówkową.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 55 min
297 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Cukier (40 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (280 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (150 g)
  • Masa krówkowa (400 g)
  • Śliwki (600 g)
  • Proszek do pieczenia (15 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, rózga

Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem krok po kroku

Mąkę, szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia dodaj do miski.

Dodaj olej, jogurt oraz jajka. Wymieszaj wszystko łyżką lub rózgą by składniki się połączyły.

Posiekaj czekoladę i dosyp do masy. Wymieszaj.

Powstałe ciasto wlej do tortownicy, w której jest wyłożony papier do pieczenia.

Pokrój śliwki w dużą kostkę. Wsyp na wierzch masy.

Ciasto polej za pomocą łyżki masą krówkową.

Piecz ciasto w 175 stopniach Celsjusza do suchego patyczka przez około 55 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem

Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami komponuje się wspaniale z czekoladowymi kawałkami oraz przepyszną masą krówkową. Wykorzystanie kajmaku jest sprawą nieoczywistą, ale dlaczego by nie spróbować? Ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Śliwki nadają kwaskowatość. Kajmak natomiast osładza całe ciasto swoją słodyczą. Nic dodać, nic ująć.

Alergeny w cieście jogurtowym ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
    • masa krówkowa

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
258.77
297.59
Białko (g)
5.79
6.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
30.96
35.60
Węglowodany przyswajalne (g)
30.10
34.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
12.66
14.55
Tłuszcze nasycone (g)
3.64
4.18
Tłuszcze nienasycone (g)
9.02
10.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.57
7.56
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.44
2.81
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.56
55.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
39.59
45.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.55
36.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
62.61
72.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
49.40
56.81
Potas (mg)
278.01
319.71
Wapń (mg)
112.69
129.59
Fosfor (mg)
161.49
185.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.67
27.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.47
1.69
Cynk (mg)
0.70
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem

Koszt składników
41.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Mąka pszenna typ 550
280 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 280 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
150 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 150 g
Masa krówkowa
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Śliwki
600 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Proszek do pieczenia
15 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
41.40