Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem krok po kroku
- Cukier 40 g
- Mąka pszenna typ 550 280 g
- Jajko 4 szt.
- Olej rzepakowy 150 ml
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 150 g
- Masa krówkowa 400 g
- Śliwki 600 g
- Proszek do pieczenia 15 g
- Czekolada gorzka 100 g
Mąkę, szczyptę soli, cukier oraz proszek do pieczenia dodaj do miski.
Dodaj olej, jogurt oraz jajka. Wymieszaj wszystko łyżką lub rózgą by składniki się połączyły.
Posiekaj czekoladę i dosyp do masy. Wymieszaj.
Powstałe ciasto wlej do tortownicy, w której jest wyłożony papier do pieczenia.
Pokrój śliwki w dużą kostkę. Wsyp na wierzch masy.
Ciasto polej za pomocą łyżki masą krówkową.
Piecz ciasto w 175 stopniach Celsjusza do suchego patyczka przez około 55 minut.
Często zadawane pytania
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Babeczki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Bułeczki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
-
Jogurtowiec

(liczba kalorii)
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem - cechy przepisu
Więcej o cieście jogurtowym ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami komponuje się wspaniale z czekoladowymi kawałkami oraz przepyszną masą krówkową. Wykorzystanie kajmaku jest sprawą nieoczywistą, ale dlaczego by nie spróbować? Ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Śliwki nadają kwaskowatość. Kajmak natomiast osładza całe ciasto swoją słodyczą. Nic dodać, nic ująć.
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Energia i białka
(115g)
Węglowodany w cieście jogurtowym ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy w przepisie na ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
(115g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście jogurtowym ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
- masa krówkowa