Jogurtowiec z galaretkami

Opublikowano: 03.05.2022 r., 12:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jogurtowiec z galaretkami podany na talerzyku.
Jogurtowiec z galaretkami
Jogurtowiec z galaretkami jest niezwykle prostym, ale też bardzo pięknym ciastem. Wspaniale prezentuje się na stole, ze względu na dużą ilość kolorowych galaretek.
Przygotowanie 20 min
Miksowanie i Czas chłodzenia 20 min
264 kcal
Kcal w porcji
122 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (120 g)
  • Jogurt naturalny (300 ml)
  • Żelatyna (30 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Galaretka (140 g)
  • Truskawki (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, lodówka

Przepis na jogurtowiec z galaretkami krok po kroku

Każdą galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Możesz zmniejszyć ilość wody o 100 ml, by całość była bardziej gęsta. Odstaw je do lekkiego stężenia.

W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim żelatynę i cukier.

Śmietanę 30% ubij na sztywno, dodaj do niej porcjami jogurt, a następnie wystudzone mleko z żelatyną i cukrem.

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w kostkę, dodaj do masy.

Na dnie tortownicy przykrytej papierem do pieczenia wyłóż herbatniki, a następnie pokryj je jedną galaretką. Na wierzch wyłóż masę i polej kolejną galaretką.

Pozostaw do stężenia przez minimum 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na jogurtowiec z galaretkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat jogurtowca z galaretkami

Jogurtowiec z galaretkami jest niezwykle prostym, ale też bardzo pięknym ciastem. Wspaniale prezentuje się na stole, ze względu na dużą ilość kolorowych galaretek.

Przepis na jogurtowiec z galaretkami jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają proste desery. Ten taki właśnie jest. Jego podstawą są jogurty. Najlepiej wybrać takie, które będą odpowiednio gęste. Świetnie sprawdzi się jogurt grecki lub skyr. Nie ma w tym przypadku znaczenia ilość tłuszczu, jak najbardziej można sięgnąć zarówno po te odtłuszczone, jak i pełnotłuste. Opcja ze zmniejszoną zawartością tłuszczu będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie. To idealna opcja dla wszystkich, którzy są na diecie i poszukują dobrego zamiennika dla ulubionego ciasta. Jogurtowiec przygotowany w taki sposób nie potrzebuje pieczenia, dlatego przygotowując to ciasto, nie trzeba się bardzo napracować. Jednak dobrze jest porządnie je schłodzić. Po schłodzeniu jego brzeg powinien być całkowicie ścięty. To właśnie dzięki temu ciasto jest tak pyszne i niezwykle puszyste. Jego największym sekretem jest dodatek żelatyny. Można też użyć bezbarwnej galaretki. Oprócz tego do ciasta dodaje się także kolorowych galaretek, dzięki czemu jest tak smaczne, kolorowe i niezwykle apetyczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jogurtowiec z galaretkami, by był pyszny, a przy tym łatwy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobry pomysł na smaczny placek nawet dla początkujących osób. Nie trzeba do niego specjalnych umiejętności. Wystarczy tylko odrobina cierpliwości. Ciasto ze względu na dodatek jogurtów jest też opcją zdrowszą. Jogurty charakteryzują się mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych, które powinny być w diecie minimalizowane, ze względu na ich niekorzystny wpływ na układ krwionośny. Jogurty greckie można znaleźć w każdym sklepie, a w razie potrzeby można je również zastąpić jogurtem naturalnym. W tym wypadku należy jednak pamiętać, że powinien on być naprawdę gęsty. Nie należy również wybierać opcji, która jest zbyt kwaśna, to zepsuje smak ciasta. Jeżeli chce się go zrobić w bardziej odchudzonej formie, zamiast cukru można do niego dodać słodzika.

Alergeny w jogurtowcu z galaretkami

Lista alergenów dla jogurtowca z galaretkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Jogurt naturalny
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze jogurtowca z galaretkami

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(122g)
Energia (kcal)
216.52
264.15
Białko (g)
6.67
8.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(122g)
Węglowodany (g)
24.00
29.28
Węglowodany przyswajalne (g)
23.50
28.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(122g)
Tłuszcz (g)
10.69
13.04
Tłuszcze nasycone (g)
9.56
11.66
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
1.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.91
1.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.51
1.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(122g)
Sód (mg)
157.72
192.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jogurtowca z galaretkami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jogurtowca z galaretkami

Koszt składników
37.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
120 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 120 g
Jogurt naturalny
300 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 ml
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Śmietanka kremowa 36%
300 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 ml
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Galaretka
140 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Truskawki
150 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Koszt składników
37.70