Przepis na babkę jogurtową krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej piany.

Wlej olej rzepakowy, dodaj jogurt naturalny i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia wymieszaj do połączenia składników.

Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Wlej ciasto na babkę.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Babka jogurtowa podana na niebieskim talerzu.
Babka jogurtowa
Koszt przygotowania dania
10.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
433 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Babka jogurtowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babce jogurtowej

Babka jogurtowa to bardzo dobry pomysł na wilgotne ciasto o zwartej konsystencji. Szybka babka świetnie sprawdzi się podana jako deser podczas niedzielnego obiadu z rodziną. Przepis na babkę jogurtową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, jogurt naturalny, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, masło, bułka tarta.

Jak zrobić babkę jogurtową? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej piany. Wlej olej rzepakowy, dodaj jogurt naturalny i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia wymieszaj do połączenia składników. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto na babkę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.

Podsumowując pyszna babka jogurtowa to prosty przepis na deser dla całej rodziny. Wielkanocna babka sprawdzi się nie tylko na święta. Babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem przez dwa trzy dni. Najlepsza babka jogurtowa to ta przygotowana z pełnotłustego jogurtu naturalnego. Babka jest szybka do przygotowania i można ją upiec podczas wizyty niezapowiedzianych gości.

Wartości odżywcze babki jogurtowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
333.20 kcal
433.16 kcal
Białko
8.05 g
10.46 g

Węglowodany w babce jogurtowej

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
45.26 g
58.83 g
Węglowodany przyswajalne
45.04 g
58.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.22 g
0.28 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
13.83 g
17.98 g
Tłuszcze nasycone
3.52 g
4.58 g
Tłuszcze nienasycone
10.22 g
13.28 g
Cholesterol
82.94 mg
107.83 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babkę jogurtową

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.08 mg
0.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.43 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.32 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.23 mg
2.90 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
59.74 µg (mcg)
77.66 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babkę jogurtową

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
77.28 mg
100.47 mg
Potas
301.70 mg
392.21 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
145.89 mg
189.65 mg
Fosfor
239.02 mg
310.72 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.54 mg
20.20 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.40 mg
3.12 mg
Cynk
0.66 mg
0.86 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.11 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki jogurtowej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce jogurtowej

Lista alergenów dla babki jogurtowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Masło

Cena przygotowania babki jogurtowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na babkę jogurtową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób