Przepis na ciasto jogurtowe dla cukrzyków krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Rozmroź wiśnie.

Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij do powstania białej puszystej masy.

Do masy jajecznej dodaj olej i jogurt naturalny, wymieszaj.

Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Dodaj wiśnie i wymieszaj delikatnie.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Ciasto jogurtowe dla cukrzyków ułożone na jutowej ściereczce.
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
Koszt przygotowania dania
24.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
311 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
59

Ciasto jogurtowe dla cukrzyków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście jogurtowym dla cukrzyków

Ciasto jogurtowe dla cukrzyków to wspaniała propozycja na domowy wypiek bez cukru i białej mąki pszennej. Ciasto dla diabetyków powinno zawierać mąkę pełnoziarnistą. Nie można słodzić go cukrem, najlepszym zastępstwem cukru dla diabetyków jest ksylitol, erytrytol czy stewia. Desery dla diabetyków powinny mieć niski ładunek glikemiczny. Przepis na ciasto jogurtowe dla cukrzyków jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa pełnoziarnista, jajka, olej rzepakowy, ksylitol, jogurt naturalny, wiśnie mrożone, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasto jogurtowe dla cukrzyków? Rozmroź wiśnie. Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij do powstania białej puszystej masy. Do masy jajecznej dodaj olej i jogurt naturalny, wymieszaj. Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Dodaj wiśnie i wymieszaj delikatnie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Wiśnie są owocem sezonowym dostępne latem w okresie między lipcem a sierpniem. Wiśnie można dodawać do ciast, deserów, przygotowywać z nich dżemy, a także mrozić. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Wiśnie są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przez nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych.

Podsumowując ciasto z wiśniami bez cukru jest dobre dla diabetyków oraz osób z problemami metabolicznymi glukozy. Ciasto świetnie sprawdzi się także w diecie redukcyjnej oraz jako zdrowy deser dla dzieci. Ciasto jogurtowe jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto można przygotować także z innymi owocami takimi jak jagody, brzoskwinie czy maliny.

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego dla cukrzyków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
222.61 kcal
311.65 kcal
Białko
6.88 g
9.64 g

Węglowodany w cieście jogurtowym dla cukrzyków

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
33.28 g
46.59 g
Węglowodany przyswajalne
30.15 g
42.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.12 g
4.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
9.55 g
13.38 g
Tłuszcze nasycone
1.54 g
2.16 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.55 g
10.57 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Cholesterol
72.70 mg
101.78 mg

Witaminy w przepisie na ciasto jogurtowe dla cukrzyków

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina C
0.44 mg
0.62 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto jogurtowe dla cukrzyków

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
50.62 mg
70.87 mg
Wapń
110.62 mg
154.86 mg
Żelazo
1.25 mg
1.75 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego dla cukrzyków 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście jogurtowym dla cukrzyków

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego dla cukrzyków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania ciasta jogurtowego dla cukrzyków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
300 g
1,5 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Jogurt naturalny 2%
250 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 250 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Wiśnie mrożone
300 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 300 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
53.20
Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe dla cukrzyków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób