Co może jeść cukrzyk bez ograniczeń?

Cukrzyca to choroba, w której niezwykle istotna jest prawidłowa dieta. Dzięki niej można zminimalizować prawdopodobieństwo groźnych powikłań. A więc co może jeść cukrzyk bez ograniczeń?

1. Produkty pełnoziarniste

2. Owoce i warzywa.

3. Chudy nabiał i jaja

4. Drób

5. Pestki, nasiona i orzechy.

6. Ryby

Z tych produktów można komponować dowolne dania, należy jednak pamiętać, by:

- połowa talerza należała do owoców i warzyw,

- w każdym posiłku pojawiało się źródło białka i zdrowego tłuszczu,

- wybierać zdrowe metody obróbki: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie i duszenie,

- warto sięgać po owoce, kasze i makarony o niskim Indeksie Glikemicznym,

- produkty skrobiowe dobrze jest po ugotowaniu schłodzić, by powstała w nich skrobia oporna

Zobacz pytania podobne do co może jeść cukrzyk bez ograniczeń?

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Co może jeść cukrzyk bez ograniczeń? Co jeszcze warto wiedzieć?

Cukrzyca to choroba, w której niezwykle istotna jest prawidłowa dieta. Dzięki niej można zminimalizować prawdopodobieństwo groźnych powikłań. Osoby chore na cukrzycę bardzo często zastanawiają się jakie produkty mogą jeść na diecie bez ograniczeń, a czego unikać. W sklepach istnieją specjalne składniki, czy gotowe dania z niskim indeksem glikemicznym dla diabetyków, jednak wiele osób chciałoby móc korzystać z tradycyjnej żywności, która jest po prostu tańsza i łatwiej dostępna. Poniżej oprócz wskazówek, także pomysły na ciekawe potrawy. A więc co może jeść cukrzyk bez ograniczeń?

1. Produkty pełnoziarniste

2. Owoce i warzywa.

3. Chudy nabiał i jaja

4. Drób

5. Pestki, nasiona i orzechy.

6. Ryby

Z tych produktów można komponować dowolne dania, należy jednak pamiętać, by:

- połowa talerza należała do owoców i warzyw,

- w każdym posiłku pojawiało się źródło białka i zdrowego tłuszczu,

- wybierać zdrowe metody obróbki: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie i duszenie,

- warto sięgać po owoce, kasze i makarony o niskim Indeksie Glikemicznym,

- produkty skrobiowe dobrze jest po ugotowaniu schłodzić, by powstała w nich skrobia oporna.

Należy również znać produkty, jakich unikać:

- potrawy wysoko przetworzone, będące

- dania typu fast food,

- słodycze,

- słone przekąski,

- czerwone mięso i jego przetwory,

- zwierzęce tłuszcze,

- mieszanki przypraw obfitujące w cukier i tłuszcz,

- słodkie napoje,

- alkohole.

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wynikająca z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny - hormonu produkowanego przez trzustkę. Osób zmagających się z tą chorobą co roku przybywa. Według International Diabetes Federation w 2040 roku ma być już 642 miliony osób z cukrzycą. Na szczęście z cukrzycą można normalnie żyć, konieczne jest tylko odpowiednie leczenie i zmiana stylu życia, w tym diety. Cukrzycę można zwykle podejrzewać u osób, u których występuje wzmożone pragnienie i duża ilość oddawanego moczu na dobę. Dalszymi objawami, które sugerują cukrzycę, jest postępująca utrata masy ciała i odwodnienie, postępujące osłabienie, obniżona odporność organizmu w postaci nawracających infekcji i zmian ropnych skóry, szybko postępujące upośledzenie wzroku, dokuczliwy świąd w ujściu cewki moczowej. Cukrzyca niszczy naczynia krwionośne i nerwy, w efekcie z biegiem czasu może powodować kolejne choroby.

Odpowiednia dla cukrzyka dieta powinna opierać się na częstych posiłkach i wybieraniu produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG poniżej 55). Niezależnie od typu choroby, dieta cukrzycowa jest jednym z niezbędnych elementów leczenia. Sprawdzi się także u osób, u których występuje większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, czyli np. u tych, których rodzice zmagali się z cukrzycą, a także u osób z nadwagą, małą ilością aktywności fizycznej i niewłaściwym sposobem żywienia.

Chorujący na cukrzycę powinni być na diecie cukrzycowej, to specjalna modyfikacja zdrowego odżywiania, w której obniżona jest ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, a zwiększona ilość produktów o niskim Indeksie Glikemicznym.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto