Sernik jogurtowy
Opublikowano: 30.08.2023 r.
Sernik jogurtowy jest jeszcze bardziej puszysty i delikatny niż tradycyjna wersja. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekona się, jaki jest niesamowity.
Składniki dla 12 porcji:
- Herbatniki - 200 g (1 opakowanie)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Ser twarogowy chudy - 500 g (1 opakowanie)
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (2 łyżki)
- Jogurt naturalny 2% - 400 g (2 opakowania)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, okrągła forma do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Rozgnieć herbatniki.
- W misce wymieszaj rozgniecione ciastka z roztopionym masłem, aż składniki się połączą. Przełóż masę na spód blaszki do pieczenia o średnicy około 22-24 cm.
- W misce wymieszaj twaróg, jogurt, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i skórkę otartą z cytryny.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszaj.
- Wlej przygotowaną masę serową na spód ciastka w formie.
- Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz sernik przez około 50-60 minut.
Komentarz dietetyka
Sernik możesz podawać z lodami waniliowymi lub owocami na ciepło.