Ciasta z kruszonką

ciasta z kruszonką

Kruszonka jest popularnym wykończeniem ciasta, które dzięki niej zyskuje niepowtarzalny smak. Chrupiąca kruszonka może doskonale podbić wyrazistość zarówno ciasta drożdżowego, jak i drożdżówkę lub inny słodki wypiek. Maślany smak ciast i bułek w połączeniu z kruszonką zaskoczy niejednego fana słodkości. Kruszonkę przygotowywać można na wiele sposobów, jednak najbardziej znany przepis na kruszonkę opiera się wyłącznie na trzech składnikach – maśle, mące pszennej i cukrze. Największą sztuką będzie umiejętnie połączenie tych produktów spożywczych w jedną spójną całość, a więc właśnie w kruszonkę.

Najciekawsze przepisy w temacie ciasta z kruszonką

Przepisy w temacie ciasta z kruszonką

Ciasta z kruszonką – przepisy na pyszne ciasta z dodatkiem kruszonki

Ciasta z kruszonką są jednymi z najbardziej popularnych w naszym kraju. Kruszonka idealnie podkreśla smaczne i proste wypieki owocowe, które dzięki niej zyskują wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Jak robi się placki z kruszonką? Które wypieki są naprawdę szybkie i łatwe w przygotowaniu? Poznaj najciekawsze przepisy na domową kruszonkę i dowiedz się, z jakich składników powinna się ona składać.

Przepisy na ciasta z kruszonką – proste, smaczne i łatwe receptury

Przepis na idealną kruszonkę. Z ilu składników składać powinna się kruszonka?

Kruszonka jest doskonałym dodatkiem do domowych wypieków. Potrafi błyskawicznie podbić smak ciasta oraz innych drożdżowych smakołyków. Świetnie współgra także z sernikiem albo ciastami jogurtowymi. Oczywiście doskonale podkreśla też rozmaite kruche wypieki. Kruszonkę robi się bardzo szybko i w prosty sposób. Nawet największy amator w kuchni powinien sobie z nią świetnie poradzić. Jeśli nie masz pomysłu, w jaki sposób udekorować ciasto albo wykończyć je, koniecznie zrób chrupiącą i smaczną kruszonkę. Z jej dodatkiem każdy domowy wypiek zyska niesamowitego wyrazu. Wystarczy, że przygotujesz trzy produkty spożywcze, które prawdopodobnie masz w domu: mąkę pszenną, cukier oraz zimne masło.

O czym warto pamiętać, wybierając składniki na kruszonkę? Otóż najlepiej korzystać z masła, nie z margaryny – niestety, ale margaryna nie nada kruszonce specyficznego maślanego posmaku. Jeśli chodzi o mąkę, najbardziej polecaną jest oczywiście pszenna. Dobrym wyborem będzie również mąka krupczatka. W przypadku cukru warto postawić na biały, jednak przy wyrabianiu domowej kruszonki świetnie sprawdzi się także cukier trzcinowy.

Crumble – kultowa angielska kruszonka

Crumble jest słynną kruszonką angielską, która w trakcie II wojny światowej stanowiła zupełnie osobny deser. Wówczas pieczono mało ciast, gdyż brakowało składników – kruszonka była więc dla wypieków znakomitą i smaczną alternatywą. Na pomysł tworzenia deseru crumble wpadły gospodynie z Wielkiej Brytanii. Jako że nie miały możliwości pieczenia tradycyjnych ciast, tworzyły kruszonki, które chociaż trochę imitowały domowe wypieki, jakich brakowało w domach.

Crumble było czymś na zasadzie ciasta bez spodu – pod kruszonką zapiekane były duszone owoce. W czasach II wojny światowej brakowało wszystkiego, więc kruszonkę robiono jedynie z cukru, mąki i masła. Te trzy składniki były jednymi z nielicznych, na jakie ludzie mogli sobie wówczas pozwolić. Jakie owoce były najczęściej stosowane do kruszonki przez gospodynie domowe? Wśród nich wyróżnić można kilka:

  • brzoskwinie,
  • rabarbar,
  • śliwki,
  • agrest,
  • jabłka,
  • jeżyny.

Szybkie i owocowe ciasta z kruszonką – jak robi się placki z kruszonką?

Kruszonka do ciasta, krok po kroku

Aby przygotować kruszonkę, potrzebować będziesz ok. 100 g zimnego masła, 200 g mąki pszennej i 100 g cukru. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie kruszonki z tych trzech produktów spożywczych. Możesz na przykład najpierw wsypać do miski mąkę, zimne masło i cukier, po czym przemieszać złączone składniki palcami i rozetrzeć je na grudki – mogą być one zarówno małe, jak i duże. Innym sposobem będzie wysypanie składników na stolnicę i siekanie ich do momentu, aż się ze sobą złączą i stworzą charakterystyczne grudki – można je połączyć palcami.

Jaki jest jeszcze inny sposób na zrobienie kruszonki do ciasta? Można zmiksować składniki mikserem, aby połączyć je ze sobą automatycznie. Nie wolno jednak miksować składników zbyt długo, gdyż mogą się ze sobą zbyt mocno sczepić – wówczas z kruszonki… nic nie wyjdzie! Brak wiedzy na temat proporcji produktów spożywczych i nieumiejętne ich mieszanie to podstawy w robieniu kruszonki. Zbyt wiele masła może rozpuścić kruszonkę i niepotrzebnie dodać jej kalorii. Zbyt duża ilość mąki sprawi z kolei, że kruszonka nie będzie wystarczająca sypka. Masło powinno być zimne, o czym też warto pamiętać – wówczas najlepiej zespoi się bowiem z resztą składników. Należy pamiętać również o tym, że mąkę oraz ciasto na kruszonkę zawsze warto przesiewać przed przygotowaniem.

Ciekawostki na temat kruszonki. Najciekawsze przepisy na ciasta z kruszonką

Wiesz już, czym jest kruszonka na ciasto i z jakich składników powstaje. Warto jednak przyswoić sobie jeszcze kilka ciekawych informacji związanych z kruszonką. Tą wiedzą możesz zaskoczyć swoich bliskich oraz przyjaciół!

  1. Kruszonka może całkiem zmienić swój klasyczny smak, kiedy dodasz do niej kakao lub cynamon.
  2. Osoby nietolerujące glutenu wcale nie muszą rezygnować z kruszonki! Mogą jeść np. kruszonkę kokosową – w procesie tworzenia kruszonki zamiast mąki pszennej stosuje się mąkę koksową.
  3. Zamiast klasycznej mąki na kruszonkę, wykorzystać można również herbatniki i płatki owsiane.
  4. Kruszonka nie tylko nadaje wyrazu domowym wypiekom, ale też zmienia ich smak.
  5. Jeśli w cieście z kruszonką korzystasz ze świeżych owoców, koniecznie je wcześniej opłucz, usuń pestki i pokrój na drobne kawałeczki, gdy tylko zajdzie oczywiście taka potrzeba. Możesz również posypać je aromatycznymi przyprawami do smaku.

Wśród najciekawszych przepisów na ciasta z kruszonką na szczególne wyróżnienie zasługuje kilka z nich.

  • Ciasto drożdżowe z kruszonką, rabarbarem i budyniem
  • Ciasto z truskawkami i kruszonką
  • Jabłecznik pod kruszonką
  • Placek ze śliwkami i kruszonką
  • Ciasto jogurtowe z kruszonką
  • Makowiec z kruszonką
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto