Ciasta z kruszonką
-
Szarlotka z kruszonką
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 50 min łatwy 16 187 kcal -
Śliwki pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką to angielski deser, który jest bardzo prosty do przygotowania. Ten deser idealnie nadaje się na podwieczorek i …
15 + 30 min łatwy 4 533 kcal -
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który …
120 + 40 min łatwy 12 350 kcal
Ciasta z kruszonką - przepisy
-
Tarta z czereśniami
To jest najlepsza tarta z czereśniami, którą możesz zrobić na deser. Pyszne ciasto z waniliową kruszonką to doskonały pomysł na …
30 + 50 min łatwy 10 292 kcal -
Sernik z kruszonką
Sernik z kruszonką na kruchym spodzie to idealny pomysł na deser o każdej porze roku. Ten tradycyjny sernik jest bardzo …
80 + 65 min łatwy 20 431 kcal -
Rabarbar pod kruszonką
Rabarbar pod kruszonką to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki temu poradzi sobie …
10 + 20 min łatwy 4 207 kcal -
Kruche ciasto z malinami
Kruche ciasto z malinami to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam. …
40 + 50 min łatwy 10 319 kcal -
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
Taki jabłecznik to ciekawa wersja. Kruchy placek z jabłkami ma dodatkowo budyniową piankę. Ciasto jest smaczne i proste. Zobacz, jak …
30 + 65 min łatwy 16 349 kcal -
Makowiec z kruszonką
Makowiec z kruszonką to tradycyjne polskie ciasto, które jest częste na świątecznych stołach. To ciasto szczególnie kojarzy mi się ze …
40 + 50 min łatwy 16 421 kcal
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który …
120 + 40 min łatwy 12 355 kcal -
Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest pyszne w smaku, dodatkowo …
40 + 50 min łatwy 10 340 kcal -
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest smaczne, a przy okazji naprawdę proste w przygotowaniu. Całość zajmuje kilka minut, a …
10 + 30 min łatwy 10 479 kcal -
Tarta z gruszkami i kruszonką
Tarta z gruszkami i kruszonką to wspaniały przepis na pyszne i bardzo łatwe ciasto, które na pewno przypadnie do gustu …
20 + 45 min łatwy 10 578 kcal -
Ciasto z wiśniami i kruszonką
Ciasto z wiśniami i kruszonką jest niezwykle pysznym wyborem dla wszystkich miłośników domowych deserów. Jest smaczne, a przy okazji proste …
20 + 60 min łatwy 8
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką to świetny pomysł na szybkie ciasto. Łatwe ciasto jogurtowe jest wilgotne i ma zwartą …
15 + 45 min łatwy 10 -
Tarta z truskawkami i kruszonką
Ta pyszna i szybka tarta z truskawkami i kruszonką to doskonały pomysł na ciasto, które idealnie pasuje do kawy. Super …
25 + 45 min łatwy 6 412 kcal -
Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką
A może masz ochotę na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką? Z lekką nutką cynamonu, kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru i …
20 + 40 min łatwy 10 387 kcal -
Ciasto z czereśniami i budyniem
Domowe, kruche ciasto z czereśniami i budyniem to łatwy przepis, który jest dobry na każdą okazję. Jest pyszne, idealnie kruche …
30 + 60 min łatwy 12 423 kcal -
Tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką
Tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Tarta będzie także dobrym pomysłem …
15 + 50 min łatwy 10 741 kcal -
Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Pyszne ciasto drożdżowo-serowe i fantastyczna kruszonka. Bez problemu zabierzesz go w dłuższą trasę. Będzie też idealną opcją na szybką przekąskę …
30 + 94 min łatwy 24 270 kcal
-
Jabłecznik z kruszonką
Jabłecznik z kruszonką to wspaniałe wilgotne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Przepis na jabłecznik z kruszonką jest łatwy do …
20 + 50 min łatwy 11 544 kcal -
Ciasto drożdżowe na oleju
Ciasto drożdżowe na oleju to jedno z łatwiejszych ciast, jakie wykonasz. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania. …
200 + 50 min łatwy 40 142 kcal -
Ciasto na maślance ze śliwkami
Ten placek śliwkowy z kruszonką jest genialny! Pyszne, wilgotne ciasto na maślance ze śliwkami z cytrynowym aromatem to świetny pomysł …
15 + 45 min łatwy 14 466 kcal -
Gruszki pod kruszonką
Gruszki pod kruszonką to bardzo dobry pomysł na pyszne owoce pod chrupiącym ciastem idealne na deser. Do zapiekania najlepiej nadają …
15 + 30 min łatwy 10 511 kcal -
Crumble
Poznaj przepis na crumble czyli owoce pod pyszną kruszonką. Nasza wersja ciasta jest ze śliwkami. Jest to szybki deser na …
25 + 35 min łatwy 10 237 kcal
-
Ciasto drożdżowe z owocami
Ciasto drożdżowe z owocami to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki. Całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji …
25 + 40 min łatwy 10 479 kcal -
Ciasto drożdżowe z malinami
Pyszne ciasto drożdżowe z malinami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
120 + 40 min łatwy 10 432 kcal -
Dietetyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką z nutą piernika
Uwielbiasz ciasto, ale pragniesz dbać o swoje zdrowie dokonując lepszych wyborów przy gotowaniu i pieczeniu? Oto propozycja na dietetyczne ciasto …
30 + 50 min łatwy 16 254 kcal -
Drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Dodatek polewy cytrynowej idealnie komponuje się z całością. W wersji …
30 + 60 min łatwy 20 216 kcal -
Ciasto z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową
Ciasto z rabarbarem oraz masą budyniową w nieco odmienionej wersji. Dodatek posiekanej czekolady sprawia, że placek nabiera innego, przepysznego smaku. …
60 + 50 min łatwy 22 249 kcal -
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką to świetna opcja na łatwy placek do popołudniowej kawy. Ma wspaniały smak i bardzo puszystą strukturę. …
20 + 40 min łatwy 10 503 kcal
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
90 + 60 min łatwy 15 334 kcal -
Owoce pod kruszonką
Owoce pod kruszonką to świetny i pyszny pomysł na deser z owocami. Zobacz, jak zrobić owoce pod kruszonką – bardzo …
10 + 35 min łatwy 4 548 kcal -
Jabłka pod kruszonką
Jabłka pod kruszonką to specjalna propozycja dla osób szukających pomysłu na pyszne, słodkie, ale jednocześnie zdrowe i pożywne przekąski. To …
15 + 30 min łatwy 1 316 kcal -
Kruche ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami to wypiek, który koniecznie musisz wykonać w okresie jesiennym. Pyszny kruchy spód oraz szybka konfitura śliwkowa …
30 + 40 min łatwy 15 325 kcal -
Kruszonka do ciasta
Pyszna kruszonka do ciasta to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
5 + 15 min łatwy 1 -
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to pyszny klasyk wśród ciast. Szybkie, smaczne i dobre nie tylko na weekend. Zobacz, …
20 + 50 min łatwy 10 475 kcal -
Chałka z kruszonką
Nie ma nic lepszego niż maślana chałka z kruszonką, dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na domową chałkę, którą przygotujesz …
60 + 20 min łatwy 2 1482 kcal -
Ciasto z agrestem
Proste ciasto z agrestem to doskonała propozycja na smaczny wypiek oraz dodatek do kawy i herbaty. Obecność agrestu sprawi, że …
30 + 50 min łatwy 5 397 kcal -
Placek ze śliwkami i kruszonką
Ciasto budyniowe ze śliwkami i kruszonką to dobry przykład szybkiego placka z kilku składników. Jest wilgotne i słodkie. Idealnie pasuje …
20 + 45 min łatwy 8 437 kcal -
Szybkie ciasto drożdżowe
Pyszne szybkie ciasto drożdżowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
120 + 40 min łatwy 12 357 kcal -
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
Bułeczki drożdżowe z kruszonką to świetna opcja dla wszystkich miłośników pysznych dań. Całość jest prosta w przygotowaniu, nie potrzeba do …
60 + 45 min łatwy 10 -
Ptysie z kruszonką
Ptysie z kruszonką to doskonała propozycja na smaczny deser. Domowe ptysie doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Sprawdzony …
60 + 25 min łatwy 10 532 kcal -
Strucla z serem
Drożdżowa strucla z serem twarogowym i kruszonką o aromatycznym, waniliowym smaku to smaczny, domowy wypiek. Najlepszy pomysł na coś pysznego. …
45 + 50 min łatwy 10 473 kcal -
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Przedstawiamy prosty przepis na uwielbiane przez wszystkich ciasto z truskawkami i kruszonką. Idealne, szybkie kruche ciasto na święta i na …
30 + 50 min łatwy 10 366 kcal -
Ciasto drożdżowe Thermomix
Ciasto drożdżowe Thermomix jest bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga wyrastania, a mimo to ciasto jest puszyste i pyszne. …
10 + 60 min łatwy 25 -
Kruszonka na ciasto
Kruszonka na ciasto to obowiązkowy element wielu polskich ciast. Świetnie sprawdza się do ciast drożdżowych, kruchych, a także serników, czy …
10 min łatwy 1 919 kcal -
Cobbler
Cobbler to owoce, które zapiekane są pod ciastem zrobionym z mąki, cukru, proszku do pieczenia oraz z mleka lub masła. …
40 + 35 min łatwy 10 203 kcal -
Ciasto kruche z malinami
Takie ciasto kruche z malinami jest najlepsze do kawy. Jest pyszne, z lekkim aromatem wanilii i kruszonką. Zobacz, jak zrobić …
15 + 55 min łatwy 14 296 kcal -
Ciasto z jagodami i kruszonką
Ciasto z jagodami i kruszonką to wspaniała opcja na pyszny placek, który świetnie sprawdzi się w sytuacjach kryzysowych. Jego podstawą …
25 + 25 min łatwy 10 342 kcal -
Tarta z jabłkami i kruszonką
Pyszna tarta z jabłkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
60 + 45 min łatwy 12 255 kcal -
Placek drożdżowy z kruszonką
Placek drożdżowy z kruszonką to doskonały pomysł na domowy dodatek do kawy lub herbaty. Placek z kruszonką świetnie sprawdzi się …
40 + 35 min łatwy 10 -
Kruszonka do ciasta drożdżowego
Kruszonka do ciasta drożdżowego to bardzo dobry pomysł na dodatek do ciasta. Kruszonkę można wykorzystać także jako dodatek do innego …
5 min łatwy 1 -
Ciasto jogurtowe z kruszonką
Ciasto jogurtowe z kruszonką to dobry pomysł na prosty i bardzo smaczny deser lub poczęstunek dla gości. To ciasto przygotowuje …
25 + 55 min łatwy 18 281 kcal -
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką to wspaniałe wilgotne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Przepis na ciasto jogurtowe ze …
15 + 60 min łatwy 10 500 kcal
Ciasta z kruszonką - co to jest?
Kruszonka jest popularnym wykończeniem ciasta, które dzięki niej zyskuje niepowtarzalny smak. Chrupiąca kruszonka może doskonale podbić wyrazistość zarówno ciasta drożdżowego, jak i drożdżówkę lub inny słodki wypiek. Maślany smak ciast i bułek w połączeniu z kruszonką zaskoczy niejednego fana słodkości. Kruszonkę przygotowywać można na wiele sposobów, jednak najbardziej znany przepis na kruszonkę opiera się wyłącznie na trzech składnikach – maśle, mące pszennej i cukrze. Największą sztuką będzie umiejętnie połączenie tych produktów spożywczych w jedną spójną całość, a więc właśnie w kruszonkę.
Ciasta z kruszonką – przepisy na pyszne ciasta z dodatkiem kruszonki
Ciasta z kruszonką są jednymi z najbardziej popularnych w naszym kraju. Kruszonka idealnie podkreśla smaczne i proste wypieki owocowe, które dzięki niej zyskują wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Jak robi się placki z kruszonką? Które wypieki są naprawdę szybkie i łatwe w przygotowaniu? Poznaj najciekawsze przepisy na domową kruszonkę i dowiedz się, z jakich składników powinna się ona składać.
Przepisy na ciasta z kruszonką – proste, smaczne i łatwe receptury
Przepis na idealną kruszonkę. Z ilu składników składać powinna się kruszonka?
Kruszonka jest doskonałym dodatkiem do domowych wypieków. Potrafi błyskawicznie podbić smak ciasta oraz innych drożdżowych smakołyków. Świetnie współgra także z sernikiem albo ciastami jogurtowymi. Oczywiście doskonale podkreśla też rozmaite kruche wypieki. Kruszonkę robi się bardzo szybko i w prosty sposób. Nawet największy amator w kuchni powinien sobie z nią świetnie poradzić. Jeśli nie masz pomysłu, w jaki sposób udekorować ciasto albo wykończyć je, koniecznie zrób chrupiącą i smaczną kruszonkę. Z jej dodatkiem każdy domowy wypiek zyska niesamowitego wyrazu. Wystarczy, że przygotujesz trzy produkty spożywcze, które prawdopodobnie masz w domu: mąkę pszenną, cukier oraz zimne masło.
O czym warto pamiętać, wybierając składniki na kruszonkę? Otóż najlepiej korzystać z masła, nie z margaryny – niestety, ale margaryna nie nada kruszonce specyficznego maślanego posmaku. Jeśli chodzi o mąkę, najbardziej polecaną jest oczywiście pszenna. Dobrym wyborem będzie również mąka krupczatka. W przypadku cukru warto postawić na biały, jednak przy wyrabianiu domowej kruszonki świetnie sprawdzi się także cukier trzcinowy.
Crumble – kultowa angielska kruszonka
Crumble jest słynną kruszonką angielską, która w trakcie II wojny światowej stanowiła zupełnie osobny deser. Wówczas pieczono mało ciast, gdyż brakowało składników – kruszonka była więc dla wypieków znakomitą i smaczną alternatywą. Na pomysł tworzenia deseru crumble wpadły gospodynie z Wielkiej Brytanii. Jako że nie miały możliwości pieczenia tradycyjnych ciast, tworzyły kruszonki, które chociaż trochę imitowały domowe wypieki, jakich brakowało w domach.
Crumble było czymś na zasadzie ciasta bez spodu – pod kruszonką zapiekane były duszone owoce. W czasach II wojny światowej brakowało wszystkiego, więc kruszonkę robiono jedynie z cukru, mąki i masła. Te trzy składniki były jednymi z nielicznych, na jakie ludzie mogli sobie wówczas pozwolić. Jakie owoce były najczęściej stosowane do kruszonki przez gospodynie domowe? Wśród nich wyróżnić można kilka:
- brzoskwinie,
- rabarbar,
- śliwki,
- agrest,
- jabłka,
- jeżyny.
Szybkie i owocowe ciasta z kruszonką – jak robi się placki z kruszonką?
Kruszonka do ciasta, krok po kroku
Aby przygotować kruszonkę, potrzebować będziesz ok. 100 g zimnego masła, 200 g mąki pszennej i 100 g cukru. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie kruszonki z tych trzech produktów spożywczych. Możesz na przykład najpierw wsypać do miski mąkę, zimne masło i cukier, po czym przemieszać złączone składniki palcami i rozetrzeć je na grudki – mogą być one zarówno małe, jak i duże. Innym sposobem będzie wysypanie składników na stolnicę i siekanie ich do momentu, aż się ze sobą złączą i stworzą charakterystyczne grudki – można je połączyć palcami.
Jaki jest jeszcze inny sposób na zrobienie kruszonki do ciasta? Można zmiksować składniki mikserem, aby połączyć je ze sobą automatycznie. Nie wolno jednak miksować składników zbyt długo, gdyż mogą się ze sobą zbyt mocno sczepić – wówczas z kruszonki… nic nie wyjdzie! Brak wiedzy na temat proporcji produktów spożywczych i nieumiejętne ich mieszanie to podstawy w robieniu kruszonki. Zbyt wiele masła może rozpuścić kruszonkę i niepotrzebnie dodać jej kalorii. Zbyt duża ilość mąki sprawi z kolei, że kruszonka nie będzie wystarczająca sypka. Masło powinno być zimne, o czym też warto pamiętać – wówczas najlepiej zespoi się bowiem z resztą składników. Należy pamiętać również o tym, że mąkę oraz ciasto na kruszonkę zawsze warto przesiewać przed przygotowaniem.
Ciekawostki na temat kruszonki. Najciekawsze przepisy na ciasta z kruszonką
Wiesz już, czym jest kruszonka na ciasto i z jakich składników powstaje. Warto jednak przyswoić sobie jeszcze kilka ciekawych informacji związanych z kruszonką. Tą wiedzą możesz zaskoczyć swoich bliskich oraz przyjaciół!
- Kruszonka może całkiem zmienić swój klasyczny smak, kiedy dodasz do niej kakao lub cynamon.
- Osoby nietolerujące glutenu wcale nie muszą rezygnować z kruszonki! Mogą jeść np. kruszonkę kokosową – w procesie tworzenia kruszonki zamiast mąki pszennej stosuje się mąkę koksową.
- Zamiast klasycznej mąki na kruszonkę, wykorzystać można również herbatniki i płatki owsiane.
- Kruszonka nie tylko nadaje wyrazu domowym wypiekom, ale też zmienia ich smak.
- Jeśli w cieście z kruszonką korzystasz ze świeżych owoców, koniecznie je wcześniej opłucz, usuń pestki i pokrój na drobne kawałeczki, gdy tylko zajdzie oczywiście taka potrzeba. Możesz również posypać je aromatycznymi przyprawami do smaku.
Wśród najciekawszych przepisów na ciasta z kruszonką na szczególne wyróżnienie zasługuje kilka z nich.
- Ciasto drożdżowe z kruszonką, rabarbarem i budyniem
- Ciasto z truskawkami i kruszonką
- Jabłecznik pod kruszonką
- Placek ze śliwkami i kruszonką
- Ciasto jogurtowe z kruszonką
- Makowiec z kruszonką