Przepis na ceviche krok po kroku
- Łosoś filet 400 g
- Cebula czerwona 200 g 2 duże sztuki
- Awokado 200 g 1 średnia sztuka
- Papryczka chili zielona świeża 30 g
- Limonka 300 g
- Pomarańcza 300 g 1 duża sztuka
Łososia wyczyść dokładnie z ości i odetnij mięso od skóry.
Pokrój rybę w plastry równej długości.
Posiekaj cebulę w pióra.
Drobno pokrój papryczkę chilli.
Awokado pokrój w kostkę.
W miseczce umieśc warzywa, wlej 30 ml octu ryżowego, 20 ml sosu sojowego, wyciśnij sok z limonki i pomarańczy.
Rybę dopraw solą i pieprzem i umieść w marynacie.
Po upływie 20 minut podziel danie na cztery porcje.
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Ceviche - cechy przepisu
Więcej o ceviche
Ceviche to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Potrawa z surowej ryby przeznaczona jest głównie dla smakoszy surowych mięs. Marynowana w cytrynie ryba lub owoce morza jest bardzo smaczna i zdrowa. Danie powstało w kolonii hiszpańskiej znajdujące się w Ameryce Południowej. Potrawa popularna jest u wybrzeży Karaibów oraz morskich regionach Ameryki Południowej. Przepis na ceviche jest prosty, nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Jedynym wymogiem jest kupienie świeżej ryby. Ryba powinna pochodzi z pewnego źródła, na pewno nie z supermarketu. Do zrobienia ceviche potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łosoś, awokado, czerwona cebula, papryczka chili, limonka, pomarańcza, sos sojowy, ocet ryżowy, kolendra.
Jeśli chcesz przygotować dobre ceviche musisz trzymać się kilku prostych zasad. najważniejszą jest świeża ryba. Kolejnym ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie ryby. Możesz kupić rybę w całości i odpowiednio wy filetować lub kupić gotowy filet, z którego należy odkroić tylko skórę. Mięso należy także dokładnie oczyścić z ości. Pamiętaj także o dobrym naostrzeniu noża, który nie będzie szarpał mięsa. Ceviche przygotuje się techniką tzw. gotowania na zimno. Dzięki marynacie z owoców cytrusowych, zawarte w nich kwasy owocowe powodują ścięcie się białka bez poddania wysokiej temperaturze. Rybę należy pokroić na równe niezbyt duże kawałki, aby marynowała się w jednakowym czasie. Dodatki do ryby pokrój wedle uznania w niezbyt duże kawałki, cebulę najlepiej posiekać w pióra. Wszystkie składniki marynujemy razem przez mniej więcej 15-25 minut. Danie przygotowuje się i spożywa od razu. Nie może ono stać w lodówce, gdyż składniki stracą swoją teksturę. Sok cytrusowy powinien zakrywać składniki, aby mogły się one odpowiednio przegryźć.
Do przygotowania potrawy można użyć różnych rodzajów ryb, najlepiej morskich a także owoców można takich jak krewetki, ośmiornica, przegrzebki czy kalmary. Jeśli chodzi o dodatki to najlepiej sprawdzają się świeże lekko chrupiące warzywa, można dodawać także owoce. Składniki użyte przez nas ogranicza jedynie dostępność świeżych ryb lub owoców morza.
Wartości odżywcze ceviche
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w ceviche
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na ceviche
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na ceviche
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ceviche
Lista alergenów dla ceviche przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy