Przepis na ceviche krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy
To będzie niezbędne
szklana miska

Łososia wyczyść dokładnie z ości i odetnij mięso od skóry.

Pokrój rybę w plastry równej długości.

Posiekaj cebulę w pióra.

Drobno pokrój papryczkę chilli.

Awokado pokrój w kostkę.

W miseczce umieśc warzywa, wlej 30 ml octu ryżowego, 20 ml sosu sojowego, wyciśnij sok z limonki i pomarańczy.

Rybę dopraw solą i pieprzem i umieść w marynacie.

Po upływie 20 minut podziel danie na cztery porcje.

Ceviche podane na drewnianym talerzyku. W oddali leżą kawałki owoców.
Ceviche
Koszt przygotowania dania
42.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
326 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
32

Ceviche - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ceviche

Ceviche to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Potrawa z surowej ryby przeznaczona jest głównie dla smakoszy surowych mięs. Marynowana w cytrynie ryba lub owoce morza jest bardzo smaczna i zdrowa. Danie powstało w kolonii hiszpańskiej znajdujące się w Ameryce Południowej. Potrawa popularna jest u wybrzeży Karaibów oraz morskich regionach Ameryki Południowej. Przepis na ceviche jest prosty, nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Jedynym wymogiem jest kupienie świeżej ryby. Ryba powinna pochodzi z pewnego źródła, na pewno nie z supermarketu. Do zrobienia ceviche potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łosoś, awokado, czerwona cebula, papryczka chili, limonka, pomarańcza, sos sojowy, ocet ryżowy, kolendra.

Jeśli chcesz przygotować dobre ceviche musisz trzymać się kilku prostych zasad. najważniejszą jest świeża ryba. Kolejnym ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie ryby. Możesz kupić rybę w całości i odpowiednio wy filetować lub kupić gotowy filet, z którego należy odkroić tylko skórę. Mięso należy także dokładnie oczyścić z ości. Pamiętaj także o dobrym naostrzeniu noża, który nie będzie szarpał mięsa. Ceviche przygotuje się techniką tzw. gotowania na zimno. Dzięki marynacie z owoców cytrusowych, zawarte w nich kwasy owocowe powodują ścięcie się białka bez poddania wysokiej temperaturze. Rybę należy pokroić na równe niezbyt duże kawałki, aby marynowała się w jednakowym czasie. Dodatki do ryby pokrój wedle uznania w niezbyt duże kawałki, cebulę najlepiej posiekać w pióra. Wszystkie składniki marynujemy razem przez mniej więcej 15-25 minut. Danie przygotowuje się i spożywa od razu. Nie może ono stać w lodówce, gdyż składniki stracą swoją teksturę. Sok cytrusowy powinien zakrywać składniki, aby mogły się one odpowiednio przegryźć.

Do przygotowania potrawy można użyć różnych rodzajów ryb, najlepiej morskich a także owoców można takich jak krewetki, ośmiornica, przegrzebki czy kalmary. Jeśli chodzi o dodatki to najlepiej sprawdzają się świeże lekko chrupiące warzywa, można dodawać także owoce. Składniki użyte przez nas ogranicza jedynie dostępność świeżych ryb lub owoców morza.

Wartości odżywcze ceviche

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
93.43 kcal
326.99 kcal
Białko
6.28 g
21.97 g

Węglowodany w ceviche

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
6.95 g
24.33 g
Węglowodany przyswajalne
4.70 g
16.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.26 g
7.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
5.06 g
17.69 g
Tłuszcze nasycone
1.38 g
4.83 g
Tłuszcze nienasycone
3.68 g
12.86 g
Tłuszcze jednonasycone
2.61 g
9.15 g
Tłuszcze wielonasycone
1.06 g
3.71 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: łosoś filet.
czytaj dalej
Cholesterol
13.99 mg
48.95 mg

Witaminy w przepisie na ceviche

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
42.99 µg (mcg)
150.45 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.61 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
1.27 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
23.72 mg
83.03 mg
Witamina E
0.39 mg
1.36 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
38.04 µg (mcg)
133.15 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.22 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
2.74 mg
9.61 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
25.45 µg (mcg)
89.07 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
43.94 µg (mcg)
153.78 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ceviche

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
14.69 mg
51.42 mg
Potas
242.03 mg
847.10 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
27.23 mg
95.31 mg
Fosfor
95.37 mg
333.80 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
34.51 mg
120.79 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.32 mg
1.11 mg
Cynk
0.26 mg
0.91 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ceviche 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ceviche

Lista alergenów dla ceviche przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania ceviche

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
400 g
13.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
26.00
Za 400 g
Cebula czerwona
200 g
2 duże sztuki
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Awokado
200 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Papryczka chili zielona świeża
30 g
3.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 30 g
Limonka
300 g
2.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
6.00
Za 300 g
Pomarańcza
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 300 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na ceviche
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.9% osób