Placki z kaszy mannej

Opublikowano: 18.02.2024 r., 6:53 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste placki z kaszy mannej
Placki z kaszy mannej
Poznaj przepis na pyszne placki z kaszy mannej na słodko, idealne na śniadanie.
Przygotowanie 25 min
387 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Kasza manna - 10 łyżek (100 g)
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, patelnia beztłuszczowa, miska

Przepis na placki z kaszy mannej krok po kroku

Kaszę zalej ciepłym mlekiem i odstaw aż całkowicie zmięknie. W razie potrzeby możesz dolać więcej wody.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z ksylitolem, a białka na sztywną pianę.

Delikatnie połącz wszystkie składniki.

Łyżką wykładaj porcje ciasta na patelnię beztłuszczową, formując okrągłe placuszki.

Smaż obustronnie do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na placki z kaszy mannej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat placków z kaszy mannej

Placki z kaszy mannej to pomysł na proste, szybkie śniadanie, które możesz przygotować w wersji słodkiej lub wytrawnej. Idealnie sprawdzą się dla dzieci, również niejadków. Sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również kolację lub podwieczorek. Najlepsze są przy ich podaniu na ciepło, ale dobrze smakują również na zimno, dlatego możesz zapakować je na wynos do lunchboxa. Jak zrobić placki z kaszy mannej, aby były pyszne i dobre na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, który pokaże Ci, jak je przygotować krok po kroku. Składniki, który będziesz potrzebować to przede wszystkim kasza manna (może być błyskawiczna, jeśli zależy Ci na czasie, wtedy szybciej namoknie i zmięknie), mleko krowie lub napój roślinny, jajko oraz coś do posłodzenia. Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol lub erytrytol, dzięki temu posiłek będzie nieco mniej kaloryczny i będzie charakteryzował się niższym indeksem glikemicznym. Przepis na placki z kaszy mannej jest bardzo prosty, wystarczy, że namoczysz kaszę w mleku i wymieszasz z ubitym białkiem i żółtkiem utartym z cukrem. Placuszki możesz smażyć na maśle, oleju kokosowym lub patelni beztłuszczowej. Przepis na klasyczne placki z kaszy mannej to przepis, z którym poradzisz sobie nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Tak przygotowane placuszki na słodko świetnie smakują z cukrem pudrem, a także polane naturalnym lub waniliowym jogurtem, w towarzystwie owoców, zwłaszcza jagodowych na przykład truskawek, malin, czy wiśni. Idealnie sprawdzą się w roli słodkiego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji. Jeśli wolisz wersję wytrawną, zrezygnuj z dodatku cukru lub ksylitolu. Placki w wersji wytrawnej możesz podawać z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem lub gulaszem mięsno-warzywnym.

Alergeny w plackach z kaszy mannej

Lista alergenów dla placków z kaszy mannej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków z kaszy mannej

na 100g gotowej potrawy

Placki z kaszy mannej mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego warto podawać je w towarzystwie produktów białkowych i tłuszczowych, aby zmniejszyć wahania glikemii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
193.83
387.66
Białko (g)
8.66
17.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
33.25
66.50
Węglowodany przyswajalne (g)
31.78
63.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
2.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.09
6.17
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
3.10
Tłuszcze nienasycone (g)
1.54
3.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.96
1.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
1.16
Cholesterol (mg)
80.23
160.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
64.53
129.06
Witamina B6 (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.78
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.08
0.15
Witamina D (µg (mcg))
0.83
1.66
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
64.53
129.06
Tiamina (mg)
0.14
0.27
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.31
2.61
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.68
75.36
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.13
2.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
44.57
89.13
Potas (mg)
158.83
317.66
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
65.58
131.17
Fosfor (mg)
131.28
262.57
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.75
49.51
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
1.65
Cynk (mg)
0.83
1.65
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z kaszy mannej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z kaszy mannej

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
100 g
10 łyżek
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
10 g
1 łyżka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Koszt składników
32.50