Przepis na pasztet z królika krok po kroku

Składniki dla 50 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek, duża miska, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu

W dużym garnku zagotować około 3 litry aromatycznego bulionu warzywnego.

Do bulionu wrzuć mięso z indyka i tuszkę z królika.

Dodaj 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie.

Mięso gotuj 1 godzinę, następnie wyciągnij do wystygnięcia.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij.

Na patelnię dodaj umytą i oczyszczoną wątróbkę.

Całość smaż 15 minut. pozostaw do wystudzenia.

Mięso oraz wątróbkę z cebulą zmiel.

Do zmielonego mięsa dodaj 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodaj także jajka i 1/4 szklanki bulionu.

Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa wciąż wydaje się sucha dodaj do niej więcej bulionu.

Mięso przełóż do foremek.

Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet r królika podany na chlebie z dodatkiem koperku
Pasztet z królika
Koszt przygotowania dania
81.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
56 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
11

Pasztet z królika - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z królika

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu.

Pasztet z królika to jedna z odmian pasztetu, który można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Pieczony, domowy pasztet z królika z wątróbką to pyszny dodatek do pieczywa lub pyszna przystawka. Pasztet domowy z królikiem to dobry dodatek do świeżego, wiejskiego pieczywa. Dobry, mięsny pasztet to idealny wielkanocny dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia.

Dobry przepis na pasztet z królika nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Mięso musi być dobrze ugotowane i zmielone. Niektórzy mielą mięso trzykrotnie, ja jednak sądzę, że zmielony jednokrotnie, z możliwymi małymi cząstkami mięsa jest dużo smaczniejszy i bardziej domowy. Taki kremowy pasztet idealnie nadaje się do przygotowania w słoikach. W porównaniu do tego pieczonego w formie, możesz przygotować go w małych porcjach, zamknąć na ciepło i cieszyć się smakiem dłużej. Pasztet pieczony powinien zostać zjedzony w ciągu paru dni od przygotowania, jednak gwarantuję, że ten zniknie bardzo szybko. Jak zrobić pasztet z królika oraz jak długo piec pasztet z królika dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, żurawiną czy nawet sosem chrzanowym.

Wartości odżywcze pasztetu z królika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(52g)
Energia (kalorie)
Białko
17.80 g
9.25 g

Węglowodany w pasztecie z królika

Na 100g
Na porcję
(52g)
Węglowodany
0.53 g
0.27 g
Węglowodany przyswajalne
0.47 g
0.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.06 g
0.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(52g)
Tłuszcz
3.41 g
1.77 g
Tłuszcze nasycone
1.46 g
0.76 g
Tłuszcze nienasycone
1.95 g
1.01 g
Tłuszcze jednonasycone
1.17 g
0.61 g
Tłuszcze wielonasycone
0.78 g
0.41 g
Cholesterol
111.14 mg
57.79 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z królika

Na 100g
Na porcję
(52g)
Witamina A
311.27 µg (mcg)
161.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.91 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
309.29 µg (mcg)
160.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.31 mg
2.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z królika

Na 100g
Na porcję
(52g)
Sód
84.29 mg
43.83 mg
Potas
279.66 mg
145.42 mg
Wapń
12.71 mg
6.61 mg
Fosfor
190.34 mg
98.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.50 mg
11.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.87 mg
1.49 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z królika 11
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z królika

Lista alergenów dla pasztetu z królika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania pasztetu z królika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Królik tuszka
1500 g
39.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
58.50
Za 1500 g
Podudzie indyka bez skóry
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Wątróbka drobiowa
250 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
130.00
Jak oceniasz przepis na pasztet z królika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób