Owsianki

Owsianka – rodzaje, przepisy, sposoby przygotowania, kaloryczność

Owsianka jest popularnym daniem, które najchętniej spożywa się na śniadanie. W średniowieczu owsiankę jadali wszyscy górnicy w Wielkiej Brytanii po to, aby mieć dużo sił do pracy. Owsiany posiłek jadał również lud z Mongolii, aby zachować długowieczność. Kiedyś owsianka była podstawą wyżywienia europejskiej ludności. Dziś wciąż się nią zajadamy, ponieważ żaden inny posiłek nie daje rano takiej energii i uczucia sytości, jak właśnie owsianka.

Wyróżnione przepisy na owsianki

Pozostałe przepisy na owsianki

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Owsianka – rodzaje, przepisy, sposoby przygotowania, kaloryczność

Owsianka jest jednym z najzdrowszych posiłków na świecie. Najchętniej jada się ją na śniadanie, ponieważ płatki owsiane są lekkostrawne, jednocześnie zapewniając uczucie sytości na kolejne godziny. Owsiankę można przyrządzać na wiele sposobów, np. w mleku i wodzie. Każdego dnia dodawać do niej też można zupełnie inne, smaczne i zdrowe dodatki. Jak zrobić dobrą owsiankę? Co warto wiedzieć na temat płatków owsianych? Dowiedz się wszystkiego o najpopularniejszym śniadaniu na świecie!

Owsianka – przepisy na smaczne śniadania z płatków owsianych

Owsianka to najzdrowsze śniadanie świata?

Owies uprawiano w Europie już w epoce brązu. W okresie średniowiecza owsianka, którą robiło się z płatków owsianych zalanych wodą, stanowiła dla Europejczyków podstawowy posiłek. W Wielkiej Brytanii posilali się owsianką angielscy górnicy, ale i pozostałe osoby ciężko pracujące fizycznie. Posiłek ten dawał ludziom uczucie sytości oraz dużo siły na kilkugodzinną pracę. Po wielu latach zaczęto przyglądać się baczniej owsiance. Naukowcy potwierdzili jej pozytywny wpływ na codzienną dietę, a także zwiększanie się wytrzymałości i siły po jej spożyciu. Właśnie dlatego owsiankę tak chętnie jadają dziś sportowcy i osoby pracujące fizycznie. Produkty owsiane – niezależnie od tego, czy są to fit ciastka, owsiane muffinki z bananem czy pieczona bułka bez glutenu – powinny znajdować się w każdej zbilansowanej diecie. Owsianka to jeden z najzdrowszych posiłków świata, więc warto włączyć ją do codziennego menu.

Jedna tylko miska pożywnej owsianki to cenne źródło wysoko przyswajalnych węglowodanów złożonych – właśnie dlatego owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań. Owies zawiera cenne kwasy tłuszczowe, których nasze organizmy nie są w stanie wytwarzać. Właśnie one zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, a także pomagają w leczeniu miażdżycy. Poza tym płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, więc węglowodany bardzo powoli trawią się w organizmie, będąc stopniowo do niego uwalniane z pożywienia. Owsianka to pełnowartościowy posiłek, który zjedzony na śniadanie z pewnością zapewni masę energii na kolejną część dnia.

Czy owsiankę robi się z jednego rodzaju płatków? Owies i jego sekretne właściwości

Nie, owsianki nie robi się wyłącznie z jednych płatków. Przepisy na owsiankę można przygotowywać z aż trzech rodzajów płatków owsianych. Wyróżniamy wobec tego płatki owsiane:

  • Tradycyjne – te płatki na etapie produkcji poddaje się mniejszej obróbce, dlatego należy je gotować znacznie dłużej niż pozostałe.
  • Górskie – są przetworzonym rodzajem płatków owsianych. Wystarczy, że się je zagotuje, a płatki już będą nadawały się do zjedzenia.
  • Błyskawiczne – mają niższą wilgotność, więc można jadać je również na zimno (np. zalane chłodnym mlekiem).

Niezależnie od rodzaju wybranych płatków, owies bogaty jest w cenne substancje odżywcze, które mogą wspomóc leczenie chorób, a także złagodzić niektóre dolegliwości. Naukowcy odkryli, że owies koi nerwy oraz uśmierza bóle reumatyczne. Płatki owsiane świetnie sprawdzają się również w pielęgnacji wrażliwej skóry – woda z płatkami owsa doskonale nawilża skórę, a także łagodzi podrażnienia. Właśnie dlatego owies odnalazł swoje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Możemy znaleźć go jako składnik m.in. w drogeryjnych kremach czy balsamach regenerujących wrażliwą skórę.

Z czym jeść owsiankę? Ile jest możliwości spożywania płatków owsianych?

Owsianka większości kojarzy się z nieapetyczną papką, która wcale nie jest smaczna i tylko zapycha żołądek. Niektórzy wspominają płatki owsiane jako kleisty posiłek w przedszkolu, inni jako najgorszą potrawę podawaną w szpitalu. Trzeba pamiętać jednak, że górskie, błyskawiczne lub tradycyjne płatki owsiane można zrobić na wiele różnych sposób oraz dodawać do nich smakowite składniki. Owsianka wcale nie musi być niesmaczna! Można zrobić ją na wodzie (wówczas będzie miała mniej kcal) lub mleku i dodać do niej kilka apetycznych i zdrowych składników. Bo kto powiedział, że na śniadanie musi być tylko jajecznica, pszenna bułka i smarowidło na kanapki z marketu?

Owsianka doskonale smakuje z orzechami, które można dodatkowo uprażyć na suchej patelni. Możesz do niej dodać również siemię lniane, pestki dyni, słonecznik albo sezam. Wiele osób dorzuca do owsianki także nasionka chia, które bogate są w cenne dla organizmu białko. Równie smaczna będzie owsianka z sezonowymi owocami, a także różnego rodzaju bakaliami (np. suszona żurawina). Płatki po ugotowaniu możesz także zalać nie tylko mlekiem krowim, ale też sojowym. Przepyszna owsianka będzie na pewno z kefirem lub dobrej jakości jogurtem i chrupiącymi dodatkami – wówczas będzie nazywała się granolą. Nic dziwnego, że owsiankę podawać można nawet małym dzieciom – to „bomba witaminowa”, której nie zastąpią ani muffinki czekoladowe, ani sklepowe ciasteczka, ani drożdżówka na śniadanie.

Dieta owsiankowa – czy jest bezpieczna dla zdrowia? Ważne informacje

Owsianka jako główny posiłek diety. Warto jeść tylko owsiankę?

Jedni owsiankę kochają, inni nienawidzą. Jeszcze inni zaś próbują się z jej pomocą… odchudzać. Dieta owsiankowa polega na jedzeniu płatków owsianych przez większość dnia. Według tej diety z początku owsiankę należy jeść bez żadnych dodatków – zamiast trzech głównych posiłków. Następnie, na „drugim etapie” diety, jada się ją również w ramach trzech posiłków głównych, jednak już uzupełnioną o pół szklanki owoców. Następnie wraca się do normalnej diety, z tym że jeden posiłek wciąż zastępuje się owsianką. Dieta opierająca się na jedzeniu owsianki może pomóc utracić zbędne kilogramy, jednak nie powinno się jej stosować tygodniami – może być to bowiem naprawdę groźne dla organizmu.

Jak zapewne doskonale wiesz, nie ma na świecie jednego produktu zapewniającego wszystkie wartości odżywcze. Płatki owsiane są zdrowe, jednak też nie są jakimś cudem – składniki, których nie są w stanie dostarczyć, trzeba więc czerpać z innych produktów. Właśnie dlatego dietetycy zalecają stosować dietę owsiankową maksymalnie przez tydzień. Włączenie owsianki do codziennego menu będzie jak najbardziej w porządku, jednak nie można polegać wyłącznie na niej. Liczy się, w jaki sposób będziesz ją robił oraz z czym będziesz owsiankę jadł. Owsianka niezalecana jest również jako potrawa nocna – możesz mieć po jej spożyciu uczucie sytości w żołądku, przez co ciężko będzie zasnąć.

Czy owsiankę jemy wyłącznie w Polsce?

O dziwo w Polsce owsiankę jada się na śniadanie rzadziej niż w innych krajach. W naszym kraju rano standardem jest pszenny chlebek i smarowidło na kanapki. Na polskich stołach o poranku gości też jajecznica, a nawet złapane w sklepie ciastka wątpliwej jakości. Mimo że owies ma szereg zalet, owsianka nadal jest mało popularnym śniadaniem w naszym kraju. Częściej od nas jedzą ją mieszkańcy Skandynawii, a także Kanady i Stanów jednoczonych. W Wielkiej Brytanii zamiast owsianki jada się z kolei parkin – to pieczona potrawa, która składa się z płatków owsianych i podobnego do melasy czarnego syropu.

Oczywiście nikt nie każe nam jeść owsianki na siłę. Warto jednak włączyć płatki owsiane do swojej diety w innej formie. Można zrobić z nich granolę lub owsiane naleśniki z bananem, które z powodzeniem zastępują pszenne pieczywo. Zamiast kupować ciastka z podejrzanym składem, o wiele lepiej będzie również upiec ciasteczka owsiane. Możesz dodać do nich miód, bakalie i różne nasiona. W ten sposób stworzysz nie tylko smaczne śniadanie, ale też pożywną przekąskę do szkoły lub pracy.

Dlaczego warto jeść owsiankę?

  1. Dzięki regularnemu jedzeniu owsianki można zadbać o prawidłową wagę. Wszystko za sprawą błonnika, który odpowiada za uczucie sytości oraz reguluje pracę jelit.
  2. Owsianka zwiększa wytrzymałość, więc to idealny posiłek dla osób uprawiających sport. Zjedzona kilkadziesiąt minut przed treningiem wzmocni organizm oraz poprawi metabolizm.
  3. Płatki owsiane wykazują właściwości prozdrowotne, a witaminy w nich zawarte korzystnie oddziałują na układ nerwowy. Dzięki owsiance można zatem szybciej zapamiętywać różne rzeczy, a więc uczyć się i koncentrować na ważnych zadaniach.
  4. Witaminy z grupy B, selen oraz magnez zawarte w płatkach owsianych działają antydepresyjnie i skutecznie poprawiają nastrój.
  5. Owsianka jest szybka w przygotowaniu, dzięki czemu nie trzeba tracić czasu na przygotowywanie śniadania przed pracą lub szkołą.
  6. Kto powiedział, że owsianka musi być nudna? Tak naprawdę każdego dnia można jeść zupełnie inną owsiankę – wszystko zależy od upodobań kulinarnych, posiadanych składników i… weny twórczej!
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto