Owsianka
- Płatki owsiane - 5 łyżek (50 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1 opakowanie (180 g)
- Maliny mrożone - 1 garść (60 g)
- Nasiona chia - 1 łyżka (10 g)
- Migdały - 1 łyżka (10 g)
Przepis na owsiankę krok po kroku
Płatki owsiane przełóż do miseczki i zalej gorącą wodą, odstaw na 5 minut do napęcznienia.
Pod koniec gotowania płatków dodaj nasiona chia i przełóż owsiankę do miseczki.
Dodaj maliny, a całość posyp posiekanymi migdałami.
Więcej informacji na temat owsianki
Owsianka na mleku z Twoimi ulubionymi owocami to idealne rozpoczęcie dnia. Pyszna, domowa owsianka nie tylko nasyci Cię na długie godziny, ale dostarczy cennych składników do Twojego organizmu. W sklepie jesteśmy w stanie dostać płatki owsiane górskie oraz płatki owsiane błyskawiczne.
Do wykonania owsianek polecam płatki owsiane górskie, są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Warto włączyć produkty zawierające płatki owsiane do naszej codziennej diety np. wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu.
Podsumowując płatki owsiane, które są głównym składnikiem owsianek, dostarczą nam wielu cennych składników do naszego organizmu.
Kolejnym składnikiem jest mleko. Możesz skorzystać z mleka krowiego w wersji tradycyjnej lub bez laktozowej, śmiało możesz wymienić je na dowolny napój roślinny. Zwróć uwagę, aby nie zawierał on zbyt dużych ilości cukru dodanego.
Zatem, jak zrobić owsiankę? Poznaj mój prosty przepis.
W pierwszej kolejności wlej wodę lub mleko do rondelka i delikatnie podgrzewaj.
Następnie dodaj płatki owsiane. Gotuj całość do maksymalnego napęcznienia płatków. Pod koniec gotowania dodaj nasiona chia. Po około 5 minutach owsianka będzie smaczna i gotowa do spożycia. Przełóż owsiankę do miseczki, dodaj jogurt naturalny lub skyr.
Nie zapominaj o dodatku świeżych owoców, postaw na owoce jagodowe, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Warto dodać posiekane orzechy, postaw na migdały lub orzechy włoskie, a jeśli wolisz owsiankę w nieco słodszej wersji. Dodaj odrobinę miodu. Owsianka może przyjmować różne postacie i smaki, postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj swoją ulubioną. Jeśli korzystasz z owoców mrożonych, śmiało wrzuć je do owsianki pod koniec gotowania, świeże owoce możesz dodawać bezpośrednio po ugotowaniu.
Skoro już znasz mój przepis na owsiankę, wykorzystaj go i przygotuj dla całej rodziny. Będzie to idealny pomysł na lunch lub na śniadanie, nie tylko dla dzieci.
Alergeny w owsiance
Lista alergenów dla owsianki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze owsianki
Owsianka gotowana na wodzie lub zalana wrzątkiem charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.