Omlet z warzywami

Opublikowano: 23.08.2021 r., 10:48 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z warzywami podany na patelni, na zielono-białej ściereczce, na drewnianym blacie
Omlet z warzywami
Omlet z warzywami to pyszny i sycący posiłek pełen wartości odżywczych. Wypróbuj najsmaczniejszy i sprawdzony przepis na warzywny omlet pełen smaku.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 5 min
313 kcal
Kcal w porcji
187 g
Wielkość porcji
17
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula (50 g)
  • Pieczarki - 0,5 małej sztuki (25 g)
  • Szpinak - 2 gascie (50 g)
  • Papryka czerwona - 0,25 sztuki (50 g)
  • Ser edamski (50 g)
  • Olej rzepakowy (24 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska, miseczka, patelnia z pokrywką, trzepaczka do jajek

Przepis na omlet z warzywami krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej.

Pieczarki drobno pokrój i podsmaż na patelni. Przełóż do miseczki żeby ostygły.

Jajka wbij do miski, ubij delikatnie trzepaczką.

Szpinak delikatnie posiekaj, paprykę i cebulę drobno pokrój a ser zetrzyj na tarce. Dodaj wszystko do jajek.

Jajka dokładnie wymieszaj z warzywami, dopraw 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.

Rozgrzej patelnię, na której smażone były pieczarki i wylej masę jajeczną.

Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut aż góra będzie ścięta.

Jak oceniasz przepis na omlet z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat omletu z warzywami

Omlet z warzywami z jajek jest jedną z popularniejszych propozycji na śniadanie, kolację czy nawet na obiad. Propozycja ta cieszy się popularnością na całym świecie. Z dodatkiem produktów będących źródłem węglowodanów złożonych, na przykład pieczywem pełnoziarnistym, stanowi pełnowartościowy posiłek. Bez dodatku węglowodanów jest świetną propozycją na śniadanie białkowo-tłuszczowe.

Dobry omlet przygotowany z warzywami na patelni jest posiłkiem, który zasmakuje dorosłym ale również i dzieciom. Dla dzieci najbardziej atrakcyjną wersją jest ta z serem, najlepiej z serem, który się ciągnie po stopniu, na przykład gouda, cheddar czy mozzarella. A jakie warzywa do omletu można dodać? W przygotowaniu omletu mamy bardzo dużą różnorodność wyboru warzyw jakie chcemy dodać. W omlecie mogą znaleźć się pomidory, cebula, papryka, pieczarki, szpinak, jarmuż, brokuły, cukinia, bakłażan, kukurydza czy awokado. Specyficzną wersją omletu z warzywami jest hiszpańska tortilla, tortilla de patatas. Jest to omlet, do którego daj się ziemniaki i cebulę, często również można znaleźć tam chorizo. We Włoszech omlet z warzywami i serem to frittata. Omlet ten zazwyczaj przygotowywany jest z dodatkiem szynki, szpinaku i sera feta. Omlet można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to klasyczne roztrzepanie jajek za pomocą widelca lub rózgi i wymieszanie z dodatkami. Drugim sposobem jest przygotowanie omleta biszkoptowego, polega to na ubiciu białek na sztywną pianę, dodatku żółtek, mąki oraz pozostałych składników. Przepis na omlet z warzywami jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, zarówno w klasycznej wersji jak i w wersji biszkoptowej. Jak zrobić omlet z warzywami dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Omlet jest pyszną i fajną propozycją na sycące, zdrowe i szybkie śniadanie. W omlecie możesz przemycić dużo warzyw, dzięki czemu jest fajnym sposobem rozszerzania diety.

Alergeny w omlecie z warzywami

Lista alergenów dla omletu z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser edamski

Wartości odżywcze omletu z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Omlet jest wspaniałym śniadaniem lub kolacją. Z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa stanowi pełnowartościowy posiłek. Do omletu warto dodać sałatkę ze świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(187g)
Energia (kcal)
167.63
313.47
Białko (g)
8.23
15.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(187g)
Węglowodany (g)
3.29
6.16
Węglowodany przyswajalne (g)
2.39
4.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
1.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(187g)
Tłuszcz (g)
13.72
25.65
Tłuszcze nasycone (g)
4.50
8.42
Tłuszcze nienasycone (g)
9.21
17.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.67
12.47
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.54
4.76
Cholesterol (mg)
126.38
236.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(187g)
Witamina A (µg (mcg))
170.06
318.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.88
42.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.68
1.28
Witamina E (mg)
0.58
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
82.73
154.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.54
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
53.89
100.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1011.98
1892.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(187g)
Sód (mg)
191.49
358.09
Potas (mg)
218.05
407.75
Wapń (mg)
137.07
256.33
Fosfor (mg)
155.79
291.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.55
42.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.10
2.05
Cynk (mg)
1.09
2.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z warzywami 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu z warzywami

Koszt składników
34.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pieczarki
25 g
0,5 małej sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Szpinak
50 g
2 gascie
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Papryka czerwona
50 g
0,25 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 50 g
Ser edamski
50 g
3.60
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Olej rzepakowy
24 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koszt składników
34.10