Przepis na omlet z warzywami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duża miska, miseczka, patelnia z pokrywką, trzepaczka do jajek

Na patelni rozgrzej olej.

Pieczarki drobno pokrój i podsmaż na patelni. Przełóż do miseczki żeby ostygły.

Jajka wbij do miski, ubij delikatnie trzepaczką.

Szpinak delikatnie posiekaj, paprykę i cebulę drobno pokrój a ser zetrzyj na tarce. Dodaj wszystko do jajek.

Jajka dokładnie wymieszaj z warzywami, dopraw 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.

Rozgrzej patelnię, na której smażone były pieczarki i wylej masę jajeczną.

Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut aż góra będzie ścięta.

Omlet z warzywami podany na patelni, na zielono-białej ściereczce, na drewnianym blacie
Omlet z warzywami
Koszt przygotowania dania
6.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
313 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
17

Omlet z warzywami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o omlecie z warzywami

Omlet z warzywami z jajek jest jedną z popularniejszych propozycji na śniadanie, kolację czy nawet na obiad. Propozycja ta cieszy się popularnością na całym świecie. Z dodatkiem produktów będących źródłem węglowodanów złożonych, na przykład pieczywem pełnoziarnistym, stanowi pełnowartościowy posiłek. Bez dodatku węglowodanów jest świetną propozycją na śniadanie białkowo-tłuszczowe.

Dobry omlet przygotowany z warzywami na patelni jest posiłkiem, który zasmakuje dorosłym ale również i dzieciom. Dla dzieci najbardziej atrakcyjną wersją jest ta z serem, najlepiej z serem, który się ciągnie po stopniu, na przykład gouda, cheddar czy mozzarella. A jakie warzywa do omletu można dodać? W przygotowaniu omletu mamy bardzo dużą różnorodność wyboru warzyw jakie chcemy dodać. W omlecie mogą znaleźć się pomidory, cebula, papryka, pieczarki, szpinak, jarmuż, brokuły, cukinia, bakłażan, kukurydza czy awokado. Specyficzną wersją omletu z warzywami jest hiszpańska tortilla, tortilla de patatas. Jest to omlet, do którego daj się ziemniaki i cebulę, często również można znaleźć tam chorizo. We Włoszech omlet z warzywami i serem to frittata. Omlet ten zazwyczaj przygotowywany jest z dodatkiem szynki, szpinaku i sera feta. Omlet można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to klasyczne roztrzepanie jajek za pomocą widelca lub rózgi i wymieszanie z dodatkami. Drugim sposobem jest przygotowanie omleta biszkoptowego, polega to na ubiciu białek na sztywną pianę, dodatku żółtek, mąki oraz pozostałych składników. Przepis na omlet z warzywami jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, zarówno w klasycznej wersji jak i w wersji biszkoptowej. Jak zrobić omlet z warzywami dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Omlet jest pyszną i fajną propozycją na sycące, zdrowe i szybkie śniadanie. W omlecie możesz przemycić dużo warzyw, dzięki czemu jest fajnym sposobem rozszerzania diety.

Wartości odżywcze omletu z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(187g)
Energia (kalorie)
167.63 kcal
313.47 kcal
Białko
8.23 g
15.40 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w omlecie z warzywami

Na 100g
Na porcję
(187g)
Węglowodany
3.29 g
6.16 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.39 g
4.47 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(187g)
Tłuszcz
13.72 g
25.65 g
Tłuszcze nasycone
4.50 g
8.42 g
Tłuszcze nienasycone
9.21 g
17.23 g
Tłuszcze jednonasycone
6.67 g
12.47 g
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.54 g
4.76 g

Witaminy w przepisie na omlet z warzywami

Na 100g
Na porcję
(187g)
Witamina B6
0.16 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.58 mg
1.08 mg
Brak danych dla: szpinak, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.54 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
53.89 µg (mcg)
100.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na omlet z warzywami

Na 100g
Na porcję
(187g)
Sód
191.49 mg
358.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
218.05 mg
407.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
137.07 mg
256.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
155.79 mg
291.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.55 mg
42.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.10 mg
2.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.09 mg
2.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z warzywami 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z warzywami

Lista alergenów dla omletu z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser edamski

Cena przygotowania omletu z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pieczarki
25 g
0,5 małej sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Szpinak
50 g
2 gascie
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Papryka czerwona
50 g
0,25 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 50 g
Ser edamski
50 g
3.60
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Olej rzepakowy
24 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
34.10
Jak oceniasz przepis na omlet z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób