Przepis na granolę krok po kroku

Składniki
  • Płatki owsiane 250 g 2 szklanki i 3 łyżki płatków owsianych
  • Sezam nasiona 20 g 2 łyżki
  • Nasiona słonecznika 20 g 2 łyżki nasion łuskanych
  • Miód 50 g 2 łyżki
  • Cukier 12 g 1 łyżka
  • Czekolada gorzka 24 g 4 kostki
  • Olej rzepakowy 36 ml 3 łyżki
  • Orzechy włoskie 60 g 2 garście
  • Sól 3 g 1/2 łyżeczki
  • Rodzynki 60 g 2 garście
  • morele 60 g 6 suszonych moreli
To będzie niezbędne
piekarnik, słoik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, drewniana łyżka

Orzechy włoskie drobno posiekaj.

Morele pokrój w kostkę.

Kostki czekolady drobno posiekaj.

Do miski wsyp płatki owsiane, sezam, orzechy włoskie, sól, cukier i nasiona słonecznika. Całość wymieszaj i dodaj płynny miód oraz olej. Ponownie wymieszaj.

Granolę wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra-dół). Piecz 25-30 min, co 10 min mieszaj granolę.

Do przestudzonej granoli dodaj rodzynki, czekoladą oraz morele. Całość wymieszaj i przesyp do słoika.

Granola znajduje się w małym słoiku.
Granola
Koszt przygotowania dania
12.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
225 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Granola - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o granoli

Przygotowując domową granolę, możesz sam zdecydować, z czego będzie się składać. Może być z miodem, syropem daktylowym czy syropem klonowym. Granola to świetny dodatek do jogurtu i mleka. Można ją też jeść bez niczego. Gotową granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni. Ten przepis na domową granolę możesz dowolnie modyfikować, aby stworzyć swoją własną fit granolę.

Jak zrobić granolę z piekarnika? Zrobienie granoli w domu jest bardzo proste, a dzięki temu masz pewność, że jest zdrowa i nie zawiera niepotrzebnych dodatków. Wybrane orzechy trzeba posiekać, a potem wymieszać z innymi suchymi składnikami. Mogą to być m.in. płatki owsiane, sezam, cukier. Potem trzeba dodać olej i miód. Wszystko wystarczy wymieszać i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ile piec domową granolę? W piekarniku nagrzanym do 170 stopni powinno wystarczyć maksymalnie 30 min. Gdy pieczona granola przestygnie, możesz dodać suszone owoce.

Warto wziąć pod uwagę to, że każdy piekarnik piecze inaczej. Może się okazać, że granolę będzie trzeba piec 30 min i tylko dwa razy wystarczy ją pomieszać (po 10 i 20 minutach licząc od początku pieczenia). W przypadku innego piekarnika może to być kwesta 25 min, a granolę wystarczy pomieszać raz w połowie pieczenia lub konieczne będzie jej mieszanie co 5 min. Przy pieczeniu swojej pierwszej granoli kontroluj czas i sprawdzaj, czy granola na pewno się nie przypiekła. Zbyt mocno spieczona granola będzie gorzka, dlatego warto o tym pamiętać.

Granolę można zrobić z różnych składników. Odpowiednim dodatkiem będą pestki dyni. Możesz też pokusić się na wiórki kokosowe. Orzechy włoskie możesz całkowicie zastąpić lub wymieszać z innymi orzechami (np. laskowymi, pekan). Odpowiednie będą także migdały. Możesz również dodać ekstrakt z wanilii, imbir albo cynamon. Jeżeli chcesz otrzymać w granoli większe kawałki, to dodaj banana (rozgniecionego widelcem) lub jabłko (starte na tarce).

Olej rzepakowy możesz wymienić na inny. Odpowiedni będzie m.in. olej kokosowy (wcześniej warto go rozgrzać, bo inaczej będzie trzeba mieszać granolę w rękach, aby się roztopił). Do granoli możesz dodać różne suszone owoce m.in. ananas, papaja, mango. Częstym dodatkiem do granoli jest suszona żurawina. Możesz spróbować różne wersje, aby sprawdzić, która granola będzie najlepsza.

Wartości odżywcze granoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (55g)
Energia (kalorie)
409.89 kcal
225.44 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Białko
9.04 g
4.97 g
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy, sól.
czytaj dalej

Węglowodany w granoli

Na 100g
Na porcję (55g)
Węglowodany
51.37 g
28.25 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
44.54 g
24.49 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, sól.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.83 g
3.76 g
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy, sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (55g)
Tłuszcz
20.41 g
11.23 g
Brak danych dla: miód, sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.01 g
2.20 g
Brak danych dla: miód, sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
16.40 g
9.02 g
Brak danych dla: miód, cukier, sól.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.46 g
4.10 g
Brak danych dla: miód, cukier, sól.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
8.94 g
4.92 g
Brak danych dla: miód, cukier, sól.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na granolę

Na 100g
Na porcję (55g)
Witamina B6
0.18 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy, sól.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, sól.
czytaj dalej
Niacyna
1.23 mg
0.68 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy, sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na granolę

Na 100g
Na porcję (55g)
Sód
202.71 mg
111.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
370.62 mg
203.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
74.41 mg
40.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
271.19 mg
149.16 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy, sól.
czytaj dalej
Magnez
107.94 mg
59.37 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.34 mg
1.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
2.43 mg
1.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.61 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
2.11 mg
1.16 mg
Brak danych dla: miód, cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny granoli 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w granoli

Lista alergenów dla granoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania granoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
250 g
2 szklanki i 3 łyżki płatków owsianych
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Sezam nasiona
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Nasiona słonecznika
20 g
2 łyżki nasion łuskanych
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Cukier
12 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Czekolada gorzka
24 g
4 kostki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 24 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Orzechy włoskie
60 g
2 garście
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Rodzynki
60 g
2 garście
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
morele
60 g
6 suszonych moreli
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 60 g
Liczba porcji:
Razem
64.50
Łączny koszt
12.28
Jak oceniasz przepis na granolę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób