Przepis na bułki maślane krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek, miseczka

Mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem oraz drożdżami.

W garnku podgrzać mleko rozpuścić w nim masło i odstawić do ostygnięcia.

Gdy mleko z masłem będzie ciepłe, ale nie gorące dodać do mąki.

Zacząć zagniatać ciasto i dodać jedno całe jajko oraz żółtko z drugiego. Białko zostawimy aby posmarować później nim bułeczki.

Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.

Ciasto podzielić na 16 części, uformować bułeczki i ułożyć je na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem.

Przykryj bułeczki ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Bułeczki posmaruj białkiem z dodatkiem łyżki mleka.

Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Bułki maślane podane w metalowym, czarnym koszyczku na kamiennym blacie.
Bułki maślane
Koszt przygotowania dania
8.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
190 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
83

Bułki maślane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bułkach maślanych

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Pyszne bułki maślane to kolejna propozycja słodkich wypieków z ciasta drożdżowego. Domowe, proste i wyśmienite bułeczki z delikatnym smakiem masła i mleka idealnie sprawdzą się jako podwieczorek z dodatkiem szklanki dobrego mleka czy z domowymi, pysznymi powidłami lub dżemem. Bułeczki możesz wykonać z kruszonką, która nadaje im dodatkowego smaku słodkiego, ale także jest chrupiącym elementem, który fajnie kontrastuje z puszystą i aksamitną bułeczką. Przepis na bułeczki maślane jest łatwy w wykonaniu. Jak zrobić maślane bułeczki oraz jak upiec bułki maślane dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Szybki przepis na śniadaniowe bułki maślane sprawi, że będziesz wykonywać je regularnie. Smaku klasycznych, domowych bułeczek nie pobije nawet wypiek z najlepszej piekarni.

Wartości odżywcze bułek maślanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(62g)
Energia (kalorie)
307.25 kcal
190.50 kcal
Białko
10.16 g
6.30 g

Węglowodany w bułkach maślanych

Na 100g
Na porcję
(62g)
Węglowodany
42.78 g
26.53 g
Węglowodany przyswajalne
42.58 g
26.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(62g)
Tłuszcz
10.86 g
6.73 g
Tłuszcze nasycone
7.33 g
4.54 g
Tłuszcze nienasycone
3.54 g
2.19 g

Witaminy w przepisie na bułki maślane

Na 100g
Na porcję
(62g)
Witamina B6
0.09 mg
0.05 mg
Tiamina
0.60 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.35 mg
0.22 mg
Niacyna
3.82 mg
2.37 mg
Foliany
100.58 µg (mcg)
62.36 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bułki maślane

Na 100g
Na porcję
(62g)
Sód
28.03 mg
17.38 mg
Potas
126.98 mg
78.73 mg
Wapń
46.17 mg
28.63 mg
Fosfor
118.09 mg
73.21 mg
Magnez
23.62 mg
14.64 mg
Żelazo
3.17 mg
1.97 mg
Cynk
0.87 mg
0.54 mg
Miedź
0.11 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek maślanych 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułkach maślanych

Lista alergenów dla bułek maślanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania bułek maślanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
2,75 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 1,5%
200 ml
0,8 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Masło
100 g
0,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
25 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Koszt składników
20.50
Jak oceniasz przepis na bułki maślane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób