Przepis na ciasteczka maślana z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 40 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, folia spożywcza, thermomix, kopystka (thermomix)

Wszystkie składniki umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj szczyptę soli. Całość wymieszaj z użyciem kopystki 45 sekund / obroty 5.

Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blasze i rozpłaszczaj z użyciem widelca, by powstał ładny wzorek.

Piecz 10-12 minut, aż ładnie się zarumienią.

Podawaj po ostygnięciu.

Ciasteczka maślane Thermomix wyłożone na papierze do pieczenia
Ciasteczka maślane Thermomix
Koszt przygotowania dania
7.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
81 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Ciasteczka maślane Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciasteczkach maślanych z Thermomixa

Pyszne ciasteczka maślane Thermomix to szybki i łatwy sposób na domowy deser. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub podwieczorek dla dzieci.

Przepis na ciasteczka maślane z Thermomixa przygotujesz z pięciu składników. Wystarczy jajko, mąka, masło cukier biały i cukier waniliowy. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścisz w naczyniu Thermomixa i wymieszasz z użyciem kopystki. Ciasto owiń folią i schowaj w lodówce na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj w kuleczki. Układaj na blasze i spłaszczaj z użyciem widelca. Dzięki temu uzyskasz na nich ładny wzorek. Piecz 10-12 minut, aż ładnie się zrumienią. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasteczka maślane w Thermomixie. A to szybkie i dobre rozwiązanie na deser na stałe zagości w Twojej kuchni.

Mianem ciasteczka określamy rodzaj słodkiego wyrobu cukierniczego. Wykonuje się je w różnych kształtach, smakach czy wielkości. Z reguły ciastko przeznaczone jest na jedną porcję. Można podzielić je pod względem trwałości. Ciasteczka maślane Thermomix zaliczamy do ciastek bardziej kruchych i suchych, dzięki czemu mogą być przechowywane dłużej niż te bardziej miękkie przekładane kremami. Choć z reguły ciastka kojarzymy ze słodkim wyrobem, to można spotkać je również w wersji wytrawnej z dodatkiem soli lub np. cebuli. W każdym wydaniu ciastka są smaczne i stanowią fajne wzbogacenie diety.

Domowe słodycze to świetny pomysł na zdrowy deser. Będą lepszym wyborem ze względu na użyte składniki. W domowych wyrobach można również wprowadzać modyfikację, np. zamieniając cukier na słodzik. Mimo to warto użyć cukru waniliowego, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu ciasteczkom. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Wartości odżywcze ciasteczek maślanych z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(18g)
Energia (kalorie)
454.26 kcal
81.77 kcal
Białko
7.63 g
1.37 g

Węglowodany w ciasteczkach maślanych z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(18g)
Węglowodany
50.15 g
9.03 g
Węglowodany przyswajalne
50.15 g
9.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(18g)
Tłuszcz
25.59 g
4.61 g
Tłuszcze nasycone
17.31 g
3.12 g
Tłuszcze nienasycone
8.28 g
1.49 g

Witaminy w przepisie na ciasteczka maślana z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(18g)
Witamina B6
0.05 mg
0.01 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.93 mg
0.53 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
69.16 µg (mcg)
12.45 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka maślana z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(18g)
Sód
16.31 mg
2.94 mg
Potas
75.10 mg
13.52 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
20.27 mg
3.65 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
78.36 mg
14.10 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
17.53 mg
3.15 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.62 mg
0.47 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.60 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.02 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek maślanych z Thermomixa 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach maślanych z Thermomixa

Lista alergenów dla ciasteczek maślanych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ciasteczek maślanych z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 550
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
17.70
Jak oceniasz przepis na ciasteczka maślana z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób