Ciasteczka maślane Thermomix

Opublikowano: 09.03.2022 r., 16:06 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciasteczka maślane na papierze
Ciasteczka maślane Thermomix
Ciasteczka maślane Thermomix to szybki i łatwy sposób na pyszny domowy deser. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub podwieczorek dla dzieci.
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 12 min
81 kcal
Kcal w porcji
18 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 40 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 (300 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier (100 g)
  • Cukier waniliowy (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, folia spożywcza, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na ciasteczka maślana z thermomixa krok po kroku

Wszystkie składniki umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj szczyptę soli. Całość wymieszaj z użyciem kopystki 45 sekund / obroty 5.

Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blasze i rozpłaszczaj z użyciem widelca, by powstał ładny wzorek.

Piecz 10-12 minut, aż ładnie się zarumienią.

Podawaj po ostygnięciu.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka maślana z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat ciasteczek maślanych z thermomixa

Pyszne ciasteczka maślane Thermomix to szybki i łatwy sposób na domowy deser. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub podwieczorek dla dzieci.

Przepis na ciasteczka maślane z Thermomixa przygotujesz z pięciu składników. Wystarczy jajko, mąka, masło cukier biały i cukier waniliowy. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścisz w naczyniu Thermomixa i wymieszasz z użyciem kopystki. Ciasto owiń folią i schowaj w lodówce na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i formuj w kuleczki. Układaj na blasze i spłaszczaj z użyciem widelca. Dzięki temu uzyskasz na nich ładny wzorek. Piecz 10-12 minut, aż ładnie się zrumienią. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasteczka maślane w Thermomixie. A to szybkie i dobre rozwiązanie na deser na stałe zagości w Twojej kuchni.

Mianem ciasteczka określamy rodzaj słodkiego wyrobu cukierniczego. Wykonuje się je w różnych kształtach, smakach czy wielkości. Z reguły ciastko przeznaczone jest na jedną porcję. Można podzielić je pod względem trwałości. Ciasteczka maślane Thermomix zaliczamy do ciastek bardziej kruchych i suchych, dzięki czemu mogą być przechowywane dłużej niż te bardziej miękkie przekładane kremami. Choć z reguły ciastka kojarzymy ze słodkim wyrobem, to można spotkać je również w wersji wytrawnej z dodatkiem soli lub np. cebuli. W każdym wydaniu ciastka są smaczne i stanowią fajne wzbogacenie diety.

Domowe słodycze to świetny pomysł na zdrowy deser. Będą lepszym wyborem ze względu na użyte składniki. W domowych wyrobach można również wprowadzać modyfikację, np. zamieniając cukier na słodzik. Mimo to warto użyć cukru waniliowego, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu ciasteczkom. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Alergeny w ciasteczkach maślanych z thermomixa

Lista alergenów dla ciasteczek maślanych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasteczek maślanych z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Domowe słodycze to świetny pomysł na zdrowy deser. Będą lepszym wyborem ze względu na użyte składniki. W domowych wyrobach można również wprowadzać modyfikację, np. zamieniając cukier na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(18g)
Energia (kcal)
454.26
81.77
Białko (g)
7.63
1.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(18g)
Węglowodany (g)
50.15
9.03
Węglowodany przyswajalne (g)
50.15
9.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(18g)
Tłuszcz (g)
25.59
4.61
Tłuszcze nasycone (g)
17.31
3.12
Tłuszcze nienasycone (g)
8.28
1.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(18g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.01
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.08
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.04
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.93
0.53
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
69.16
12.45
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(18g)
Sód (mg)
16.31
2.94
Potas (mg)
75.10
13.52
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.27
3.65
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
78.36
14.10
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.53
3.15
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.62
0.47
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.60
0.11
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.02
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek maślanych z thermomixa 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek maślanych z thermomixa

Koszt składników
17.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 550
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
17.70