Przepis na ciasto na maślance krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko, miska, szpatułka

3 szklanki mąki pszennej, opakowanie cukru waniliowego oraz proszek do pieczenia przesiej przez sito.

Do miski dodaj jaja w temperaturze pokojowej i cukier kryształ.

Jajka z cukrem ubij na puszystą, jasną masę.

Wciąż ubijając dodawaj olej.

Do jajek, partiami i naprzemiennie, dodawaj mąkę i maślankę i delikatnie mieszaj szpatułką.

Ciasto wylej do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.

Na ciasto połóż truskawki.

Do miski dodaj zimne masło, 1/4 szklanki cukru i 1/2 szklanki mąki. Utrzyj za pomocą palców na kruszonkę.

Kruszonkę wysyp na ciasto.

Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto na maślance w okrągłej formie, obok ściereczka biała w niebieskie kropki, gałązka z poziomkami, na niebieskim drewnianym stole.
Ciasto na maślance
Koszt przygotowania dania
15.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
327 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Ciasto na maślance - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście na maślance

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto na maślance to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Ciasto z maślanką i owocami jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Szybkie ciasto z owocami na maślance możesz wykonywać o każdej porze roku ponieważ pasują do niego wszystkie owoce sezonowe. Placek na maślance z kruszonką jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Placek zachwyci swoim smakiem każdego. Przepis na ciasto z owocami na maślance jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić ciasto ucierane z maślanką z dodatkiem oleju dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Łatwy i tani placek to świetna propozycja na letni podwieczorek oraz jako danie piknikowe.

Wartości odżywcze ciasta na maślance

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(128g)
Energia (kalorie)
256.04 kcal
327.74 kcal
Białko
4.56 g
5.84 g

Węglowodany w cieście na maślance

Na 100g
Na porcję
(128g)
Węglowodany
36.35 g
46.52 g
Węglowodany przyswajalne
35.39 g
45.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.96 g
1.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(128g)
Tłuszcz
10.35 g
13.25 g
Tłuszcze nasycone
2.13 g
2.73 g
Tłuszcze nienasycone
8.22 g
10.52 g
Tłuszcze jednonasycone
5.78 g
7.39 g
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.44 g
3.13 g
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
52.24 mg
66.86 mg

Witaminy w przepisie na ciasto na maślance

Na 100g
Na porcję
(128g)
Witamina A
33.21 µg (mcg)
42.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
14.11 mg
18.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
32.64 µg (mcg)
41.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.00 mg
2.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
64.89 µg (mcg)
83.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
4.14 µg (mcg)
5.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto na maślance

Na 100g
Na porcję
(128g)
Sód
41.05 mg
52.55 mg
Potas
153.41 mg
196.36 mg
Wapń
52.49 mg
67.18 mg
Fosfor
100.72 mg
128.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.83 mg
13.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.42 mg
3.09 mg
Cynk
0.38 mg
0.49 mg
Brak danych dla: maślanka 1%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na maślance 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na maślance

Lista alergenów dla ciasta na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta na maślance

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
3 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Maślanka 1%
240 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 240 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Truskawki
400 g
2 szklanki
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
70 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 70 g
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
25 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Koszt składników
41.20
Jak oceniasz przepis na ciasto na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób