Ciasto na maślance

Opublikowano: 27.04.2021 r., 19:22 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na maślance w okrągłej formie, obok ściereczka biała w niebieskie kropki, gałązka z poziomkami, na niebieskim drewnianym stole.
Ciasto na maślance
Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto na maślance. Pyszne, puszyste i delikatne w smaku ciasto jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Świetna propozycja na podwieczorek po pysznym niedzielnym, domowym obiedzie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
327 kcal
Kcal w porcji
128 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 3 szklanki (400 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (8 g)
  • Cukier 3/4 szklanki (150 g)
  • Maślanka 1% 1 szklanka (240 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
  • Truskawki 2 szklanki (400 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1/2 szklanki (70 g)
  • Cukier 1/4 szklanki (50 g)
  • Masło 1/4 kostki (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko, miska, szpatułka

Przepis na ciasto na maślance krok po kroku

3 szklanki mąki pszennej, opakowanie cukru waniliowego oraz proszek do pieczenia przesiej przez sito.

Do miski dodaj jaja w temperaturze pokojowej i cukier kryształ.

Jajka z cukrem ubij na puszystą, jasną masę.

Wciąż ubijając dodawaj olej.

Do jajek, partiami i naprzemiennie, dodawaj mąkę i maślankę i delikatnie mieszaj szpatułką.

Ciasto wylej do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.

Na ciasto połóż truskawki.

Do miski dodaj zimne masło, 1/4 szklanki cukru i 1/2 szklanki mąki. Utrzyj za pomocą palców na kruszonkę.

Kruszonkę wysyp na ciasto.

Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na ciasto na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta na maślance

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto na maślance to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Ciasto z maślanką i owocami jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Szybkie ciasto z owocami na maślance możesz wykonywać o każdej porze roku ponieważ pasują do niego wszystkie owoce sezonowe. Placek na maślance z kruszonką jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Placek zachwyci swoim smakiem każdego. Przepis na ciasto z owocami na maślance jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić ciasto ucierane z maślanką z dodatkiem oleju dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Łatwy i tani placek to świetna propozycja na letni podwieczorek oraz jako danie piknikowe.

Alergeny w cieście na maślance

Lista alergenów dla ciasta na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta na maślance

na 100g gotowej potrawy

Ciasto na maślance to klasyczne ciasto, przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie kawałka takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(128g)
Energia (kcal)
256.04
327.74
Białko (g)
4.56
5.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(128g)
Węglowodany (g)
36.35
46.52
Węglowodany przyswajalne (g)
35.39
45.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
1.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(128g)
Tłuszcz (g)
10.35
13.25
Tłuszcze nasycone (g)
2.13
2.73
Tłuszcze nienasycone (g)
8.22
10.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.78
7.39
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.44
3.13
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.24
66.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(128g)
Witamina A (µg (mcg))
33.21
42.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.11
18.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.33
Witamina E (mg)
0.18
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.64
41.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.00
2.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
64.89
83.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.14
5.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(128g)
Sód (mg)
41.05
52.55
Potas (mg)
153.41
196.36
Wapń (mg)
52.49
67.18
Fosfor (mg)
100.72
128.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.83
13.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.42
3.09
Cynk (mg)
0.38
0.49
Brak danych dla: maślanka 1%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na maślance 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na maślance

Koszt składników
41.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
3 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Maślanka 1%
240 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 240 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Truskawki
400 g
2 szklanki
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
70 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 70 g
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
25 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Koszt składników
41.20