Ciasto na maślance
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto na maślance. Pyszne, puszyste i delikatne w smaku ciasto jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Świetna propozycja na podwieczorek po pysznym niedzielnym, domowym obiedzie.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g (3 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki)
- Maślanka 1% - 240 g (1 szklanka)
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Truskawki - 400 g (2 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 70 g (1/2 szklanki)
- Cukier - 50 g (1/4 szklanki)
- Masło - 25 g (1/4 kostki)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko, miska, szpatułka
Przepis krok po kroku
- 3 szklanki mąki pszennej, opakowanie cukru waniliowego oraz proszek do pieczenia przesiej przez sito.
- Do miski dodaj jaja w temperaturze pokojowej i cukier kryształ.
- Jajka z cukrem ubij na puszystą, jasną masę.
- Wciąż ubijając dodawaj olej.
- Do jajek, partiami i naprzemiennie, dodawaj mąkę i maślankę i delikatnie mieszaj szpatułką.
- Ciasto wylej do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
- Na ciasto połóż truskawki.
- Do miski dodaj zimne masło, 1/4 szklanki cukru i 1/2 szklanki mąki. Utrzyj za pomocą palców na kruszonkę.
- Kruszonkę wysyp na ciasto.
- Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Ciasto na maślance to klasyczne ciasto, przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie kawałka takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie