Bułki maślane Thermomix

Opublikowano: 08.03.2022 r., 14:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bułki maślane Thermomix ułożone na talerzu z truskawkami
Bułki maślane Thermomix
Bułeczki maślane Thermomix będą świetnym pieczywem do śniadania lub kolacji na słodko. Podana ze świeżym masłem i dżemem idealnie pasuje do domowego kakaa.
Przygotowanie 100 min
Pieczenie 20 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 0 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (500 g)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier waniliowy (20 g)
  • Masło miękkie roztopione (90 g)
  • Cukier (80 g)
  • Białko jajka (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, thermomix

Przepis na bułki maślane z thermomixa krok po kroku

W naczyniu Thermomixa umieść cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko.

Całość podgrzej, ustawiając mieszanie na 2 minuty 30 sekund / 37 stopni / obroty 4.

Dodaj żółtka, miękkie masło i mąkę. Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.

Jeśli ciasto nie odkleja się od naczynia, to dodaj jeszcze odrobinę mąki i ponownie wymieszaj.

Ciasto przełóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie odrywaj kawałki ciasta i formuj bułeczki. Uformowane bułki układaj na kratce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Na dnie piekarnika ustawić naczynie z bardzo gorącą wodą i nagrzać piekarnik do 180 st. C.

Wierzch bułeczek posmaruj białkiem jaja.

Bułeczki piecz przez około 20 minut, aż się zarumienią. Podawaj po ostudzeniu.

Jak oceniasz przepis na bułki maślane z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat bułek maślanych z thermomixa

Bułeczki maślane można spotkać pod nazwą brioszka. Jest to francuskie, lekko słodkie, drożdżowe pieczywo. Jego miękka struktura wynika z obecności masła i jaj w cieście. Zaliczany jest do wypieków śniadaniowych, a mimo to podawany jest również do kawy, herbaty czy pitnej czekolady. Dlatego będzie to świetny pomysł na kolację na słodko. Koniecznie poznaj nasz pomysł na bułki maślane Thermomix, które są naprawdę pyszne.

Aby wykonać przepis na bułki maślane z Thermomixa potrzebna będzie mąka pszenna, mleko, drożdże, żółtka jaj, cukier zwykły oraz waniliowy i oczywiście masło.

Na początku ogrzej mleko do 37 stopni z dodatkiem drożdży i cukrów. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i mąkę. Całość wyrabiaj przez 1,5 minuty. Jeśli ciasto z trudem odkleja się od naczynia Thermomixa, dodaj jeszcze odrobinę mąki i wyrabiaj jeszcze chwilę. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywaj po kawałku ciasta i formuj bułeczki. Układaj na kratce wyłożonej papierem. Piekarnik rozgrzej i na jego dnie ułóż naczynie z gorącą wodą, by bułeczki były jeszcze bardziej miękkie. Z wierzchu posmaruj je białkiem i piecz około 20 minut. Jeśli chcesz, by bułeczki były jeszcze słodsze, to wierzch każdej bułeczki możesz posypać kruszonką z masła, mąki i cukru.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić bułki maślane w Thermomixie. Będą świetne na śniadanie nie tylko dla dzieci. Będą najlepsze podane z dodatkami takimi jak konfitura, dżem lub prawdziwy miód. Ale równie smaczne będą jako pieczywo do tradycyjnych kanapek.

Alergeny w bułkach maślanych z thermomixa

Lista alergenów dla bułek maślanych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze bułek maślanych z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany powinny stanowić 60% całkowitego zapotrzebowania na energię. Pieczywo oraz inne produkty zbożowe to główne źródło tego składnika w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
300.23
0.00
Białko (g)
8.90
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
45.65
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
45.27
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
9.49
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
6.43
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
3.07
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.56
0.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.69
0.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
110.80
0.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
20.00
0.00
Potas (mg)
134.68
0.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
45.86
0.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
114.87
0.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.27
0.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.87
0.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.16
0.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek maślanych z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułek maślanych z thermomixa

Koszt składników
27.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Masło
90 g
miękkie roztopione
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
27.20