Przepis na ciasteczka świąteczne maślane krok po kroku
- Masło 300 g
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Cukier 150 g
Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę pszenną i cukier, zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 15 minut.
Po tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia, od ciasta odrywaj kawałki równej wielkości, formuj kulki i spłaszcz ze delikatnie dłonią. Następnie ciasteczka układaj na blaszce.
Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
Gotowe ciasteczka wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Często zadawane pytania
-
Ciastka maślane
-
Bułki maślane
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasto na maślance
-
Muffinki z truskawkami
-
Pancakes na maślance
-
Ciasto maślane
-
Ciasto francuskie bezglutenowe
-
Ciasteczka maślane Thermomix
-
Bułki maślane Thermomix
-
Chałka maślana
-
Ciasto na maślance z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe sypane
-
Ciasto z różą
-
Ciasta maślane

(liczba kalorii)
Ciasteczka świąteczne maślane - cechy przepisu
Więcej o ciasteczkach świątecznych maślanych
Ciasteczka świąteczne maślane to doskonała propozycja na słodki i szybki wypiek świąteczny. Ciasteczka możesz udekorować czekoladą i kolorowymi groszkami. Wyciąć z ciasta świąteczne wzory lub przygotować klasyczne okrągłe ciasteczka. Są one fantastycznym dodatkiem do kawy lub herbaty. Mogą posłużyć jako baza różnych deserów w pucharku lub spód do ciasta. Przepis na ciasteczka świąteczne maślane jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je upiec. Szybkie ciasteczka przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, masło i cukier.
Jak zrobić ciasteczka świąteczne maślane? Najpierw zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę pszenną i cukier, zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 15 minut. Po tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia, od ciasta odrywaj kawałki równej wielkości, formuj kulki i spłaszcz ze delikatnie dłonią. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
Mąka pszenna wykorzystywana przez nas do przygotowywania wypieków, jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Podnoszą one szybko poziom cukru we krwi, który następnie równie szybko opada. Powoduje to duże wahania mające niebagatelny wpływ na wzmożony apetyt. Dlatego powinniśmy unikać słodkich wypieków z mąki oczyszczonej. W miarę możliwości zamieniać ją na mąkę razową, która zawiera cenny błonnik oraz składniki mineralne. Błonnik powoduje wolniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi oraz pozwala na zachowanie sytości dłużej. Mąka pszenna zawiera białko zbożowe zwane glutenem, dzięki któremu możemy je wyrabiać nadając mu plastyczną konsystencje.
Podsumowując sprawdzony przepis na ciasteczka musi się udać. Jest to najprostszy i najszybszy przepis na dobre ciasteczka. Składniki do jego przygotowania zazwyczaj zawsze znajdują się w naszej spiżarni. Możesz je przechowywać do 8 dni w suchym miejscu, najlepiej w pojemniku. Pamiętaj aby wybrać dobrej jakości masło a nie margarynę. To właśnie masło nadaje wypiekom cudowny aromat.
Wartości odżywcze ciasteczek świątecznych maślanych
Energia i białka
(85g)
Węglowodany w ciasteczkach świątecznych maślanych
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy w przepisie na ciasteczka świąteczne maślane
(85g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka świąteczne maślane
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ciasteczkach świątecznych maślanych
Lista alergenów dla ciasteczek świątecznych maślanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500