Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, lodówka

Przepis na ciasto z różą krok po kroku

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski.

Na tarce o dużych oczkach zetrzyj zimne masło wprost do miski z mąką.

Do masy wbij jajko i całość dokładnie wyrób rękami na gładką i klejącą masę.

Od ciasta oderwij 1/3 części i włóż ją do lodówki.

Pozostały kawałek rozłóż w formie zabezpieczonej papierem do pieczenia.

Dżem wyłóż na ciasto i przykryj go startym ciastem z lodówki.

Piecz w temperaturze 200 st. C przez 40-45 minut.

Ciasto z różą podane na eleganckim talerzyku.
Ciasto z różą - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - ciasto z różą

W skrócie
Kalorii w porcji
399 kcal
Wielkość
jednej porcji
100 g
Indeks glikemiczny
87

Wartości odżywcze ciasta z różą

na 100g gotowej potrawy

To ciasto ze względu na duży udział cukru nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
399.41
399.41
Białko (g)
5.81
5.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
56.62
56.62
Węglowodany przyswajalne (g)
35.35
35.35
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
17.20
17.20
Tłuszcze nasycone (g)
11.66
11.66
Tłuszcze nienasycone (g)
5.54
5.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.33
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.29
2.29
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
53.90
53.90
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
11.79
11.79
Potas (mg)
96.57
96.57
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.67
31.67
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
85.79
85.79
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.62
13.62
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.06
2.06
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.46
0.46
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: konfitura z płatków róży.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z różą 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z różą

Lista alergenów dla ciasta z różą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat ciasta z różą

Ciasto z różą to pyszna opcja dla wszystkich miłośników marmolady różanej. W tej wersji idealnie łączy się z kruchym ciastem, które jest bardzo maślane i delikatne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z różą, by było proste, smaczne i dobre nie tylko od święta, ale również na co dzień, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Ciasto różane jest delikatne i niezwykle słodkie. To idealna opcja na letnie dni, gdyż jest bardzo maślane, a przy okazji wypełnione po brzegi marmoladą różaną. To ciasto wspaniale sprawdzi się jako wypiek do popołudniowej kawy. Aby go przygotować wystarczy tylko odrobina wolnego czasu w ciągu dnia. Zrobienie tego ciasta można podzielić na dwa kroki. Pierwszym z nich jest stworzenie kruchego ciasta. Najlepiej, by było tworzone na świeżo, dzięki temu efekt będzie naprawdę fantastyczny. Kolejną warstwę stanowi marmolada z płatków róży. Są niezwykle słodkie i bardzo smaczne. Wspaniale sprawdzą się na co dzień.

Przepis na ciasto z różą to idealny wybór dla każdego, kto kocha wypieki łatwe i pyszne. Ten pomysł na ciasto z różą to najlepsze rozwiązanie na niedzielny deser. Kruche ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania, dzięki czemu całość jest jeszcze szybsza. Należy jednak pamiętać, że najlepiej, by masło, którego się używa, było bardzo chłodne. Dzięki temu całość znacznie łatwiej jest połączyć. To kruche ciasto zawiera naprawdę sporo masła, dlatego ma tak wspaniały, słodkawy smak. To idealna baza dla kwaśnych porzeczek, które pokrywają jego wierzch. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie. Do zrobienia kruchego spodu przyda się mąka pszenna, można zastąpić ją również owsianą, która równie dobrze sprawdzi się w takim słodkim wypieku. Warto wybierać jak najniższy typ, by ciasto dobrze się połączyło. Najlepiej sprawdzi się 450 i 500. Można też zrobić ciasto na bazie mąki bezglutenowej, wtedy warto wykorzystać gotowe mieszanki, przeznaczone do wypieku ciasta lub chleba, to gwarancja, że ciasto na pewno wyjdzie.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z różą

Koszt składników
49.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Konfitura z płatków róży
300 g
16.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
21.82
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
49.10
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na ciasto z różą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób