Przepis na kruche ciasteczka maślane krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Najpierw zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę pszenną, jaja i cukier, zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 15 minut.

Po tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Od ciasta odrywaj kawałki równej wielkości.

Formuj kulki i spłaszcz je delikatnie dłonią.

Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 10-12 minut.

Kruche ciasteczka maślane podane na ciemnym talerzu. Obok talerza stoi szklanka z mlekiem.
Kruche ciasteczka maślane
Koszt przygotowania dania
10.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
411 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Kruche ciasteczka maślane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kruchych ciasteczkach maślanych

Kruche ciasteczka maślane to bardzo dobry pomysł na szybkie ciasta do kawy lub przekąskę dla dzieci. Można je przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Kruche ciasteczka są bardzo łatwe do zrobienia. Przepis na kruche ciasteczka maślane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka i cukier.

Jak zrobić ciasteczka świąteczne maślane? Najpierw zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę pszenną, jaja i cukier, zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 15 minut. Po tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Od ciasta odrywaj kawałki równej wielkości. Formuj kulki i spłaszcz je delikatnie dłonią. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej. Plamka żółta odpowiada między innymi za prawidłowe widzenie.

Podsumowując pyszne ciasteczka to wspaniała propozycja na deser do kawy lub herbaty. Ciasteczka maślane można przygotować także w wersji kakaowej. Można dodawać do nich czekoladę lub orzechy, a także suszone owoce. Ciasteczka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez tydzień. Ciasteczka będą także doskonałą bazą do deserów na zimno z dodatkiem bitej śmietany lub mascarpone.

Wartości odżywcze kruchych ciasteczek maślanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kalorie)
433.06 kcal
411.41 kcal
Białko
7.39 g
7.02 g

Węglowodany w kruchych ciasteczkach maślanych

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany
52.65 g
50.02 g
Węglowodany przyswajalne
52.65 g
50.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz
22.28 g
21.16 g
Tłuszcze nasycone
14.99 g
14.24 g
Tłuszcze nienasycone
7.29 g
6.92 g

Witaminy w przepisie na kruche ciasteczka maślane

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Tiamina
0.39 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.23 mg
Niacyna
2.67 mg
2.54 mg
Foliany
64.57 µg (mcg)
61.34 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kruche ciasteczka maślane

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód
20.00 mg
19.00 mg
Potas
73.17 mg
69.51 mg
Wapń
20.19 mg
19.18 mg
Fosfor
78.16 mg
74.25 mg
Magnez
16.34 mg
15.53 mg
Żelazo
2.45 mg
2.33 mg
Cynk
0.60 mg
0.57 mg
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych ciasteczek maślanych 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kruchych ciasteczkach maślanych

Lista alergenów dla kruchych ciasteczek maślanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania kruchych ciasteczek maślanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szkalnki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na kruche ciasteczka maślane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób