Kruche ciasteczka maślane

Opublikowano: 20.04.2022 r., 8:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciasteczka maślane podane na ciemnym talerzu. Obok talerza stoi szklanka z mlekiem.
Kruche ciasteczka maślane
Kruche ciasteczka maślane to wspaniała propozycja na deser, który świetnie komponuje się z kawą i herbatą. Ciasteczka można przechowywać przez długi czas. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 15 min
411 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szkalnki (400 g)
  • Cukier (230 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na kruche ciasteczka maślane krok po kroku

Najpierw zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę pszenną, jaja i cukier, zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 15 minut.

Po tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Od ciasta odrywaj kawałki równej wielkości.

Formuj kulki i spłaszcz je delikatnie dłonią.

Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 10-12 minut.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasteczka maślane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat kruchych ciasteczek maślanych

Kruche ciasteczka maślane to bardzo dobry pomysł na szybkie ciasta do kawy lub przekąskę dla dzieci. Można je przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Kruche ciasteczka są bardzo łatwe do zrobienia. Przepis na kruche ciasteczka maślane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka i cukier.

Jak zrobić ciasteczka świąteczne maślane? Najpierw zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę pszenną, jaja i cukier, zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 15 minut. Po tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Od ciasta odrywaj kawałki równej wielkości. Formuj kulki i spłaszcz je delikatnie dłonią. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej. Plamka żółta odpowiada między innymi za prawidłowe widzenie.

Podsumowując pyszne ciasteczka to wspaniała propozycja na deser do kawy lub herbaty. Ciasteczka maślane można przygotować także w wersji kakaowej. Można dodawać do nich czekoladę lub orzechy, a także suszone owoce. Ciasteczka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez tydzień. Ciasteczka będą także doskonałą bazą do deserów na zimno z dodatkiem bitej śmietany lub mascarpone.

Alergeny w kruchych ciasteczkach maślanych

Lista alergenów dla kruchych ciasteczek maślanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kruchych ciasteczek maślanych

na 100g gotowej potrawy

Kruche ciasteczka maślane to domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Ciastek nie powinniśmy spożywać częściej niż dwa razy w tygodniu. Zawierają one dużą ilość węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
433.06
411.41
Białko (g)
7.39
7.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
52.65
50.02
Węglowodany przyswajalne (g)
52.65
50.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
22.28
21.16
Tłuszcze nasycone (g)
14.99
14.24
Tłuszcze nienasycone (g)
7.29
6.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Tiamina (mg)
0.39
0.37
Ryboflawina (mg)
0.24
0.23
Niacyna (mg)
2.67
2.54
Foliany (µg (mcg))
64.57
61.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
20.00
19.00
Potas (mg)
73.17
69.51
Wapń (mg)
20.19
19.18
Fosfor (mg)
78.16
74.25
Magnez (mg)
16.34
15.53
Żelazo (mg)
2.45
2.33
Cynk (mg)
0.60
0.57
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych ciasteczek maślanych 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych ciasteczek maślanych

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szkalnki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
21.50