Przepis na ciasto drożdżowe sypane krok po kroku

Składniki dla 40 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, miska, drewniana łyżka, blaszka do pieczenia 22x32

Do dużej miski wsyp 600 g mąki, dodaj szczyptę soli, 200 g cukru i cukier waniliowy.

Dodaj pokruszone drożdże.

Wlej masło, mleko i roztrzepane jajka.

Nie mieszaj! Całość pozostaw na dwie godziny, aż wyrośnie.

Do drugiej miski wsyp resztę mąki i cukru. Dodaj pokrojone na kawałki masło i pougniataj palcami, aż kruszonka się połączy.

Schowaj kruszonkę w lodówce.

Gdy ciasto wyrośnie, wymieszaj dokładnie całość za pomocą drewnianej łyżki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto wlej do formy.

Z wierzchu posyp kruszonką.

Odstaw ciasto w formie jeszcze na 30 minut.

Po tym czasie piecz w 180 stopniach C przez 50 minut.

Ciasto drożdżowe sypane ułożone na małym talerzyku
Ciasto drożdżowe sypane
Koszt przygotowania dania
14.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
140 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Ciasto drożdżowe sypane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście drożdżowym sypanym

Ciasto drożdżowe sypane to jedno z łatwiejszych ciast, jakie wykonasz. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania.

Przepis na ciasto drożdżowe sypane wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki to: drożdże, jajka, mleko, mąka, masło, cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki włóż do miski i zostaw na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przelej do formy i zostaw jeszcze na 30 minut. Potem wystarczy już tylko 50 minut w piekarniku i ciasto jest gotowe.

To pyszne, domowe ciasto to świetny pomysł, jeśli chcesz zrobić swoje pierwsze ciasto drożdżowe, a nie masz jeszcze doświadczenia w wyrabianiu. To naprawdę prosty przepis.

Do wykonania ciasta konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu całemu ciastu. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić ciasto drożdżowe sypane pomogą Ci wykonać ten smaczny i prosty przepis. Jest naprawdę łatwe w wykonaniu, więc pewnie nie raz jeszcze wrócisz do tego przepisu.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego sypanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
350.03 kcal
140.01 kcal
Białko
8.18 g
3.27 g

Węglowodany w cieście drożdżowym sypanym

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
47.45 g
18.98 g
Węglowodany przyswajalne
47.20 g
18.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
14.75 g
5.90 g
Tłuszcze nasycone
9.86 g
3.95 g
Tłuszcze nienasycone
4.89 g
1.96 g

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe sypane

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6
0.07 mg
0.03 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.45 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.04 mg
1.22 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
88.99 µg (mcg)
35.60 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe sypane

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
50.80 mg
20.32 mg
Potas
108.32 mg
43.33 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
33.05 mg
13.22 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
101.39 mg
40.56 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
18.89 mg
7.56 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.58 mg
1.03 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.96 mg
0.39 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego sypanego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym sypanym

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego sypanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania ciasta drożdżowego sypanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
260 g
200 g + 5 łyżek
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 260 g
Mleko 3,2%
180 ml
ciepłe
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 ml
Masło
250 g
200 g roztopione + 50 g schłodzone
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
660 g
600 g + 5 łyżek
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 660 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Sól
1 g
szczypta
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
27.20
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe sypane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98.2% osób