Ciasto na maślance z rabarbarem

Opublikowano: 17.01.2022 r., 10:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na maślance z rabarbarem podane w białym naczyniu.
Ciasto na maślance z rabarbarem
Ciasto na maślance z rabarbarem to wspaniały i niezwykle lekki wypiek, który świetnie sprawdzi się jako dodatek zwłaszcza na leniwe niedzielne popołudnia.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 35 min
390 kcal
Kcal w porcji
158 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Maślanka 1% (250 g)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Rabarbar (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm

Przepis na ciasto na maślance z rabarbarem krok po kroku

Żółtka i białka oddziel do dwóch naczyń.

Białka ubij na sztywną pianę wraz z dodatkiem cukru.

Do białek dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.

Do gotowej piany dodawaj małymi porcjami olej i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.

Do ciasta dodaj maślankę, przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Rabarbar umyj i usuń stwardniałe części. Pokrój je na małe kawałki i wymieszaj z cukrem waniliowym.

Rabarbar ułóż na wierzchu ciasta.

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 35 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto na maślance z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta na maślance z rabarbarem

Ciasto na maślance z rabarbarem jest idealną propozycją dla wszystkich kochających domowe wypieki. Pozwala na stworzenie naprawdę wyjątkowego ciasta, pełnego smaku. Ma delikatną i niezwykle miękką strukturę, więc będzie dobre nawet dla dzieci. Dodatkowo jego smak jest po prostu wyborny. Ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Przepis na ciasto na maślance z rabarbarem jest niezwykle prosty. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Będzie odpowiedni dla wszystkich, którzy nie przepadają za spędzaniem w kuchni zbyt dużo czasu. Do jego stworzenia nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności, mimo to całość prezentuje się naprawdę wspaniale. Co najlepsze, pomimo prostoty zaskakuje smakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto na maślance z rabarbarem, które będzie delikatne, ale bardzo smaczne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, które bez wątpienia można znaleźć w większości domowych spiżarni. Najważniejsza jest odpowiednia mąka, to od niej zależy jakość wypieku. najlepiej sprawdzi się mąka tortowa, o jak najniższym typie, dzięki temu ciasto wspaniale się połączy i cała struktura będzie miękka jak gąbka. Typ 450 czy 500 będą idealne. Dobrze również zadbać o dobrej jakości maślankę, świetna będzie 10%. Najlepiej, by nie miała żadnych zbędnych dodatków, które obniżają wartość całego ciasta. To ciasto pozwala na włączenie do menu większej ilości tego zdrowego warzywa, które raczej nie gości zbyt często w codziennym menu. Warto to zmienić, gdyż ma wiele cennych właściwości. Jest dobrym źródłem witamin A, E oraz C. Dostarcza także potas, magnez i wapń, pierwiastków, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To także bogactwo błonnika, który wspiera działanie układu trawiennego. Nie jest odpowiedni dla osób z dną moczanową.

Choć najbardziej popularne placki z rabarbarem to te z kruszonką, choć są pyszne, to stają się nieco nudne. Dlatego warto skorzystać z tego przepisu na dobre i łatwe ciasto, które oczaruje wszystkich delikatnością. Ten prosty przepis spokojnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.

Alergeny w cieście na maślance z rabarbarem

Lista alergenów dla ciasta na maślance z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%

Wartości odżywcze ciasta na maślance z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(158g)
Energia (kcal)
247.26
390.67
Białko (g)
6.53
10.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(158g)
Węglowodany (g)
34.29
54.18
Węglowodany przyswajalne (g)
33.83
53.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(158g)
Tłuszcz (g)
9.59
15.16
Tłuszcze nasycone (g)
1.64
2.60
Tłuszcze nienasycone (g)
7.95
12.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(158g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.15
3.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
53.17
84.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(158g)
Sód (mg)
40.18
63.48
Potas (mg)
175.61
277.46
Wapń (mg)
62.50
98.74
Fosfor (mg)
94.10
148.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.31
27.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.01
3.18
Cynk (mg)
0.49
0.78
Brak danych dla: maślanka 1%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na maślance z rabarbarem 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na maślance z rabarbarem

Koszt składników
32.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Maślanka 1%
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Rabarbar
400 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
32.10