Przepis na ciasto z rabarbarem i truskawkami krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 260 g 2 szklanki
  • Masło 200 g 1 kostka
  • Jajko 5 szt.
  • Cukier 150 g 3/4 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 80 g 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia 8 g 2 łyżeczki
  • Truskawki 300 g
  • Rabarbar 300 g 3 łodygi
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 70 g 1/2 szklanki
  • Cukier 50 g 1/4 szklanki
  • Masło 50 g 1/4 kostki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko, szpatułka

Białka oddzielić od żółtek.

Do miski przełóż miękkie masło, dodaj 3/4 szklanki cukru i ubij na puszystą masę.

Wciąż miksując do masła dodawaj po jednym żółtku. Zakończ miksowanie gdy wszystko się dokładnie połączy.

Białka ubij na sztywną pianę.

Do masła z żółtkami dodaj przesianą mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Dodawaj partiami ubite białka i delikatnie mieszaj szpatułką.

Ciasto przelej do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.

Na wierzch połóż pokrojony rabarbar i odszypułkowane i umyte truskawki.

Z pozostałej mąki, zimnego masła i cukru przygotuj kruszonkę. Posyp nią ciasto.

Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto z rabarbarem i truskawkami podane w prostokątnej foremce na kratce, z pęczkiem rabarbaru i truskawkami na drewnianym stole
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Koszt przygotowania dania
22.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
396 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Ciasto z rabarbarem i truskawkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z rabarbarem i truskawkami

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto z rabarbarem i truskawkami to jedno z najłatwiejszych przepisów. Ciasto jest pyszne, szybkie i puszyste, idealnie łączy się z lekko kwaśnym rabarbarem. Dobre i łatwe ciasto rabarbarowe z truskawkami przygotujesz w parę minut. Jest idealne na kryzysowy dodatek do herbaty i kawy dla niespodziewanych gości. Proste ciasto z rabarbarem i truskawkami to również świetna propozycja na piknik, ciasto nie jest kruche więc można je jeść bez obawy, że będzie się kruszyć lub się ubrudzimy. Przepis na ciasto z rabarbarem i truskawkami nie sprawi nikomu trudności a do jego przygotowania można zaangażować dzieci.

Placek z rabarbarem i truskawkami to świetna propozycja na wiosenno-letnie, szybkie ciasto.

Wartości odżywcze ciasta z rabarbarem i truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
264.07 kcal
396.10 kcal
Białko
4.24 g
6.37 g
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście z rabarbarem i truskawkami

Na 100g
Na porcję (150g)
Węglowodany
32.46 g
48.69 g
Węglowodany przyswajalne
31.20 g
46.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
13.44 g
20.15 g
Tłuszcze nasycone
8.62 g
12.93 g
Tłuszcze nienasycone
4.82 g
7.23 g
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.96 g
5.94 g
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
1.29 g
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z rabarbarem i truskawkami

Na 100g
Na porcję (150g)
Tiamina
0.19 mg
0.29 mg
Brak danych dla: cukier, proszek do pieczenia, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.26 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
1.58 mg
2.38 mg
Brak danych dla: cukier, proszek do pieczenia, cukier.
czytaj dalej
Foliany
50.06 µg (mcg)
75.09 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z rabarbarem i truskawkami

Na 100g
Na porcję (150g)
Sód
28.27 mg
42.41 mg
Potas
213.48 mg
320.22 mg
Wapń
55.47 mg
83.20 mg
Fosfor
96.55 mg
144.83 mg
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Magnez
12.63 mg
18.94 mg
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.88 mg
2.82 mg
Cynk
0.40 mg
0.61 mg
Miedź
0.06 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z rabarbarem i truskawkami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z rabarbarem i truskawkami

Lista alergenów dla ciasta z rabarbarem i truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta z rabarbarem i truskawkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
260 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 260 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
80 g
1/3 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Rabarbar
300 g
3 łodygi
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
70 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 70 g
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
50 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
51.20
Łączny koszt
22.07
Jak oceniasz przepis na ciasto z rabarbarem i truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób