Przepis na pleśniak z rabarbarem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj kawałki margaryny i cukier. Wyrób ciasto w międzyczasie wbijając żółtka.

Podziel ciasto na 3 równe części, jedną z nich wymieszaj z kakao.

Foremkę posmaruj odrobiną masła, zetrzyj na tarce jedną część białego ciasta.

Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż owoce na warstwę ciasta.

Zetrzyj kakaową część.

Białka ubij na sztywną pianę i wyłóż na owoce. Zetrzyj drugą białą część ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

pleśniak z rabarbarem
Pleśniak z rabarbarem
Koszt przygotowania dania
14.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
383 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Pleśniak z rabarbarem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pleśniaku z rabarbarem

Pleśniak z rabarbarem to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z owocami.

Będzie to idealny pomysł na deser dla całej Twojej rodziny lub słodki podwieczorek.

Czy znacie przepis na ciasto pleśniak z rabarbarem? Robi się go tak samo szybko i łatwo jak każde inne ciasto, ale jest dużo ciekawszy. Wystarczy dodatek odrobiny owoców, w tym przypadku postawiłam na rabarbar.

Pleśniak czy też skubaniec z rabarbarem z łatwością zapakujesz do szkoły, pracy czy na uczelnie. Jeśli preferujesz bardziej słodkie i czekoladowe propozycje do masy ciasta, możesz dodać kakao jak w moim przepisie. Odrobina czekoladowego posmaku idealnie komponuje się z owocami. A do ciasta ze świeżymi owocami pasują praktycznie wszystkie dodatki, stąd pomysł na dodatek bezy. Pleśniak to ciasto, które nada się na pyszny podwieczorek w gronie rodziny lub przyjaciół. Spróbuj sam i zobacz, jaki to dobry pomysł. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. W przepisie występuje cukier, który śmiało możesz zamienić na jego substytut (stewia, erytrytol), charakteryzują się one wysokim poziomem słodyczy jednocześnie przy dużo niższej wartości energetycznej. Jeśli chcesz aby ciasto miało niższy indeks glikemicznym postaw na ksylitol. Nie podnosi on stężenia cukru we krwi, co sprawi, że placek idealnie nada się dla diabetyków.

Ciasto możesz podawać na wiele sposobów. Pleśniak z bezą idealnie nada się na spotkania z przyjaciółmi w Twoim domu lub na wspólne popołudnie z rodziną. Koniecznie podawaj ze świeżo wypalaną aromatyczną kawą lub gorącą herbatą. To idealne połączenie, którego Twoi goście na pewno nie zapomną.

Jak zrobić pleśniaka z rabarbarem i bezą? Poznaj sprawdzony przepis.

Wartości odżywcze pleśniaka z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
295.30 kcal
383.89 kcal
Białko
6.21 g
8.07 g

Węglowodany w pleśniaku z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
36.03 g
46.85 g
Węglowodany przyswajalne
35.11 g
45.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.92 g
1.20 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
14.89 g
19.35 g
Tłuszcze nasycone
3.99 g
5.19 g
Tłuszcze nienasycone
10.89 g
14.16 g
Cholesterol
63.74 mg
82.86 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pleśniak z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
156.23 µg (mcg)
203.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
2.06 mg
2.68 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.92 µg (mcg)
1.19 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.24 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
147.04 µg (mcg)
191.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.33 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.27 mg
Niacyna
1.75 mg
2.28 mg
Foliany
47.19 µg (mcg)
61.35 µg (mcg)
Beta karoten
110.22 µg (mcg)
143.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pleśniak z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
144.03 mg
187.24 mg
Potas
212.11 mg
275.74 mg
Wapń
64.97 mg
84.46 mg
Fosfor
121.04 mg
157.35 mg
Magnez
20.86 mg
27.12 mg
Żelazo
1.98 mg
2.57 mg
Cynk
0.60 mg
0.78 mg
Miedź
0.11 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pleśniaka z rabarbarem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pleśniaku z rabarbarem

Lista alergenów dla pleśniaka z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania pleśniaka z rabarbarem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Margaryna do pieczenia
250 g
1 kostka
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Rabarbar
400 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
29.80
Jak oceniasz przepis na pleśniak z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób