Przepisy z rabarbarem - polecane przepisy
-
Placek z rabarbarem
Placek z rabarbarem to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Prosty przepis na biszkoptowe ciasto z dodatkiem rabarbaru …
20 + 50 min łatwy 10 408 kcal -
Tarta z rabarbarem
Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z rabarbarem to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu z lekko kwaśnymi owocami, która …
20 + 30 min łatwy 10 258 kcal -
Kompot z rabarbaru
Rabarbar to bardzo popularna roślina, chodź dość rzadko spożywana. Najczęściej wykorzystywany jest do przygotowania kompotu, zimnego i orzeźwiającego, słodkiego napoju, …
10 + 30 min łatwy 4 -
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Ciasto z rabarbarem i budyniem to prosty placek, który sprawdzi się szczególnie na wiosenne dni, kiedy to można zdobyć najlepszy …
30 + 35 min łatwy 10 414 kcal -
Biszkopt z rabarbarem
Dziś przedstawiamy Wam przepis na biszkopt z rabarbarem. Ta ciekawa roślina pojawia się na polskich straganach już w kwietniu i …
15 + 20 min łatwy 6 339 kcal
Przepisy z rabarbarem - pozostałe przepisy
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Cudowny, łatwy przepis babci. Kruche ciasto, rabarbarowy środek oraz dodatek masy budyniowej. Ciasto te kojarzy się z wspaniałym smakiem lata. …
60 + 60 min łatwy 30 297 kcal -
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem zwykle kojarzy się z długim wyrabianiem ciasta, dlatego ja pokażę Ci jak przygotować szybkie ciasto drożdżowe. …
45 + 45 min łatwy 15 319 kcal -
Puszyste ciasto z rabarbarem
Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na puszyste ciasto z rabarbarem. W tym okresie to najlepszy deser, …
20 + 40 min łatwy 12 240 kcal -
Ciasto z bezą
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
25 + 35 min średni 15 243 kcal -
Ciasto ucierane z rabarbarem
Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na ciasto ucierane z rabarbarem. W tym okresie to najlepszy deser, …
20 + 40 min łatwy 10 240 kcal -
Nalewka z rabarbaru
Nalewka z rabarbaru na spirytusie to szybki i prosty sposób na domowy alkohol. Do jej przygotowania potrzebne są 4 składniki. …
30 min łatwy 5 254 kcal
-
Kruche ciasto z rabarbarem
Kruche ciasto z rabarbarem jest idealne na letnie przyjęcia z rodziną i znajomymi, dzięki swojemu odświeżającemu, kwaśnemu smakowi. Rabarbar w …
40 + 40 min łatwy 12 351 kcal -
Ciasto z rabarbarem i bezą
Ciasto z rabarbarem i bezą to łatwe i proste ciasto, które charakteryzuje się idealnym balansem pomiędzy słodyczą bezy a kwaśnym …
35 + 40 min łatwy 12 244 kcal -
Wilgotne ciasto z rabarbarem
Nie ma nic lepszego niż domowe, wilgotne ciasto z rabarbarem przygotowane w Twoim domu. Sezon na rabarbar to wczesna wiosna, …
20 + 40 min łatwy 10 290 kcal -
Muffinki z rabarbarem
Muffinki z rabarbarem to świetny pomysł na pyszne i zdrowe słodkości, które sprawdzą się w roli deseru i podwieczorku dla …
20 + 20 min łatwy 10 210 kcal
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
20 + 45 min łatwy 12 218 kcal -
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
20 + 45 min łatwy 12 396 kcal -
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem to pomysł na naprawdę łatwy placek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich, domowych …
20 + 30 min łatwy 10 226 kcal -
Placki bezglutenowe
Dziś prezentujemy przepis na placki bezglutenowe. Będą idealnym pomysłem na śniadanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Gluten to …
5 + 15 min łatwy 1 702 kcal -
Racuchy drożdżowe z rabarbarem
Placki drożdżowe z jabłkami już Ci się przejadły? Mam dla Ciebie znakomity pomysł na deser – racuchy z rabarbarem. Doskonałe …
30 + 75 min łatwy 6 -
Tarta z rabarbarem i bezą
Tarta z rabarbarem i bezą to jeden z prostszych przepisów na naprawdę wyjątkowe ciasto. Idealnie sprawdzi się w sezonie wiosennym, …
30 + 25 min łatwy 10 385 kcal
-
Babeczki z rabarbarem
Babeczki to popularna forma małych wypieków. Ich najpopularniejszymi siostrami są amerykańskie muffiny, które przygotowywane są w różnych wariantach smakowych, a …
20 + 20 min łatwy 8 205 kcal -
Ciasto na maślance z rabarbarem
Ciasto na maślance z rabarbarem jest idealną propozycją dla wszystkich kochających domowe wypieki. Pozwala na stworzenie naprawdę wyjątkowego ciasta, pełnego …
20 + 35 min łatwy 10 -
Lemoniada rabarbarowa
Lemoniada rabarbarowa to doskonała propozycja na pyszny orzeźwiający napój na letnie wieczory. Przepis na lemoniadę z rabarbaru jest bardzo łatwy …
15 + 20 min łatwy 6 85 kcal -
Ciasto francuskie z rabarbarem
Ciasto francuskie z rabarbarem i lukrem to doskonały pomysł na dobry deser. Jest to szybkie, proste i bardzo pyszne, idealne …
5 + 25 min łatwy 8
-
Wegańskie ciasto z rabarbarem
Wegańskie ciasto z rabarbarem to świetna opcja dla wszystkich miłośników diety roślinnej. Całość sprawdzi się dobrze również w diecie osób …
20 + 50 min łatwy 10 299 kcal -
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Tarta z rabarbarem i truskawkami jest doskonałym sposobem na naprawdę pyszny deser, który zachwyci każdego, kto tylko go spróbuje. Jest …
20 + 30 min łatwy 10 293 kcal -
Chutney z rabarbaru
Chutney z rabarbaru to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość jest smaczna i …
25 + 40 min łatwy 8 -
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą
Zapewne znasz już bezę, na której pojawia się rosa. Do tej pory najbardziej znana była w połączeniu z sernikiem. Nic …
30 + 55 min łatwy 14 222 kcal -
Ciasto z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową
Ciasto z rabarbarem oraz masą budyniową w nieco odmienionej wersji. Dodatek posiekanej czekolady sprawia, że placek nabiera innego, przepysznego smaku. …
60 + 50 min łatwy 22 249 kcal -
Ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową
Proste ciasto, kruchy spód, rabarbarowy środek, pianka budyniowa oraz kruszonka. Spróbuj niezwykłego przepisu na tego pysznego placka. Pianka budyniowa jest …
30 + 45 min łatwy 20 310 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie przepisy z rabarbarem
Przepisy z rabarbarem - zbiór sprawdzonych przepisów na potrawy z rabarbarem
Wiele osób pamięta z dzieciństwa smak kompotu z rabarbaru, który w wieku XX był bardzo popularny. Pamiętamy też pyszne ciasto o nazwie pleśniak, którego ważnym składnikiem był rabarbar. Dziś rabarbar odszedł prawie w zapomnienie, a szkoda, gdyż jest to warzywo wartościowe i warte przypomnienia sobie. Rabarbar dodajemy głównie do wypieków, jak racuszki, babeczki czy ciasta. Przedstawiamy pyszne przepisy z rabarbarem i doradzamy jak upiec ciasta, czy przygotować przetwory z rabarbaru.
Co to jest rabarbar i do czego służy w kuchni
Co to jest rabarbar
Kiedyś rabarbar był rośliną bardzo popularną w kuchni polskiej. Przede wszystkim gotowano kompot z rabarbaru, smażono placki z rabarbarem czy pieczono ciasta z rabarbarem. Do zastosowań kuchennych służy mięsista, czerwona łodyga rabarbaru, czyli raczej ogonek liścia.
Rabarbar, czyli rzewień, należy do rodziny rdestowatych. Roślina ta ma duże liście i grube, mięsiste ogonki liści, które wykorzystuje się w kuchni. Roślina ta naturalnie rośnie w południowo-wschodniej Azji, w Chinach i Tybecie. W Europie pojawiła się już w XVI wieku, lecz upowszechniła się w kuchni około XIX wieku. W Polsce rabarbar uważa się za warzywo. Jego czerwone łodygi są słodkie, dlatego też głównie używa się go do wyrobów słodkich i deserowych, jak kompoty, ciasta i placki. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do czerwca.
W kuchni nie wykorzystujemy liści rabarbaru, które mogą zawierać szkodliwe substancje. Warto pamiętać, że rabarbar należy szybko zużyć po kupieniu. Przed użyciem myjemy go i obieramy ze skórki, która zawiera dużo kwasu szczawianowego i jest twarda.
Czy rabarbar jest zdrowy
Rabarbar zawiera dużo błonnika, witamin i wartości odżywczych. Działa przeciwzapalnie i
przeczyszczająco. Wspomaga układ trawienny, szczególnie w przypadku wzdęć. Pod wpływem obróbki termicznej, a szczególnie pieczenia, w rabarbarze rozwijają się polifenole mające działanie przeciwnowotworowe.
Rabarbar ma pozytywny wpływ na poziom glukozy i cholesterolu. Zawarte w nim proantocyjanidyny wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu HDL. Wykazuje on działanie przeciwutleniająca i ma nawet więcej polifenoli niż jarmuż.
Rabarbar ma również wady, na które powinny zwracać uwagę osoby z pewnymi chorobami. Może obniżyć poziom testosteronu. Zawiera kwas szczawianowy, który może powodować kryształy w nerkach.
Najciekawsze przepisy z rabarbarem
Co można zrobić z rabarbaru
Kwaśny i słodki rabarbar służy głównie do wypieku słodkich ciast, ciasteczek i placków. Kiedyś bardzo często robiło się kompot z rabarbaru. Rabarbar był tani i ogólnodostępny. W XX wieku niezbędnym elementem obiadu był kompot, który najczęściej gotowano z taniego rabarbaru. Natomiast rabarbar z kompotu wykorzystywano do wypieków.
W wypiekach rabarbar stosuje się podobnie jak inne owoce. Ciasto kruche można na wierzchu wyłożyć śliwkami lub rabarbarem. Natomiast piekąc ciasto drożdżowe można zastosować rabarbar jako nadzienie. Sezon na rabarbar pokrywa się z sezonem na truskawki, dlatego też często łączy się je w wypiekach.
Co można zrobić z rabarbaru:
- ciasto kruche z rabarbarem,
- ciasto drożdżowe z rabarbarem,
- babeczki z rabarbarem,
- placki i racuszki,
- pierogi z rabarbarem,
- dżem lub konfitury,
- lody.
Co ciekawe, rabarbar można stosować w kuchni także do dań wytrawnych i na słono. Rabarbaru nie jemy na surowo, dlatego do sałatki możemy dodać pieczony lub grillowany rabarbar. Sok z rabarbaru wykorzystujemy do tworzenia kwaskowego sosu rabarbarowego. Z rabarbaru robimy także pikle.
Ciasta z rabarbarem
Często spotykanym wypiekiem w XX wieku było kruche ciasto z pianką, czyli tak zwany pleśniak. Ciasto z budyniową pianką z białek jajka jest dość łatwe do zrobienia. Na kruchym spodzie układamy rabarbar, czasem połączony z truskawkami, na kolejną warstwą jest pianka, na którą nakłada się kruszonkę i kawałki rabarbaru. Rabarbar do ciasta gotujemy i studzimy. Piankę robimy z białek jajka połączonych z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
Świetnie smakuje drożdzowe ciasto z rabarbarem, szczególnie że ciasto drożdżowe jest dość łatwe do zrobienia. Placki i racuszki drożdżowe często robimy z jabłkiem, lecz w sezonie wiosennym możemy do tego celu wykorzystać rabarbar. Do ciasta na placki lub racuchy dodajemy łodygę rabarbaru obraną ze skórki i pociętą na plasterki.
Przepisy z rabarbarem - przetwory
Z łodyg rabarbaru robimy również przetwory na zimę, jak kompot, sok, syrop, dżem czy konfitura. Przygotowując rabarbar do przetworów, jak również na ciasto drożdżowe, pleśniak, czy też babeczki, należy usunąć jak najwięcej kwasu szczawianowego. W tym celu rabarbar należy zblanszować. Warto pamiętać również, aby nie używać naczyń aluminiowych, które wchodzą w reakcję z kwasem szczawianowym i mogą wytwarzać szkodliwe substancje.
Dżem z rabarbaru gotujemy bardzo krótko, nie dłużej niż 10 minut. Konfitura i dżem z rabarbaru, szczególnie jeśli dodamy mniej cukru, mają kwaskowy smak i świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa lub serów. Kwaskową konfiturą z rabarbaru możemy posmarować kanapkę z wędliną lub serem.
Dżem z rabarbaru świetnie smakuje również w połączeniu z dodatkami, jak cynamon, skórka pomarańczowa, czy też pomarańcze. Sezon na rabarbar zbiega się z sezonem na truskawki, dlatego też można połączyć te owoce w przetworach. Po przełożeniu do słoików konfitura, dżem czy kompot z rabarbaru wymagają pasteryzacji.