Przepisy z rabarbarem

przepisy z rabarbarem

Rabarbar stanowi warzywo bardzo popularne w XX wieku, a dziś prawie zapomniane. Mięsiste, czerwone ogonki jego liści wykorzystywane są w kuchni, głównie do ciast i deserów. Przepisy z rabarbarem obejmują głównie ciasta, jak ciasto drożdżowe czy kruche z dodatkiem rabarbaru, lecz także przetwory z rabarbarem jak dżem, konfitura, syrop, czy kompot. Rabarbar zawiera wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych, jak również antynowotworowych. Jego wadą jest zawartość kwasu szczawianowego, który może szkodzić przy niektórych chorobach. Rabarbaru nie jada się na surowo, lecz w postaci gotowanej lub pieczonej.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z rabarbarem

Przepisy w temacie przepisy z rabarbarem

Najciekawsze artykuły w temacie przepisy z rabarbarem

Przepisy z rabarbarem - zbiór sprawdzonych przepisów na potrawy z rabarbarem

Wiele osób pamięta z dzieciństwa smak kompotu z rabarbaru, który w wieku XX był bardzo popularny. Pamiętamy też pyszne ciasto o nazwie pleśniak, którego ważnym składnikiem był rabarbar. Dziś rabarbar odszedł prawie w zapomnienie, a szkoda, gdyż jest to warzywo wartościowe i warte przypomnienia sobie. Rabarbar dodajemy głównie do wypieków, jak racuszki, babeczki czy ciasta. Przedstawiamy pyszne przepisy z rabarbarem i doradzamy jak upiec ciasta, czy przygotować przetwory z rabarbaru.

Co to jest rabarbar i do czego służy w kuchni

Co to jest rabarbar

Kiedyś rabarbar był rośliną bardzo popularną w kuchni polskiej. Przede wszystkim gotowano kompot z rabarbaru, smażono placki z rabarbarem czy pieczono ciasta z rabarbarem. Do zastosowań kuchennych służy mięsista, czerwona łodyga rabarbaru, czyli raczej ogonek liścia.

Rabarbar, czyli rzewień, należy do rodziny rdestowatych. Roślina ta ma duże liście i grube, mięsiste ogonki liści, które wykorzystuje się w kuchni. Roślina ta naturalnie rośnie w południowo-wschodniej Azji, w Chinach i Tybecie. W Europie pojawiła się już w XVI wieku, lecz upowszechniła się w kuchni około XIX wieku. W Polsce rabarbar uważa się za warzywo. Jego czerwone łodygi są słodkie, dlatego też głównie używa się go do wyrobów słodkich i deserowych, jak kompoty, ciasta i placki. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do czerwca.

W kuchni nie wykorzystujemy liści rabarbaru, które mogą zawierać szkodliwe substancje. Warto pamiętać, że rabarbar należy szybko zużyć po kupieniu. Przed użyciem myjemy go i obieramy ze skórki, która zawiera dużo kwasu szczawianowego i jest twarda.

Czy rabarbar jest zdrowy

Rabarbar zawiera dużo błonnika, witamin i wartości odżywczych. Działa przeciwzapalnie i

przeczyszczająco. Wspomaga układ trawienny, szczególnie w przypadku wzdęć. Pod wpływem obróbki termicznej, a szczególnie pieczenia, w rabarbarze rozwijają się polifenole mające działanie przeciwnowotworowe.

Rabarbar ma pozytywny wpływ na poziom glukozy i cholesterolu. Zawarte w nim proantocyjanidyny wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu HDL. Wykazuje on działanie przeciwutleniająca i ma nawet więcej polifenoli niż jarmuż.

Rabarbar ma również wady, na które powinny zwracać uwagę osoby z pewnymi chorobami. Może obniżyć poziom testosteronu. Zawiera kwas szczawianowy, który może powodować kryształy w nerkach.

Najciekawsze przepisy z rabarbarem

Co można zrobić z rabarbaru

Kwaśny i słodki rabarbar służy głównie do wypieku słodkich ciast, ciasteczek i placków. Kiedyś bardzo często robiło się kompot z rabarbaru. Rabarbar był tani i ogólnodostępny. W XX wieku niezbędnym elementem obiadu był kompot, który najczęściej gotowano z taniego rabarbaru. Natomiast rabarbar z kompotu wykorzystywano do wypieków.

W wypiekach rabarbar stosuje się podobnie jak inne owoce. Ciasto kruche można na wierzchu wyłożyć śliwkami lub rabarbarem. Natomiast piekąc ciasto drożdżowe można zastosować rabarbar jako nadzienie. Sezon na rabarbar pokrywa się z sezonem na truskawki, dlatego też często łączy się je w wypiekach.

Co można zrobić z rabarbaru:

  • ciasto kruche z rabarbarem,
  • ciasto drożdżowe z rabarbarem,
  • babeczki z rabarbarem,
  • placki i racuszki,
  • pierogi z rabarbarem,
  • dżem lub konfitury,
  • lody.

Co ciekawe, rabarbar można stosować w kuchni także do dań wytrawnych i na słono. Rabarbaru nie jemy na surowo, dlatego do sałatki możemy dodać pieczony lub grillowany rabarbar. Sok z rabarbaru wykorzystujemy do tworzenia kwaskowego sosu rabarbarowego. Z rabarbaru robimy także pikle.

Ciasta z rabarbarem

Często spotykanym wypiekiem w XX wieku było kruche ciasto z pianką, czyli tak zwany pleśniak. Ciasto z budyniową pianką z białek jajka jest dość łatwe do zrobienia. Na kruchym spodzie układamy rabarbar, czasem połączony z truskawkami, na kolejną warstwą jest pianka, na którą nakłada się kruszonkę i kawałki rabarbaru. Rabarbar do ciasta gotujemy i studzimy. Piankę robimy z białek jajka połączonych z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.

Świetnie smakuje drożdzowe ciasto z rabarbarem, szczególnie że ciasto drożdżowe jest dość łatwe do zrobienia. Placki i racuszki drożdżowe często robimy z jabłkiem, lecz w sezonie wiosennym możemy do tego celu wykorzystać rabarbar. Do ciasta na placki lub racuchy dodajemy łodygę rabarbaru obraną ze skórki i pociętą na plasterki.

Przepisy z rabarbarem - przetwory

Z łodyg rabarbaru robimy również przetwory na zimę, jak kompot, sok, syrop, dżem czy konfitura. Przygotowując rabarbar do przetworów, jak również na ciasto drożdżowe, pleśniak, czy też babeczki, należy usunąć jak najwięcej kwasu szczawianowego. W tym celu rabarbar należy zblanszować. Warto pamiętać również, aby nie używać naczyń aluminiowych, które wchodzą w reakcję z kwasem szczawianowym i mogą wytwarzać szkodliwe substancje.

Dżem z rabarbaru gotujemy bardzo krótko, nie dłużej niż 10 minut. Konfitura i dżem z rabarbaru, szczególnie jeśli dodamy mniej cukru, mają kwaskowy smak i świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa lub serów. Kwaskową konfiturą z rabarbaru możemy posmarować kanapkę z wędliną lub serem.

Dżem z rabarbaru świetnie smakuje również w połączeniu z dodatkami, jak cynamon, skórka pomarańczowa, czy też pomarańcze. Sezon na rabarbar zbiega się z sezonem na truskawki, dlatego też można połączyć te owoce w przetworach. Po przełożeniu do słoików konfitura, dżem czy kompot z rabarbaru wymagają pasteryzacji.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto