Przepisy z rabarbarem
-
Ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową
Proste ciasto, kruchy spód, rabarbarowy środek, pianka budyniowa oraz kruszonka. Spróbuj niezwykłego przepisu na tego pysznego placka. Pianka budyniowa jest …
30 + 45 min łatwy 20 310 kcal -
Racuchy drożdżowe z rabarbarem
Placki drożdżowe z jabłkami już Ci się przejadły? Mam dla Ciebie znakomity pomysł na deser – racuchy z rabarbarem. Doskonałe …
30 + 75 min łatwy 6 335 kcal -
Kompot z rabarbaru
Rabarbar to bardzo popularna roślina, chodź dość rzadko spożywana. Najczęściej wykorzystywany jest do przygotowania kompotu, zimnego i orzeźwiającego, słodkiego napoju, …
10 + 30 min łatwy 4 115 kcal
Przepisy z rabarbarem - przepisy
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
20 + 45 min łatwy 12 218 kcal -
Lemoniada rabarbarowa
Lemoniada rabarbarowa to doskonała propozycja na pyszny orzeźwiający napój na letnie wieczory. Przepis na lemoniadę z rabarbaru jest bardzo łatwy …
15 + 20 min łatwy 6 85 kcal -
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem zwykle kojarzy się z długim wyrabianiem ciasta, dlatego ja pokażę Ci jak przygotować szybkie ciasto drożdżowe. …
45 + 45 min łatwy 15 319 kcal -
Tarta z rabarbarem i bezą
Tarta z rabarbarem i bezą to jeden z prostszych przepisów na naprawdę wyjątkowe ciasto. Idealnie sprawdzi się w sezonie wiosennym, …
30 + 25 min łatwy 10 385 kcal -
Muffinki z rabarbarem
Muffinki z rabarbarem to świetny pomysł na pyszne i zdrowe słodkości, które sprawdzą się w roli deseru i podwieczorku dla …
20 + 20 min łatwy 10 210 kcal -
Placek z rabarbarem i budyniem
Pyszny placek z rabarbarem i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
90 + 40 min łatwy 12 331 kcal
-
Crumble z rabarbarem
Crumble z rabarbarem to nic innego jak rabarbar pod kruszonką. To deser, który na pewno zaspokoi kubki smakowe nawet najbardziej …
10 + 35 min łatwy 4 416 kcal -
Ciasto francuskie z rabarbarem
Ciasto francuskie z rabarbarem i lukrem to doskonały pomysł na dobry deser. Jest to szybkie, proste i bardzo pyszne, idealne …
5 + 25 min łatwy 8 310 kcal -
Drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem, w niektórych regionach Polski znane, także jako słodkie bułki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką …
40 + 20 min łatwy 10 192 kcal -
Wegańskie ciasto z rabarbarem
Wegańskie ciasto z rabarbarem to świetna opcja dla wszystkich miłośników diety roślinnej. Całość sprawdzi się dobrze również w diecie osób …
20 + 50 min łatwy 10 299 kcal -
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na pyszne ciasto sezonowe. To nietypowe …
30 + 40 min łatwy 13
-
Chutney z rabarbaru
Chutney z rabarbaru to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość jest smaczna i …
25 + 40 min łatwy 8 447 kcal -
Pleśniak z rabarbarem
Pleśniak z rabarbarem to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z owocami. Będzie to idealny pomysł na …
40 + 45 min łatwy 10 -
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Cudowny, łatwy przepis babci. Kruche ciasto, rabarbarowy środek oraz dodatek masy budyniowej. Ciasto te kojarzy się z wspaniałym smakiem lata. …
60 + 60 min łatwy 30 298 kcal -
Konfitura z rabarbaru
Konfitura z rabarbaru z dodatkiem imbiru jest doskonała do wytrawnych potraw, na przykład do mięsa lub serów. Zobacz, jak zrobić …
10 + 60 min łatwy 15 77 kcal -
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Ciasto z rabarbarem i budyniem to prosty placek, który sprawdzi się szczególnie na wiosenne dni, kiedy to można zdobyć najlepszy …
30 + 35 min łatwy 10 414 kcal -
Puszyste ciasto z rabarbarem
Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na puszyste ciasto z rabarbarem. W tym okresie to najlepszy deser, …
20 + 40 min łatwy 12 240 kcal
-
Biszkopt z rabarbarem
Dziś przedstawiamy Wam przepis na biszkopt z rabarbarem. Ta ciekawa roślina pojawia się na polskich straganach już w kwietniu i …
15 + 20 min łatwy 6 339 kcal -
Fit ciasto z rabarbarem
Fit ciasto z rabarbarem t idealna opcja dla wszystkich kochających słodycze, jednak dbających o wartościowe posiłki. To ciasto nie zawiera …
30 + 45 min łatwy 10 200 kcal -
Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką
A może masz ochotę na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką? Z lekką nutką cynamonu, kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru i …
20 + 40 min łatwy 10 387 kcal -
Nalewka z rabarbaru
Nalewka z rabarbaru na spirytusie to szybki i prosty sposób na domowy alkohol. Do jej przygotowania potrzebne są 4 składniki. …
30 min łatwy 5 254 kcal -
Dżem z rabarbaru
Dżem to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę dżem może …
20 + 45 min łatwy 8
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
Placek z rabarbarem i kruszoną to pyszne domowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Smaczne ciasto jest delikatne i puszyste. …
20 + 60 min łatwy 20 251 kcal -
Ciasto z rabarbarem i pianką
Ciasto z rabarbarem i pianką jest świetną opcją na pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje. Ciasto …
20 + 25 min łatwy 10 -
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą
Zapewne znasz już bezę, na której pojawia się rosa. Do tej pory najbardziej znana była w połączeniu z sernikiem. Nic …
30 + 55 min łatwy 14 222 kcal -
Ciasto z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową
Ciasto z rabarbarem oraz masą budyniową w nieco odmienionej wersji. Dodatek posiekanej czekolady sprawia, że placek nabiera innego, przepysznego smaku. …
60 + 50 min łatwy 22 249 kcal -
Drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Dodatek polewy cytrynowej idealnie komponuje się z całością. W wersji …
30 + 60 min łatwy 20 216 kcal -
Placek z rabarbarem
Placek z rabarbarem to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Prosty przepis na biszkoptowe ciasto z dodatkiem rabarbaru …
20 + 50 min łatwy 10 408 kcal
-
Tarta z rabarbarem
Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z rabarbarem to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu z lekko kwaśnymi owocami, która …
20 + 30 min łatwy 10 258 kcal -
Ciasto z bezą
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
25 + 35 min średni 15 243 kcal -
Ciasto ucierane z rabarbarem
Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na ciasto ucierane z rabarbarem. W tym okresie to najlepszy deser, …
20 + 40 min łatwy 10 240 kcal -
Kruche ciasto z rabarbarem
Kruche ciasto z rabarbarem jest idealne na letnie przyjęcia z rodziną i znajomymi, dzięki swojemu odświeżającemu, kwaśnemu smakowi. Rabarbar w …
40 + 40 min łatwy 12 351 kcal -
Ciasto z rabarbarem i bezą
Ciasto z rabarbarem i bezą to łatwe i proste ciasto, które charakteryzuje się idealnym balansem pomiędzy słodyczą bezy a kwaśnym …
35 + 40 min łatwy 12 244 kcal -
Rabarbar pod kruszonką
Rabarbar pod kruszonką to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki temu poradzi sobie …
10 + 20 min łatwy 4 207 kcal -
Wilgotne ciasto z rabarbarem
Nie ma nic lepszego niż domowe, wilgotne ciasto z rabarbarem przygotowane w Twoim domu. Sezon na rabarbar to wczesna wiosna, …
20 + 40 min łatwy 10 290 kcal -
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
20 + 45 min łatwy 12 396 kcal -
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem to pomysł na naprawdę łatwy placek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich, domowych …
20 + 30 min łatwy 10 226 kcal -
Babeczki z rabarbarem
Babeczki to popularna forma małych wypieków. Ich najpopularniejszymi siostrami są amerykańskie muffiny, które przygotowywane są w różnych wariantach smakowych, a …
20 + 20 min łatwy 8 205 kcal -
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest smaczne, a przy okazji naprawdę proste w przygotowaniu. Całość zajmuje kilka minut, a …
10 + 30 min łatwy 10 479 kcal -
Ciasto na maślance z rabarbarem
Ciasto na maślance z rabarbarem jest idealną propozycją dla wszystkich kochających domowe wypieki. Pozwala na stworzenie naprawdę wyjątkowego ciasta, pełnego …
20 + 35 min łatwy 10 390 kcal -
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Tarta z rabarbarem i truskawkami jest doskonałym sposobem na naprawdę pyszny deser, który zachwyci każdego, kto tylko go spróbuje. Jest …
20 + 30 min łatwy 10 293 kcal -
Wegańskie ciasto z rabarbarem fit
Poznaj prosty przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem – bez cukru, bez jajek i bez mleka. Doskonały pomysł na deser …
10 + 30 min łatwy 8 192 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie przepisy z rabarbarem
Dania z rabarbarem - co to jest?
Rabarbar stanowi warzywo bardzo popularne w XX wieku, a dziś prawie zapomniane. Mięsiste, czerwone ogonki jego liści wykorzystywane są w kuchni, głównie do ciast i deserów. Przepisy z rabarbarem obejmują głównie ciasta, jak ciasto drożdżowe czy kruche z dodatkiem rabarbaru, lecz także przetwory z rabarbarem jak dżem, konfitura, syrop, czy kompot. Rabarbar zawiera wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych, jak również antynowotworowych. Jego wadą jest zawartość kwasu szczawianowego, który może szkodzić przy niektórych chorobach. Rabarbaru nie jada się na surowo, lecz w postaci gotowanej lub pieczonej.
Często zadawane pytania
Przepisy z rabarbarem - zbiór sprawdzonych przepisów na potrawy z rabarbarem
Wiele osób pamięta z dzieciństwa smak kompotu z rabarbaru, który w wieku XX był bardzo popularny. Pamiętamy też pyszne ciasto o nazwie pleśniak, którego ważnym składnikiem był rabarbar. Dziś rabarbar odszedł prawie w zapomnienie, a szkoda, gdyż jest to warzywo wartościowe i warte przypomnienia sobie. Rabarbar dodajemy głównie do wypieków, jak racuszki, babeczki czy ciasta. Przedstawiamy pyszne przepisy z rabarbarem i doradzamy jak upiec ciasta, czy przygotować przetwory z rabarbaru.
Co to jest rabarbar i do czego służy w kuchni
Co to jest rabarbar
Kiedyś rabarbar był rośliną bardzo popularną w kuchni polskiej. Przede wszystkim gotowano kompot z rabarbaru, smażono placki z rabarbarem czy pieczono ciasta z rabarbarem. Do zastosowań kuchennych służy mięsista, czerwona łodyga rabarbaru, czyli raczej ogonek liścia.
Rabarbar, czyli rzewień, należy do rodziny rdestowatych. Roślina ta ma duże liście i grube, mięsiste ogonki liści, które wykorzystuje się w kuchni. Roślina ta naturalnie rośnie w południowo-wschodniej Azji, w Chinach i Tybecie. W Europie pojawiła się już w XVI wieku, lecz upowszechniła się w kuchni około XIX wieku. W Polsce rabarbar uważa się za warzywo. Jego czerwone łodygi są słodkie, dlatego też głównie używa się go do wyrobów słodkich i deserowych, jak kompoty, ciasta i placki. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do czerwca.
W kuchni nie wykorzystujemy liści rabarbaru, które mogą zawierać szkodliwe substancje. Warto pamiętać, że rabarbar należy szybko zużyć po kupieniu. Przed użyciem myjemy go i obieramy ze skórki, która zawiera dużo kwasu szczawianowego i jest twarda.
Czy rabarbar jest zdrowy
Rabarbar zawiera dużo błonnika, witamin i wartości odżywczych. Działa przeciwzapalnie i
przeczyszczająco. Wspomaga układ trawienny, szczególnie w przypadku wzdęć. Pod wpływem obróbki termicznej, a szczególnie pieczenia, w rabarbarze rozwijają się polifenole mające działanie przeciwnowotworowe.
Rabarbar ma pozytywny wpływ na poziom glukozy i cholesterolu. Zawarte w nim proantocyjanidyny wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu HDL. Wykazuje on działanie przeciwutleniająca i ma nawet więcej polifenoli niż jarmuż.
Rabarbar ma również wady, na które powinny zwracać uwagę osoby z pewnymi chorobami. Może obniżyć poziom testosteronu. Zawiera kwas szczawianowy, który może powodować kryształy w nerkach.
Najciekawsze przepisy z rabarbarem
Co można zrobić z rabarbaru
Kwaśny i słodki rabarbar służy głównie do wypieku słodkich ciast, ciasteczek i placków. Kiedyś bardzo często robiło się kompot z rabarbaru. Rabarbar był tani i ogólnodostępny. W XX wieku niezbędnym elementem obiadu był kompot, który najczęściej gotowano z taniego rabarbaru. Natomiast rabarbar z kompotu wykorzystywano do wypieków.
W wypiekach rabarbar stosuje się podobnie jak inne owoce. Ciasto kruche można na wierzchu wyłożyć śliwkami lub rabarbarem. Natomiast piekąc ciasto drożdżowe można zastosować rabarbar jako nadzienie. Sezon na rabarbar pokrywa się z sezonem na truskawki, dlatego też często łączy się je w wypiekach.
Co można zrobić z rabarbaru:
- ciasto kruche z rabarbarem,
- ciasto drożdżowe z rabarbarem,
- babeczki z rabarbarem,
- placki i racuszki,
- pierogi z rabarbarem,
- dżem lub konfitury,
- lody.
Co ciekawe, rabarbar można stosować w kuchni także do dań wytrawnych i na słono. Rabarbaru nie jemy na surowo, dlatego do sałatki możemy dodać pieczony lub grillowany rabarbar. Sok z rabarbaru wykorzystujemy do tworzenia kwaskowego sosu rabarbarowego. Z rabarbaru robimy także pikle.
Ciasta z rabarbarem
Często spotykanym wypiekiem w XX wieku było kruche ciasto z pianką, czyli tak zwany pleśniak. Ciasto z budyniową pianką z białek jajka jest dość łatwe do zrobienia. Na kruchym spodzie układamy rabarbar, czasem połączony z truskawkami, na kolejną warstwą jest pianka, na którą nakłada się kruszonkę i kawałki rabarbaru. Rabarbar do ciasta gotujemy i studzimy. Piankę robimy z białek jajka połączonych z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
Świetnie smakuje drożdzowe ciasto z rabarbarem, szczególnie że ciasto drożdżowe jest dość łatwe do zrobienia. Placki i racuszki drożdżowe często robimy z jabłkiem, lecz w sezonie wiosennym możemy do tego celu wykorzystać rabarbar. Do ciasta na placki lub racuchy dodajemy łodygę rabarbaru obraną ze skórki i pociętą na plasterki.
Przepisy z rabarbarem - przetwory
Z łodyg rabarbaru robimy również przetwory na zimę, jak kompot, sok, syrop, dżem czy konfitura. Przygotowując rabarbar do przetworów, jak również na ciasto drożdżowe, pleśniak, czy też babeczki, należy usunąć jak najwięcej kwasu szczawianowego. W tym celu rabarbar należy zblanszować. Warto pamiętać również, aby nie używać naczyń aluminiowych, które wchodzą w reakcję z kwasem szczawianowym i mogą wytwarzać szkodliwe substancje.
Dżem z rabarbaru gotujemy bardzo krótko, nie dłużej niż 10 minut. Konfitura i dżem z rabarbaru, szczególnie jeśli dodamy mniej cukru, mają kwaskowy smak i świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięsa lub serów. Kwaskową konfiturą z rabarbaru możemy posmarować kanapkę z wędliną lub serem.
Dżem z rabarbaru świetnie smakuje również w połączeniu z dodatkami, jak cynamon, skórka pomarańczowa, czy też pomarańcze. Sezon na rabarbar zbiega się z sezonem na truskawki, dlatego też można połączyć te owoce w przetworach. Po przełożeniu do słoików konfitura, dżem czy kompot z rabarbaru wymagają pasteryzacji.