Przepis na kruche ciasto z rabarbarem krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 350 g 250 g do ciasta i 100 g do kruszonki
  • Masło 300 g 200 g do ciasta i 100 g do kruszonki
  • Jajko 3 szt.
  • Cukier 150 g 80 g do ciasta i 70 g do kruszonki
  • Rabarbar 450 g
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Masło drobno posiekaj z mąką.

Dodaj jajka oraz cukier i szybko zagnieć ciasto.

Zawiń ciasto w folię i schowaj do zamrażarki na około 20 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Rabarbar obierz i pokrój na kawałki o długości około 3-5 cm.

100 g masła rozetrzyj z dodatkiem 100 g mąki i 70 g cukru, aby powstała kruszonka.

Schłodzone ciasto zetrzyj na tarce, rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia i lekko ugnieć.

Na ciasto wyłóż pokrojony rabarbar i posyp kruszonką.

Piecz około 40 minut w 180 C.

Upieczone ciasto możesz ozdobić świeżą miętą lub cukrem pudrem.

Kawałek kruchego ciasta z rabarbarem na łopatce do ciasta, która leży na porcelanowym talerzyku. W tle widoczna jest reszta ciasta z rabarbarem, leżąca na papierze do pieczenia.
Kruche ciasto z rabarbarem
Koszt przygotowania dania
16.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
351 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
81

Kruche ciasto z rabarbarem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kruchym cieście z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem jest idealne na letnie przyjęcia z rodziną i znajomymi, dzięki swojemu odświeżającemu, kwaśnemu smakowi. Rabarbar w wielu sklepach można znaleźć przez cały rok, ale jego sezon trwa tylko od kwietnia/maja do lipca, dlatego to zwykle z latem kojarzymy jego smak.

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem jest bardzo prosty i szybko go przygotujesz z podstawowych składników, które większość z osób, ma w swojej kuchni. Potrzebujesz jedynie mąki, masła lub twardej margaryny, jajek, cukru i głównego składnika, czyli rabarbaru. Gdy już masz wszystkie składniki, przechodzimy do wyjaśnienia, jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem. Dobre kruche ciasto to takie, które zagniata się bardzo krótko. Mąkę z masłem najlepiej jak najdrobniej posiekać. Potem dodajemy tylko cukier i jaja i chwilę zagniatamy, tak aby składniki tylko się połączyły. Z ciasta formujemy się kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. W tym czasie można obrać i pokroić rabarbar na kawałki o długości około 3-5 cm. Zależnie czy lubisz mocno kwaśny, czy trochę słodszy środek, możesz nie dodawać cukru lub wymieszać rabarbar z cukrem, lub słodzikiem. Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia, aby ciasto się nie przykleiło. Placek przygotujemy z rabarbarem i kruszonką, bo wszyscy lubią kruszonkę. Żeby ją przygotować, potrzebujesz także mąkę, masło/margarynę i cukier. Masło z mąką i cukrem rozcieramy w palcach, aby powstały grudki, które możesz zlepić w jedną kulkę, ale będzie ona bardzo niestabilna i łatwo się rozsypie. Staraj się, aby wszystkie składniki były połączone i nie została sama sypka mąka lub cukier.

Schłodzone ciasto odwijamy z folii i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto rozkładamy na całej blasze do pieczenia i lekko ugniatamy. Na tak przygotowany spód wykładamy pokrojony rabarbar i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Takie ciasto rabarbarowe pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30-40 minut. Ciasto wychodzi kruche i słodko-kwaśne, czyli pyszne.

Wartości odżywcze kruchego ciasta z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (115g)
Energia (kalorie)
305.97 kcal
351.86 kcal
Białko
5.47 g
6.29 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w kruchym cieście z rabarbarem

Na 100g
Na porcję (115g)
Węglowodany
30.11 g
34.62 g
Węglowodany przyswajalne
29.53 g
33.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (115g)
Tłuszcz
18.81 g
21.63 g
Tłuszcze nasycone
12.52 g
14.39 g

Witaminy w przepisie na kruche ciasto z rabarbarem

Na 100g
Na porcję (115g)
Tiamina
0.25 mg
0.29 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.21 mg
Niacyna
1.74 mg
2.00 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
44.21 µg (mcg)
50.84 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kruche ciasto z rabarbarem

Na 100g
Na porcję (115g)
Sód
21.01 mg
24.16 mg
Potas
144.40 mg
166.06 mg
Wapń
43.77 mg
50.34 mg
Fosfor
63.30 mg
72.80 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
14.52 mg
16.70 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.66 mg
1.90 mg
Cynk
0.46 mg
0.53 mg
Miedź
0.07 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z rabarbarem 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kruchym cieście z rabarbarem

Lista alergenów dla kruchego ciasta z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kruchego ciasta z rabarbarem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
250 g do ciasta i 100 g do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
300 g
200 g do ciasta i 100 g do kruszonki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
150 g
80 g do ciasta i 70 g do kruszonki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Rabarbar
450 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Liczba porcji:
Razem
31.50
Łączny koszt
16.43
Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób