Ciasto z rabarbarem i pianką

Opublikowano: 17.01.2022 r., 10:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z rabarbarem i pianką podane na małym talerzyku.
Ciasto z rabarbarem i pianką
Ciasto z rabarbarem to świetna opcja na naprawdę pyszny deser dla całej rodziny. Jest łatwy, a przy okazji pięknie się prezentuje. Sprawdzi się latem.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
368 kcal
Kcal w porcji
152 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier (200 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Rabarbar (600 g)
  • Miód (50 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Mąka ziemniaczana (15 g)
  • Białko jajka (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, sitko

Przepis na ciasto z rabarbarem i pianką krok po kroku

Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj je do miski.

Do masła wsyp cukier puder i całość utrzyj za pomocą miksera.

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.

Do ciasta wbij żółtko, a białko przełóż do osobnej miseczki.

Ciasto wyrób rękami na gładką masę i odstaw na 30 minut do lodówki.

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy na tartę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 minut.

Rabarbar oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Obsyp je skrobią i cynamonem. Dodaj do niego miód i dokładnie wymieszaj.

Białka przełóż do dużej miski i ubij je na sztywną pianę z cukrem.

Na podpieczony spód wyłóż rabarbar, a na wierzch wylej pianę z białek.

Całość włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut w 170 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z rabarbarem i pianką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta z rabarbarem i pianką

Ciasto z rabarbarem i pianką jest świetną opcją na pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje. Ciasto jest pyszne, a przy okazji naprawdę łatwe w przygotowaniu. Będzie świetne wyborem na letnie popołudnia, gdyż jest niezwykle lekkie i bardzo orzeźwiające ze względu na dodatek kwaśnego rabarbaru i delikatnej pianki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z rabarbarem i pianką, które będzie dobre, a przy okazji niezbyt pracochłonne, czy skomplikowane, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Całość jest smaczna, a przy okazji bardzo prosta. Choć ciasto składa się z 3 różnych warstw, to wciąż jego przygotowanie jest dość łatwe. Pierwszą warstwę stanowi pyszne kruche ciasto o maślanym smaku, które wspaniale komponuje się z dość kwaśnym rabarbarem. Kolejna należy do tego ciekawego warzywa, które pomimo niezwykle kwaśnego smaku, wspaniale komponuje się właśnie w słodkich potrawach. Sprawia, że nie są one zbyt mdłe. Dzięki temu ciasta, czy desery są naprawdę smaczne i wspaniale sprawdzają się latem. Ostatnia warstwa zrobiona jest z bezy. Dzięki temu ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Przepis na ciasto z rabarbarem i pianką jest bardzo prosty, a przy okazji pozwala na włączenie do menu większej ilości tego zdrowego warzywa, które raczej nie gości zbyt często w codziennym menu. Warto to zmienić, gdyż ma wiele cennych właściwości. Jest dobrym źródłem witamin A, E oraz C. Dostarcza także potas, magnez i wapń, pierwiastków, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To także bogactwo błonnika, który wspiera działanie układu trawiennego. Nie jest odpowiedni dla osób z dną moczanową.

To pyszne ciasto sprawdzi się świetnie na rodzinne uroczystości. Jest smaczne, a przy okazji pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom domowych wypieków. To dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy. Ten prosty przepis na placek zachwyci każdego, kto kocha kruche ciasto, zwłaszcza połączone z dużą ilością orzeźwiających dodatków.

Alergeny w cieście z rabarbarem i pianką

Lista alergenów dla ciasta z rabarbarem i pianką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ciasta z rabarbarem i pianką

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, tak jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(152g)
Energia (kcal)
242.51
368.62
Białko (g)
4.23
6.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(152g)
Węglowodany (g)
32.95
50.09
Węglowodany przyswajalne (g)
32.20
48.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
1.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(152g)
Tłuszcz (g)
11.11
16.88
Tłuszcze nasycone (g)
7.48
11.37
Tłuszcze nienasycone (g)
3.63
5.52
Cholesterol (mg)
40.58
61.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(152g)
Witamina A (µg (mcg))
95.01
144.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.14
4.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
91.43
138.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.25
Ryboflawina (mg)
0.15
0.22
Niacyna (mg)
1.22
1.85
Foliany (µg (mcg))
28.85
43.85
Beta karoten (µg (mcg))
43.61
66.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(152g)
Sód (mg)
24.35
37.01
Potas (mg)
190.70
289.87
Wapń (mg)
53.75
81.70
Fosfor (mg)
55.87
84.93
Magnez (mg)
12.77
19.40
Żelazo (mg)
1.10
1.67
Cynk (mg)
0.28
0.43
Miedź (mg)
0.05
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z rabarbarem i pianką 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z rabarbarem i pianką

Koszt składników
55.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Rabarbar
600 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 600 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mąka ziemniaczana
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
55.10