Ciasto z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
Placek z rabarbarem i kruszoną to pyszne domowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Smaczne ciasto jest delikatne i puszyste. …
20 + 60 min łatwy 20 251 kcal -
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Cudowny, łatwy przepis babci. Kruche ciasto, rabarbarowy środek oraz dodatek masy budyniowej. Ciasto te kojarzy się z wspaniałym smakiem lata. …
60 + 60 min łatwy 30 298 kcal -
Ciasto z rabarbarem i pianką
Ciasto z rabarbarem i pianką jest świetną opcją na pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje. Ciasto …
20 + 25 min łatwy 10
Ciasto z rabarbarem - przepisy
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
Ciasto z rabarbarem i bezą to łatwe i proste ciasto, które charakteryzuje się idealnym balansem pomiędzy słodyczą bezy a kwaśnym …
35 + 40 min łatwy 12 244 kcal -
Pleśniak z rabarbarem
Pleśniak z rabarbarem to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z owocami. Będzie to idealny pomysł na …
40 + 45 min łatwy 10 -
Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką
A może masz ochotę na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką? Z lekką nutką cynamonu, kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru i …
20 + 40 min łatwy 10 387 kcal -
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem zwykle kojarzy się z długim wyrabianiem ciasta, dlatego ja pokażę Ci jak przygotować szybkie ciasto drożdżowe. …
45 + 45 min łatwy 15 319 kcal -
Tarta z rabarbarem
Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z rabarbarem to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu z lekko kwaśnymi owocami, która …
20 + 30 min łatwy 10 258 kcal -
Puszyste ciasto z rabarbarem
Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na puszyste ciasto z rabarbarem. W tym okresie to najlepszy deser, …
20 + 40 min łatwy 12 240 kcal
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na ciasto ucierane z rabarbarem. W tym okresie to najlepszy deser, …
20 + 40 min łatwy 10 240 kcal -
Kruche ciasto z rabarbarem
Kruche ciasto z rabarbarem jest idealne na letnie przyjęcia z rodziną i znajomymi, dzięki swojemu odświeżającemu, kwaśnemu smakowi. Rabarbar w …
40 + 40 min łatwy 12 351 kcal -
Wilgotne ciasto z rabarbarem
Nie ma nic lepszego niż domowe, wilgotne ciasto z rabarbarem przygotowane w Twoim domu. Sezon na rabarbar to wczesna wiosna, …
20 + 40 min łatwy 10 290 kcal -
Biszkopt z rabarbarem
Dziś przedstawiamy Wam przepis na biszkopt z rabarbarem. Ta ciekawa roślina pojawia się na polskich straganach już w kwietniu i …
15 + 20 min łatwy 6 339 kcal -
Ciasto z rabarbarem na oleju
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
20 + 45 min łatwy 12 218 kcal
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem to pomysł na naprawdę łatwy placek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich, domowych …
20 + 30 min łatwy 10 226 kcal -
Crumble z rabarbarem
Crumble z rabarbarem to nic innego jak rabarbar pod kruszonką. To deser, który na pewno zaspokoi kubki smakowe nawet najbardziej …
10 + 35 min łatwy 4 416 kcal -
Tarta z rabarbarem i bezą
Tarta z rabarbarem i bezą to jeden z prostszych przepisów na naprawdę wyjątkowe ciasto. Idealnie sprawdzi się w sezonie wiosennym, …
30 + 25 min łatwy 10 385 kcal -
Placek z rabarbarem i budyniem
Pyszny placek z rabarbarem i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
90 + 40 min łatwy 12 331 kcal -
Ciasto na maślance z rabarbarem
Ciasto na maślance z rabarbarem jest idealną propozycją dla wszystkich kochających domowe wypieki. Pozwala na stworzenie naprawdę wyjątkowego ciasta, pełnego …
20 + 35 min łatwy 10 390 kcal -
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na pyszne ciasto sezonowe. To nietypowe …
30 + 40 min łatwy 13
-
Wegańskie ciasto z rabarbarem
Wegańskie ciasto z rabarbarem to świetna opcja dla wszystkich miłośników diety roślinnej. Całość sprawdzi się dobrze również w diecie osób …
20 + 50 min łatwy 10 299 kcal -
Drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Dodatek polewy cytrynowej idealnie komponuje się z całością. W wersji …
30 + 60 min łatwy 20 216 kcal -
Ciasto z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową
Ciasto z rabarbarem oraz masą budyniową w nieco odmienionej wersji. Dodatek posiekanej czekolady sprawia, że placek nabiera innego, przepysznego smaku. …
60 + 50 min łatwy 22 249 kcal -
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
20 + 45 min łatwy 12 396 kcal -
Ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową
Proste ciasto, kruchy spód, rabarbarowy środek, pianka budyniowa oraz kruszonka. Spróbuj niezwykłego przepisu na tego pysznego placka. Pianka budyniowa jest …
30 + 45 min łatwy 20 310 kcal
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą
Zapewne znasz już bezę, na której pojawia się rosa. Do tej pory najbardziej znana była w połączeniu z sernikiem. Nic …
30 + 55 min łatwy 14 222 kcal -
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Ciasto z rabarbarem i budyniem to prosty placek, który sprawdzi się szczególnie na wiosenne dni, kiedy to można zdobyć najlepszy …
30 + 35 min łatwy 10 414 kcal -
Muffinki z rabarbarem
Muffinki z rabarbarem to świetny pomysł na pyszne i zdrowe słodkości, które sprawdzą się w roli deseru i podwieczorku dla …
20 + 20 min łatwy 10 210 kcal -
Ciasto francuskie z rabarbarem
Ciasto francuskie z rabarbarem i lukrem to doskonały pomysł na dobry deser. Jest to szybkie, proste i bardzo pyszne, idealne …
5 + 25 min łatwy 8 310 kcal -
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Tarta z rabarbarem i truskawkami jest doskonałym sposobem na naprawdę pyszny deser, który zachwyci każdego, kto tylko go spróbuje. Jest …
20 + 30 min łatwy 10 293 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie ciasto z rabarbarem
Ciasta z rabarbarem - co to jest?
Rabarbar należy do rodziny rdestowatych i uważany jest w Polsce za warzywo. Do zastosowań kuchennych nadaje się gruba i mięsista łodyga liści rabarbaru. Nie jadamy natomiast liści, które są niezdrowe. Rabarbar Jada się w postaci ugotowanej lub upieczonej, głównie jako dodatek do ciast i deserów. Łodygę kroimy na kawałki lub robimy pyszny mus, często z dodatkiem truskawek. Kawałkami rabarbaru dekorujemy na wierzchu ciasto drożdżowe, jogurtowe, ucierane czy też kruche lub półkruche. Rabarbar świetnie nadaje się na nadzienie do muffinek, placków, racuchów czy pączków. Nadzienie do ciast z rabarbaru często łączy się z truskawkami, gdyż sezon na te owoce występuje w tym samym czasie.
Często zadawane pytania
Ciasta z rabarbarem - pomysły i przepisy na placki z rabarbarem
Popularny jeszcze w XX wieku rabarbar nieco odszedł w zapomnienie jako składnik przepysznych ciast i deserów. Niektórzy jeszcze pamiętają przepyszny placek z rabarbarem podawany przez babcię. Warto jednak przywrócić rabarar do łask, gdyż jest zdrowy i świetnie smakuje jako dodatek do wypieków, którym nadaje wspaniały, kwaskowaty smak. Rabarbarem dekorujemy ciasta drożdżowe, ucierane czy jogurtowe, a całość wykańczamy kruszonką. Ciasto z rabarbarem jest nie tylko przepyszne i wspaniale wilgotne, lecz także łatwe do zrobienia. Doradzamy, jakie rodzaje ciasta można zrobić z rabarbarem. Przedstawiamy garść ciekawych i łatwych przepisów na wypieki z rabarbarem.
Przepis na wykorzystanie rabarbaru w kuchni
Dania i ciasta rabarbarowe
Jeszcze w XX wieku rabarbar był popularną rośliną chętnie stosowaną w kuchni. Robiono z niego tanie kompoty, kisiele, placki z rabarbarem i dodatki do ciasta. W kuchni wykorzystujemy czerwoną łodygę rabarbaru, którą należy obrać ze skóry. Łodygi rabarbaru, a raczej ogonki liści, pojawiają się w sprzedaży w sezonie wiosennym, który trwa od kwietnia do czerwca. Sezon na rabarbar zbiega się z sezonem na truskawki, dlatego też te owoce są często łączone w przetworach i wypiekach.
Rabarbar, inaczej zwany rzewień, jest rośliną z rodziny rdestowatych, która rośnie w klimacie umiarkowanym Europy, Azji i Ameryki Północnej. Jadalną częścią są mięsiste, czerwone ogonki liści. W Polsce rabarbar uważany jest za warzywo, mimo że jego łodygi są słodkie i głównie wykorzystuje się je do słodkich dań, deserów i wypieków. Nie jada się liści rabarbaru, które mogą zawierać szkodliwe substancje. Łodygi rabarbaru nie są trwałe, dlatego też należy je wykorzystać od razu po kupieniu. Twardą skórkę obieramy, gdyż zawiera ona najwięcej kwasu szczawianowego.
Czy warto jeść rabarbar i piec ciasta z rabarbarem? Rabarbar jadamy w formie ugotowanej lub upieczonej, głównie jako dodatek do wypieków. Podczas obróbki termicznej w rabarbarze pojawiają się polifenole, które mają działanie przeciwnowotworowe. Rabarbar zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Ma przy tym działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeczyszczające. W korzystny sposób reguluje poziom glukozy i cholesterolu. Wadą rabarbaru jest duża ilość kwasu szczawianowego, która może zaszkodzić osobom z niektórymi chorobami.
Sprawdzone przepisy na ciasta rabarbarowe
W czasach PRL rabarbar z rabarbaru gotowało się kompoty. Nie było wówczas gotowych, butelkowanych napojów, dlatego też do obiadu tradycyjnie podawano kompot. Wiosną robiony był z taniego rabarbaru. Z rabarbaru robiło się również kisiele, które wówczas stanowiły słodki przysmak dla dzieci. Rabarbar wykorzystywany był także do dań wytrawnych, na przykład gotowany lub pieczony rabarbar dodawano do sałatek. Z soku z rabarbaru robiono kwaskowaty sos do mięsa.
Najbardziej typowym zastosowaniem rabarbaru były wypieki i ciasta z rabarbarem. Rabarbar stosowano również jako nadzienie do placków i racuchów. Nadziewano nim również pierogi lub naleśniki na słodko. Z rabarbaru robi się również przetwory, jak dżemy, konfitury, które można po sezonie wykorzystać jako nadzienie do ciasta.
Jakie wypieki można zrobić z rabarbarem:
- ciasto drożdżowe z rabarbarem,
- ciasto jogurtowe z rabarbarem,
- kruchy placek z rabarbarem,
- ciasto ucierane z rabarbarem,
- tarta z rabarbarem,
- muffinki nadziewane rabarbarem,
- rabarbarotka,
- pączki nadziewane rabarbarem.
Najlepszy przepis na przepyszne ciasta z rabarbarem
Jak zrobić przepyszne nadzienie do ciasta z rabarbarem
Rabarbar dodajemy do ciasta zwykle na wierzchu i posypujemy kruszonką. Wystarczy pociąć go na kawałki, gdyż rabarbar sam rozpadnie się pod wpływem obróbki termicznej. Do ciasta nie trzeba obierać rabarbaru ze skóry. Można posypać go cukrem i odstawić na czas robienie ciasta.
Aby dodać rabarbar do drożdżówek możemy zrobić szybką konfiturę. Kawałki rabarbaru z cukrem podsmażamy na patelni. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy rabarbar około 25 minut, aż się rozpadnie. Do rabarbaru idealnie pasują truskawki, które występują w tym samym sezonie. Truskawki możemy po prostu zmieszać z kawałkami rabarbaru lub zrobić rodzaj konfitury.
Do nadzienia rabarbarowego świetnie pasuje budyń. Warstwa budyniu położona na warstwie z rabarbaru i truskawek sprawdzi się, gdy pieczemy przekładany placek z ciasta jogurtowego lub półkruchego. Dobrym dodatkiem do rabarbaru są również jabłka, które przełamują kwaskowy smak rabarbaru.
Klasyczne ciasta z rabarbarem - sprawdzone przepisy
Klasyczny placek z rabarbarem robimy na cieście kruchym. Dobry przepis wymaga zrobienia kruchego ciasta, które dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce. Jedna część ciasta posłuży do wyłożenia blachy. Wystarczy następnie wyłożyć placek pokrojonym rabarbarem, zaś na wierzchu posypać kruszonką zrobioną z drugiej połowy ciasta. Aby kruche ciasto było bardziej urozmaicone i wilgotne robimy warstwę z budyniu, w której zatapiamy pokrojony rabarbar.
Możemy wykorzystać również dobry, sprawdzony przepis na ciasto półkruche z rabarbarem. Ciasto półkruche powstaje podobnie jak ciasto kruche, lecz jednym ze składników jest śmietana. Najpierw wyrabiamy mąkę z masłem. Następnie miksujemy jajka i cukrem i dodajemy do mąki z masłem. Na koniec dodajemy śmietanę. Ukoronowaniem ciasta jest warstwa budyniu z kawałkami rabarbaru.
Nadzienie z rabarbaru lub pokrojony rabarbar świetnie sprawdza się jako dobry sposób na urozmaicenie ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe nie należy do najłatwiejszych do zrobienia, gdyż wymaga przygotowania zaczynu z drożdży. Jednak przy odrobinie wprawy, każdy może się pokusić o zaskoczenie rodziny lub gości pysznym ciastem drożdżowym z rabarbarem. Na wierzchu ciasta układamy kawałki łodygi rabarbaru i wykańczamy go warstwą kruszonki. Aby uzyskać jeszcze bardziej urozmaicony smak dodajemy do rabarbaru pokrojone jabłka lub truskawki. Mając ciasto drożdżowe zrobimy również pyszne drożdżówki z nadzieniem z konfitury rabarbarowej.
Ciekawym pomysłem na pyszne ciasto rabarbarowe jest rodzaj szarlotki, czyli rabarbarotka. Warstwę owocową robimy w tym przypadku z rabarbaru i truskawek. Warstwa rabarbaru z truskawkami nie będzie zbyt gruba, dlatego też rabarbarotka składa się z 2 warstw ciasta, przełożonych warstwą owocową. Robimy w tym celu konfiturę z rabarbaru z truskawkami. Przygotowujemy gęste ciasto biszkoptowe, które dzielimy na dwie części. Najpierw podpiekamy spód ciasta, który wyjmujemy z piekarnika, gdy się przyrumieni, i studzimy. Na podpieczone ciasto wykładamy masę rabarbarowo-truskawkową i przykrywamy ją warstwą z drugiej części ciasta. Po upieczeniu ciasto dekorujemy na wierzchu lukrem. Podobne ciasto w rodzaju szarlotki, tyle że z rabarbarem, możemy zrobić na klasycznym cieście kruchym lub półkruchym. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w sezonie wiosennym wykorzystać rabarbar jako dodatek do jabłek w szarlotce.
Sprawdzone przepisy na łatwe i szybkie ciasta z rabarbarem
Ciasta rabarbarowe należą do łatwych i szybkich do zrobienia. Jednym z najłatwiejszych ciast jest ciasto ucierane, które wiosną można udekorować rabarbarem. Łodygę rabarbaru wystarczy pociąć na kawałki. Samo wykonanie ciasta jest bardzo łatwe. Wystarczy utrzeć margarynę z cukrem dodając jajka i cały czas ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Placek możemy ucierać ręcznie lub mikserem. Na wierzchu placek posypujemy pokrojonym rabarbarem i pieczemy. Ciasto ucierane możemy również udekorować na wierzchu kruszonką. Innym sposobem na wykorzystanie rabarbaru jest dodanie kawałków rabarbaru do ciasta i wymieszanie. Na wierzchu posypujemy placek cukrem wymieszanym z cynamonem. Uzyskujemy wówczas przepyszny, wilgotny placek z cudowną, chrupiącą skórką i kwaskową nutą, jaką daje rabarbar.
Podobnie łatwe ciasto rabarbarowe robimy z olejem. Przepis należy do tych najłatwiejszych, który zawsze wychodzi. Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, olej, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy kawałki rabarbaru. Z piekarnika wyjmujemy przepyszne, wilgotne ciasto z zatopionymi kawałkami rabarbaru.
Jednym z łatwiejszych do wykonania ciast jest ciasto jogurtowe, które również możemy urozmaicić warstwą rabarbaru. Prostota robienia ciasta jogurtowego polega na tym, że wystarczy zmieszać składniki. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy jogurt, a następnie mąkę. Rabarbar do tego ciasta przygotowujemy na ciepło. W garnku rozpuszczamy cukier, dodajemy rabarbar i smażymy dopóki łodygi się rozpadną. Możemy dodać również miód, skórkę pomarańczową lub cukier waniliowy. Sprawdzony przepis wymaga wyłożenia warstwy musu rabarbarowego do tortownicy, a następnie wyłożenia ciasta na wierzch. Ciasto pieczemy około 30 minut.
Świetny pomysł na szybkie ciasto z rabarbarem jest tarta. Możemy w tym celu zakupić gotową tartę lub upiec ciasto własnoręcznie. Na upieczonej tarcie układamy warstwę nadzienia zrobionego z rabarbaru i budyniu. Wierzch tarty dekorujemy paskami ciasta.
Rabarbar stanowi doskonałe dopełnienie wypieków i ciast. Czy to będzie placek z rabarbarem i kruszonką na wierzchu, czy też tort, w którym rabarbar stanowi warstwę, ciasto rabarbarowe świetnie smakuje, jest lekkie i pysznie kwaskowe.