Placek z rabarbarem i kruszonką

Opublikowano: 11.02.2023 r., 19:46 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek z rabarbarem i kruszonką podany na talerzu
Placek z rabarbarem i kruszonką
Przepis na placek z rabarbarem i kruszonką to dobre rozwiązanie na kruche i delikatne ciasto. Najlepiej smakuje do kawki na ciepło. Koniecznie wypróbuj przepis!
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
251 kcal
Kcal w porcji
84 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Masło (300 g)
  • Cukier (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 1850 (400 g)
  • Proszek do pieczenia (10 g)
  • Rabarbar (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na placek z rabarbarem i kruszonką krok po kroku

Przygotuj kruszonkę: na patelnię rozpuść 100 g masła, dodaj 100 g cukru i wymieszaj. Po chwili dodawaj stopniowo mąkę (około 150 g). Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie kruszonka. Następnie wstaw kruszonkę do lodówki.

W tym czasie przygotuj rabarbar. Umyj rabarbar i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj 50 g cukru, całość dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania ciasta.

Przygotuj ciasto: Ubij pozostałe masło z zalecanej ilości z resztą cukru do uzyskania puszystej masy. Następnie wbijaj stopniowo jajka, cały czas mieszając. W międzyczasie osobno wymieszaj resztę mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodawaj do masy stopniowo przesianą mąkę. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.

Wyłóż ciasto do foremki, dodaj pokrojony rabarbar i posyp kruszonką.

Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika. Placek piecz w 180 st. C przez około godzinę do momentu, aż nabierze złocistego koloru.

Gotowe ciasto wyłóż z piekarnika. Możesz posypać cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na placek z rabarbarem i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placka z rabarbarem i kruszonką

Placek z rabarbarem i kruszoną to pyszne domowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Smaczne ciasto jest delikatne i puszyste. Najlepiej smakuje do kawki na ciepło. Sposób przygotowania jest bardzo łatwy i nie wymaga zbyt wiele czasu. Koniecznie wypróbuj!

Jak zrobić placek z rabarbarem i kruszonką? Poznaj prosty przepis! Rozpocznij od przygotowania kruszonki. Na patelnię rozpuść masło, dodaj cukier i wymieszaj. Po chwili dodawaj stopniowo mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie kruszonka. Następnie wstaw kruszonkę do lodówki. W tym czasie przygotuj rabarbar i ciasto. Umyj rabarbar i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj cukier i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na czas przygotowania ciasta. Ubij masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie wbijaj stopniowo jajka, cały czas mieszając. W międzyczasie osobno wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodawaj do masy stopniowo przesianą mąkę. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Wyłóż ciasto do foremki, dodaj pokrojony rabarbar i posyp kruszonką. Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika. Placek piecz w 180 stopniach przez około 1 godzinę do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Gotowe ciasto wyłóż z piekarnika. Możesz posypać cukrem pudrem.

Rabarbar to warzywo należące do rodziny rdestowatych, najczęściej spotykany w Polsce jest rabarbar ogrodowy. Najlepiej spożywać go, wtedy gdy jest na niego sezon, czyli od kwietnia do czerwca. W 100 gramach rabarbaru znajduje się 15 kcal, 0,5 g białka, 0,1 g tłuszczy, 1.4 g węglowodanów i 3.2 g błonnika pokarmowego. Jest dobrym źródłem witaminy A, C, E, K i witamin z grupy B, szczególnie kwasu foliowego. Rabarbar zawiera, także spore ilości potasu, magnezu i wapnia. Ma charakterystyczny kwaskowaty smak, dzięki zawartości kwasu cytrynowego, jabłkowego i olejków eterycznych.

Rabarbar ma szerokie zastosowanie w kuchni, można z nim przyrządzić wiele smacznych smakołyków np. ciasto, dżem lub drożdżówki. Przepis na placek z rabarbarem i kruszoną to dobre rozwiązanie na kruche i delikatne ciasto. Z pewnością zasmakuje każdemu.

Alergeny w placku z rabarbarem i kruszonką

Lista alergenów dla Placka z rabarbarem i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placka z rabarbarem i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(84g)
Energia (kcal)
298.98
251.14
Białko (g)
5.66
4.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(84g)
Węglowodany (g)
33.51
28.15
Węglowodany przyswajalne (g)
30.44
25.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.07
2.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(84g)
Tłuszcz (g)
16.49
13.85
Tłuszcze nasycone (g)
11.00
9.24
Tłuszcze nienasycone (g)
5.49
4.61
Cholesterol (mg)
87.11
73.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(84g)
Witamina A (µg (mcg))
144.58
121.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.42
2.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.55
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
140.77
118.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.11
Ryboflawina (mg)
0.11
0.09
Niacyna (mg)
1.43
1.20
Foliany (µg (mcg))
18.73
15.73
Beta karoten (µg (mcg))
46.37
38.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(84g)
Sód (mg)
23.15
19.44
Potas (mg)
258.01
216.73
Wapń (mg)
72.20
60.65
Fosfor (mg)
159.08
133.62
Magnez (mg)
38.05
31.96
Żelazo (mg)
1.27
1.07
Cynk (mg)
0.99
0.83
Miedź (mg)
0.13
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z rabarbarem i kruszonką 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z rabarbarem i kruszonką

Koszt składników
33.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 1850
400 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 400 g
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Rabarbar
500 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
33.10