Ciasto ucierane z rabarbarem

Opublikowano: 27.11.2021 r., 23:38 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto ucierane z rabarbarem
Ciasto ucierane z rabarbarem
Poznaj przepis na ciasto ucierane i dodaj swoje ulubione owoce lub te które obecnie należą do owoców sezonowych i przygotuj pyszne ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
240 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Rabarbar (500 g)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem krok po kroku

Jajka rozbij i ucieraj z cukrem.

Dodaj olej i stopniowo wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Ciasto cały czas ucieraj tak aby nie było grudek.

Ciasto przełóż na blachę z papierem do pieczenia.

Dodaj pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar.

Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z rabarbarem

Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na ciasto ucierane z rabarbarem. W tym okresie to najlepszy deser, na jaki możesz się zdecydować. Zamiast rabarbaru możesz zdecydować się na owoce sezonowe. Nasze polskie śliwki zatopione w delikatnym ucieranym cieście sprawdzą się idealnie. Pamiętaj aby w każdej porze roku sięgać po nasze polskie sezonowe produkty. Jesienią do takich produktów należą między innymi śliwki, jabłka i dynia. Skorzystajmy zatem i wykorzystajmy, że jest na maksa.

Następna okazja będzie dopiero za rok. Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem wyjdzie każdemu, przepis jest banalnie prosty, a podstawowe składniki na pewno masz w lodówce, wystarczy, że zaopatrzysz się w rabarbar lub owoce np. sezonowe soczyste, słodkie śliwki z lokalnego bazarku i za 45 minut masz pyszną jesienną przekąskę.

Zamiast ciasta ucieranego możesz postawić na ciasto babkowe z rabarbarem. Jednak to ucierane z dodatkiem jajek, w szczególności białek sprawi, że ciasto będzie niesamowicie puszyste i delikatne. Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta postaw na wyraziste dodatki. Placek ucierany z owocami niesamowicie smakuje z własnoręcznie robinią kruszonką, bezą lub cukrem pudrem.

Śmiało możesz modyfikować to, co znajdzie się w środku ciasta, masa nabierze delikatniejszej struktury z budyniem. Skorzystaj z sezonowych produktów. Jeśli chcesz postawić na inne owoce, spróbuj z naszymi słodkimi, polskimi jabłkami, które najlepiej smakują właśnie teraz. Jeśli postawisz na śliwki, możesz je po prostu pozbawić pestek przekroić na pół i zatopić w delikatnym, aksamitnym cieście. Jeśli chcesz aby rabarbar był jeszcze słodsze i wyraziste, przed pieczeniem możesz je skarmelizować na patelni z olejem i cukrem trzcinowym. Będzie on bardziej miękki i na pewno bardziej słodki. Wszystkie owoce będą dobre. W ten sposób otrzymasz pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi lub rodzinom przy ciepłej herbacie, lub świeżo wypalanej kawie. Nie ma lepszego pomysłu na jesienne popołudnie niż dobry placek z owocami.

Już wiesz jak zrobić ciasto ucierane z rabarbarem?

Koniecznie spróbuj i zapamiętaj ten przepis na szybkie i pyszne ciasto.

Alergeny w cieście ucieranym z rabarbarem

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Przepis możesz także wykorzystać używając innych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
240.67
240.67
Białko (g)
3.63
3.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
36.28
36.28
Węglowodany przyswajalne (g)
35.25
35.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
1.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.38
9.38
Tłuszcze nasycone (g)
5.97
5.97
Tłuszcze nienasycone (g)
3.41
3.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.76
2.76
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
0.65
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.41
68.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
88.68
88.68
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.13
Witamina C (mg)
3.10
3.10
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.26
Witamina E (mg)
0.36
0.36
Retinol (µg (mcg))
85.48
85.48
Tiamina (mg)
0.19
0.19
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Niacyna (mg)
1.45
1.45
Foliany (µg (mcg))
45.06
45.06
Beta karoten (µg (mcg))
38.95
38.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
21.36
21.36
Potas (mg)
152.34
152.34
Wapń (mg)
45.73
45.73
Fosfor (mg)
49.55
49.55
Magnez (mg)
9.48
9.48
Żelazo (mg)
1.74
1.74
Cynk (mg)
0.33
0.33
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z rabarbarem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ucieranego z rabarbarem

Koszt składników
25.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Rabarbar
500 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
25.80