Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, rondelek, obciążniki do pieczenia

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki 150 g masła, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Budyń i cukier wymieszaj ze 100 ml mleka, pozostałą jego część wlej do rondelka i ugotuj.

Do gotującego się mleka wlewaj powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj tak długo, aż zgęstnieje.

W misce ubij masło na gładką masę wraz z cukrem waniliowym i dodawaj do niej budyń. Ubijaj, aż do połączenia się wszystkich składników.

Krem ostudź i wyłóż na tartę.

Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i połącz z cukrem pudrem.

Tartę podpiecz w piekarniku przez kolejne 10 minut.

Ciasto z rabarbarem i budyniem podane w formie na tartę.
ciasto z rabarbarem i budyniem
Koszt przygotowania dania
13.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
414 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
86

Ciasto z rabarbarem i budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z rabarbarem i budyniem

Ciasto z rabarbarem i budyniem to prosty placek, który sprawdzi się szczególnie na wiosenne dni, kiedy to można zdobyć najlepszy rabarbar. Jest smaczne i proste, a przy okazji również tanie. Będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki. To ciasto wspaniale łączy w sobie słodkie i kwaśne nuty. Jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To najlepszy domowy placek, które można przygotować tak szybko.

Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem jest tak prosty, że spokojnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy, czy cukierników. To również wspaniały sposób na włączenie do swojego codziennego menu znacznej ilości rabarbaru. Warzywo to zawiera sporo cennych właściwości, które wspaniale wpływają na zdrowie. Jest dobrym źródłem witamin A, E oraz C. Dostarcza także potas, magnez i wapń, pierwiastków, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To także bogactwo błonnika, który wspiera działanie układu trawiennego. Nie jest jednak odpowiedni dla osób z dną moczanową. Ciasto jest lekkie, pyszne i ma wspaniałą konsystencję.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z rabarbarem i budyniem, by było dobre, a przy okazji szybkie i łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie idealną inspiracją. To deser, który zachwyca łatwością przygotowania, ale również delikatnością kruchego spodu, który otacza rabarbar. Dla osób, które nie przepadają za smakiem tego warzywa, na pewno dobrą wiadomością będzie fakt, że można go zrobić również z innymi owocami. Świetnie sprawdzi się na przykład ze śliwkami, czy wiśniami. Ten prosty przepis na stałe zagości w twojej kuchni, gdy sprawdzisz go raz. Ten sprawdzony przepis na domowe ciasto wspaniale się sprawdzi na co dzień, gdyż jego wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy kilka chwil, by przygotować je od podstaw. Dodatkowo pozwala przemycić do diety więcej rabarbaru, który jest naprawdę zdrowym warzywem, posiadającym wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto, choć jest zdrowe i pełnowartościowe, to wciąż jest pyszne. Najlepsze jest w nim również to, że jest szybkie. To doskonały pomysł na deser dla osób, które cenią sobie proste i niezbyt pracochłonne receptury na wypieki. Sprawdzi się nawet dla zapracowanych osób.

Wartości odżywcze ciasta z rabarbarem i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
267.26 kcal
414.26 kcal
Białko
4.13 g
6.40 g

Węglowodany w cieście z rabarbarem i budyniem

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
32.37 g
50.18 g
Węglowodany przyswajalne
32.06 g
49.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.31 g
0.48 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
14.04 g
21.76 g
Tłuszcze nasycone
9.62 g
14.91 g
Tłuszcze nienasycone
4.42 g
6.86 g
Tłuszcze jednonasycone
3.90 g
6.05 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.52 g
0.81 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
37.16 mg
57.60 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z rabarbarem i budyniem

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A
137.55 µg (mcg)
213.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.37 mg
2.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.35 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.38 mg
0.59 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Retinol
134.65 µg (mcg)
208.71 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.32 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.22 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.36 mg
2.10 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
30.54 µg (mcg)
47.33 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten
36.20 µg (mcg)
56.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z rabarbarem i budyniem

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
31.74 mg
49.20 mg
Potas
152.64 mg
236.59 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
73.31 mg
113.63 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
80.92 mg
125.43 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
13.12 mg
20.33 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.14 mg
1.77 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.38 mg
0.58 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z rabarbarem i budyniem 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z rabarbarem i budyniem

Lista alergenów dla ciasta z rabarbarem i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania ciasta z rabarbarem i budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Rabarbar
250 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cukier waniliowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Koszt składników
32.20
Jak oceniasz przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób