Przepis na biszkopt z rabarbarem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
patelnia duża, tortownica 20 cm, rondelek, lodówka

Masło rozpuść w rondelku.

Wymieszaj dokładnie z pokruszonymi biszkoptami i wyłóż dno formy powstałą masę, wyrównując i dociskając.

Rabarbar pokrój w 1,5cm kawałki.

Wyłóż na patelnie razem z cukrem i duś, aż rabarbar zmięknie.

Galaretkę rozmieszaj ze szklanką wrzątku, pozostaw do ostygnięcia.

Rabarbar wyłóż na biszkoptowy spód, zalej delikatnie wystudzoną galaretką.

Wstaw do lodówki na około 1 godzinę, aż galaretka stężeje.

Biszkopt z rabarbarem w foremce, kawałek na talerzyku
Biszkopt z rabarbarem
Koszt przygotowania dania
13.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
339 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Biszkopt z rabarbarem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o biszkopcie z rabarbarem

Dziś przedstawiamy Wam przepis na biszkopt z rabarbarem. Ta ciekawa roślina pojawia się na polskich straganach już w kwietniu i króluje aż do czerwca. Te miesiące to dobry sezon na zaopatrzenie się w niego. Rabarbar jest znany w Polsce już od XVIII w., a zaczęto go hodować w XIX w. Jest rośliną dziko żyjącą na terenie Chin i Tybetu. W Europie pojawił się najpierw w Wielkiej Brytanii, gdzie określa się go „rośliną ciastową”. Na pewno zaskoczy Was fakt, że w Polsce określany jest jako warzywo, natomiast w Stanach Zjednoczonych Ameryki jako… owoc. Może to wynikać z tego, że im bardziej łodygi rabarbaru są czerwone, tym bardziej robią się słodsze. Kwaśny smak wynika z obecności kwasu jabłkowego i szczawiowego. Ten ostatni w dużej ilości może przyczyniać się do utraty wapnia z organizmu, dlatego powinno się spożywać go z umiarem.

W Anglii i Ameryce Północnej bardzo często przygotowuje się z niego ciasto, dlatego i my prezentujemy Wam ten prosty przepis.

Na pewno wielu z Was kojarzy pyszny deser jakim jest rabarbar „maczany” w cukrze. Wtedy też kwaśny smak rabarbaru zostaje przełamany słodyczą białych kryształków. Choć osobiście nie popieram tego typu przekąsek codziennie, to w sezonie rabarbarowym przynajmniej raz można sobie na taki przysmak pozwolić. Tym bardziej, że średniej długości łodyga dostarcza około 23kcal. Wykorzystując do tego 1 łyżeczkę cukru otrzymamy przekąskę o wartości około 45kcal. Sam rabarbar jest bardzo bogaty w witaminy i błonnik, dzięki czemu świetnie nada się dla osób chcących pracować nad swoją masą ciała.

Przynajmniej raz powinniście również wykorzystać nasz sposób jak zrobić biszkopt z rabarbarem i galaretką. Chcąc maksymalnie uprościć i przyspieszyć cały przepis na spód wykorzystujemy gotowe biszkopty (najlepiej użyć takich bez cukru) i masło. Po schłodzeniu spód będzie twardszy i łatwiej zachowa swój kształt po ukrojeniu. Natomiast na górze ten placek składa się z podduszonego w cukrze rabarbaru i galaretki, dzięki czemu będzie szybkim i smacznym deserem dla całej rodziny.

Wartości odżywcze biszkoptu z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
226.10 kcal
339.15 kcal
Białko
3.01 g
4.51 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w biszkopcie z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
30.52 g
45.78 g
Węglowodany przyswajalne
29.49 g
44.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
10.60 g
15.90 g
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
6.98 g
10.47 g
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na biszkopt z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Ryboflawina
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
156.97 mg
235.46 mg
Potas
166.66 mg
249.99 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń
61.63 mg
92.45 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
0.77 mg
1.16 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.18 mg
0.28 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z rabarbarem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie z rabarbarem

Lista alergenów dla biszkoptu z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania biszkoptu z rabarbarem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
200 g
pokruszone, bez cukru
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Rabarbar
400 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Galaretka
77 g
truskawkowa, 1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Cukier
48 g
4 łyżki, płaskie
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 48 g
Liczba porcji:
Koszt składników
27.10
Jak oceniasz przepis na biszkopt z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób