Biszkopt z rabarbarem

Opublikowano: 18.10.2021 r., 23:12 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt z rabarbarem w foremce, kawałek na talerzyku
Biszkopt z rabarbarem
Biszkopt z rabarbarem to pyszne i szybkie ciasto z galaretką z rabarbarem, który zasmakuje całej rodzinie. Piękny różowy kolor ciasta zachwyci Twoich bliskich.
Przygotowanie 15 min
Czas duszenia i Czas chłodzenia 20 min
339 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Biszkopty pokruszone, bez cukru (200 g)
  • Masło (100 g)
  • Rabarbar (400 g)
  • Galaretka truskawkowa, 1 opakowanie (77 g)
  • Cukier 4 łyżki, płaskie (48 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tortownica 20 cm, rondelek, lodówka

Przepis na biszkopt z rabarbarem krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku.

Wymieszaj dokładnie z pokruszonymi biszkoptami i wyłóż dno formy powstałą masę, wyrównując i dociskając.

Rabarbar pokrój w 1,5cm kawałki.

Wyłóż na patelnie razem z cukrem i duś, aż rabarbar zmięknie.

Galaretkę rozmieszaj ze szklanką wrzątku, pozostaw do ostygnięcia.

Rabarbar wyłóż na biszkoptowy spód, zalej delikatnie wystudzoną galaretką.

Wstaw do lodówki na około 1 godzinę, aż galaretka stężeje.

Jak oceniasz przepis na biszkopt z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu z rabarbarem

Dziś przedstawiamy Wam przepis na biszkopt z rabarbarem. Ta ciekawa roślina pojawia się na polskich straganach już w kwietniu i króluje aż do czerwca. Te miesiące to dobry sezon na zaopatrzenie się w niego. Rabarbar jest znany w Polsce już od XVIII w., a zaczęto go hodować w XIX w. Jest rośliną dziko żyjącą na terenie Chin i Tybetu. W Europie pojawił się najpierw w Wielkiej Brytanii, gdzie określa się go „rośliną ciastową”. Na pewno zaskoczy Was fakt, że w Polsce określany jest jako warzywo, natomiast w Stanach Zjednoczonych Ameryki jako… owoc. Może to wynikać z tego, że im bardziej łodygi rabarbaru są czerwone, tym bardziej robią się słodsze. Kwaśny smak wynika z obecności kwasu jabłkowego i szczawiowego. Ten ostatni w dużej ilości może przyczyniać się do utraty wapnia z organizmu, dlatego powinno się spożywać go z umiarem.

W Anglii i Ameryce Północnej bardzo często przygotowuje się z niego ciasto, dlatego i my prezentujemy Wam ten prosty przepis.

Na pewno wielu z Was kojarzy pyszny deser jakim jest rabarbar „maczany” w cukrze. Wtedy też kwaśny smak rabarbaru zostaje przełamany słodyczą białych kryształków. Choć osobiście nie popieram tego typu przekąsek codziennie, to w sezonie rabarbarowym przynajmniej raz można sobie na taki przysmak pozwolić. Tym bardziej, że średniej długości łodyga dostarcza około 23kcal. Wykorzystując do tego 1 łyżeczkę cukru otrzymamy przekąskę o wartości około 45kcal. Sam rabarbar jest bardzo bogaty w witaminy i błonnik, dzięki czemu świetnie nada się dla osób chcących pracować nad swoją masą ciała.

Przynajmniej raz powinniście również wykorzystać nasz sposób jak zrobić biszkopt z rabarbarem i galaretką. Chcąc maksymalnie uprościć i przyspieszyć cały przepis na spód wykorzystujemy gotowe biszkopty (najlepiej użyć takich bez cukru) i masło. Po schłodzeniu spód będzie twardszy i łatwiej zachowa swój kształt po ukrojeniu. Natomiast na górze ten placek składa się z podduszonego w cukrze rabarbaru i galaretki, dzięki czemu będzie szybkim i smacznym deserem dla całej rodziny.

Alergeny w biszkopcie z rabarbarem

Lista alergenów dla biszkoptu z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze biszkoptu z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Rabarbar to niskokaloryczne warzywo często wykorzystywane do pysznych ciast.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
226.10
339.15
Białko (g)
3.01
4.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
30.52
45.78
Węglowodany przyswajalne (g)
29.49
44.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
1.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
10.60
15.90
Tłuszcze nasycone (g)
6.98
10.47
Tłuszcze nienasycone (g)
3.62
5.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.09
4.63
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
0.80
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.79
76.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
96.00
144.00
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.12
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.88
5.82
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.07
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
0.51
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
92.00
138.00
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.13
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.62
0.93
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.15
22.73
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
49.70
74.55
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
156.97
235.46
Potas (mg)
166.66
249.99
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
61.63
92.45
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
42.91
64.36
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.73
13.09
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
1.16
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.18
0.28
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z rabarbarem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu z rabarbarem

Koszt składników
27.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
200 g
pokruszone, bez cukru
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Rabarbar
400 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Galaretka
77 g
truskawkowa, 1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Cukier
48 g
4 łyżki, płaskie
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 48 g
Koszt składników
27.10