Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Podgrzej mleko do temperatury około 30 stopni Celsjusza i dodaj do niego drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj składniki i zostaw w ciepłym miejscu na około 15 minut.

W tym czasie roztop 100 g masła i trochę przestudź.

Rabarbar obierz i pokrój na kawałki o długości około 3-5 cm.

Do dużej miski przesiej mąkę i wsyp resztę cukru, przeznaczonego do ciasta oraz 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Do sypkich składników dodaj rozczyn z drożdżami, jajka i lekko wymieszaj.

Dodaj roztopione masło i zagnieć ciasto.

Przykryj ciasto i odstaw na 30 w ciepłe miejsce.

Przygotuj piekarnik i blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia i w razie potrzeby delikatnie posmaruj olejem, a piekarnik rozgrzej do 180 C.

Ze 100 g masła, 120 g mąki, 1 cukier wanilinowy i 80 g cukru zrób kruszonkę - rozetrzyj masło z pozostałymi składnikami, najlepiej przy pomocy dłoni.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i przełóż do blachy do pieczenia.

Na ciasto wyłóż pokrojony rabarbar i posyp kruszonką.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

Wyrośnięte ciasto odkryj i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut w 180 C.

Gotowe ciasto, po przestudzeniu, możesz posypać cukrem pudrem.

2 kawałki ciasta drożdżowego z rabarbarem na białym talerzyku. W tle widać resztę placka drożdżowego z rabarbarem.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Koszt przygotowania dania
15.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
319 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
82

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście drożdżowym z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem zwykle kojarzy się z długim wyrabianiem ciasta, dlatego ja pokażę Ci jak przygotować szybkie ciasto drożdżowe. Jak zwykle przygotowałam prosty przepis, który wykonasz bez problemu. Możesz przygotować je na dużej blasze lub podzielić na mniejsze kawałki i zrobić bułeczki. Taka drożdżówka z rabarbarem będzie świetnym pomysłem na pyszne drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Rabarbar dzięki swojemu kwaśnemu smakowi idealnie komponuje się ze słodkim ciastem oraz z kruszonką.

Nie wiem, czy widziałaś kiedyś, jak rośnie rabarbar, więc Ci trochę to opiszę, bo moja mama ma go w ogródku. Rabarbar jest rośliną, z rodziny rdestowatych. Składa się z korzeni i łodyg zakończonych dużymi liśćmi. Może osiągać wysokość do półtora metra, ale w moim domu rodzinnym miał niecały metr. Łodygi rabarbaru mają zabarwienie od czerwonego, przez różowy do zielonego, a liście są duże i ciemnozielone.

Rabarbar to dobry produkt, nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także składniki pokarmowe. Jest on niskokaloryczny, ponieważ ma jedynie 15 kcal w 100 g, do tego 4,6 g węglowodanów, z których większość stanowi błonnik pokarmowy (3,2 g), oraz 0,5 g białka i 0,1 g tłuszczu. Zawiera także witaminą A, K, C, E oraz witaminy z grupy B. Z mniej znanych składników rabarbar ma hybrostilbeny, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, między innymi obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwutleniająco i hepatoprotekcyjnie (czyli ochronnie na wątrobę). Z stilbenów dużą popularność zyskał resweratrol, który możesz kojarzyć z winem. Ma on działanie przeciwutleniające, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Kolejnym stilbenem zawarty w rabarbarze jest piceatannol, który może działać przeciwnowotworowo, antyoksydacyjnie, zmniejszać reakcję anafilaktyczną oraz ograniczać odczyn zapalny.

Jak widzisz, nie tylko ze względu na smak, warto wykorzystać ten przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem, ale także ze względu na zdrowotne właściwości rabarbaru.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kalorie)
Białko
6.97 g
8.01 g

Węglowodany w cieście drożdżowym z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany
38.46 g
44.23 g
Węglowodany przyswajalne
38.02 g
43.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz
11.11 g
12.77 g
Tłuszcze nasycone
7.46 g
8.57 g
Tłuszcze nienasycone
3.65 g
4.20 g

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina B6
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.38 mg
0.43 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.28 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.54 mg
2.92 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
69.47 µg (mcg)
79.89 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód
22.56 mg
25.95 mg
Potas
141.97 mg
163.27 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
47.74 mg
54.90 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
86.85 mg
99.88 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
18.14 mg
20.86 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.17 mg
2.50 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.75 mg
0.86 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z rabarbarem 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym z rabarbarem

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta drożdżowego z rabarbarem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
480 g do ciasta i 120 g do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
180 g
100 g do ciasta i 80 g do kruszonki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Rabarbar
300 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Masło
200 g
100 g do ciasta i 100 g do kruszonki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier wanilinowy
24 g
1 opakowanie do ciasta i 1 do kruszonki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.90
Za 24 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
31.20
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób