Ciasta z budyniem
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
30 + 60 min średni 12 313 kcal -
Jabłecznik z budyniem
Prosta szarlotka z budyniem na kruchym cieście to placek, który uwielbiają wszyscy. Dobry sposób na pyszną odmianę tradycyjnego ciasta z …
30 + 40 min łatwy 14 353 kcal -
Ciasto budyniowe
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
20 + 45 min łatwy 12 404 kcal
Ciasta z budyniem - przepisy
-
Ciasto z białek i budyniu
Ciasto z białek i budyniu to niezwykle prosta kompozycja, która świetnie sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od …
20 + 40 min łatwy 10 319 kcal -
Ciasto z wiśniami i budyniem
Ciasto z wiśniami i budyniem będzie idealnym wyborem dla każdego, kto kocha proste, domowe wypieki. Jest naprawdę smaczne, a przy …
20 + 45 min łatwy 10 259 kcal -
Szarlotka z budyniem i pianką
Znudziła Ci się zwykła szarlotka gdzie, główną rolę pełnią jabłka bez większych dodatków? W takim razie dzisiaj przychodzę z czymś …
20 + 50 min średni 10 574 kcal -
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Cudowny, łatwy przepis babci. Kruche ciasto, rabarbarowy środek oraz dodatek masy budyniowej. Ciasto te kojarzy się z wspaniałym smakiem lata. …
60 + 60 min łatwy 30 298 kcal -
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
Pyszny, bardzo prosty przepis na szybkie ciasto z truskawkami na budyniu to super pomysł na wypiek, który robi się ekspresowo. …
10 + 55 min łatwy 10 491 kcal -
3 bit bez pieczenia
3 bit bez pieczenia to świetny pomysł na pyszny deser przygotowany bez użycia piekarnika. Z kilku prostych składników uzyskacie niezwykle …
40 min łatwy 24
-
Sernik z budyniem
Znudziły Ci się już tradycyjne serniki? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na sernik z budyniem, który będzie …
30 + 45 min łatwy 10 289 kcal -
Ciasto z truskawkami i budyniem
Kruche ciasto z truskawkami to wspaniały pomysł na pyszny i niezwykle łatwy deser. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a …
25 + 45 min łatwy 10 410 kcal -
Ciasto z kremem budyniowym
Ciasto z kremem budyniowym to świetna propozycja na pyszne ciasto na deser po niedzielnym obiedzie. Ciasto jest dobre jako słodki …
20 + 50 min łatwy 15 464 kcal -
Napoleonka na krakersach
Napoleonka na krakersach to świetny pomysł na pyszny deser, który można podać jako dodatek do kawy i herbaty. Napoleonka to …
15 + 15 min łatwy 10 697 kcal -
Ciasto styropian
Ciasto styropian to niezwykle ciekawy sernik, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych wypieków. Jego stworzenie jest bardzo proste, a …
25 + 60 min łatwy 10 539 kcal
-
Ciasto z gruszkami i budyniem
Jeśli lubisz ciasta ucierane to ten przepis jest dla Ciebie. Oto pyszne, puszyste i szybkie ciasto z gruszkami i budyniem. …
20 + 60 min łatwy 12 453 kcal -
Tarta z jabłkami i budyniem
Tarta z jabłkami i budyniem to pyszna tarta z owocami doskonała na deser dla dzieci. Tarte należy przygotować dzień przed …
15 + 40 min łatwy 10 661 kcal -
Ciasto dama kier
Ciasto dama kier to bardzo dobry pomysł na walentynkowe ciasto bez pieczenia, które podaje się na zimno. Ciasto należy przygotować …
30 + 20 min łatwy 12 583 kcal -
Ciasto lion bez pieczenia
Ciasto lion bez pieczenia to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto na deser po obiedzie. Ciasto na zimno należy przygotować …
30 + 15 min łatwy 12 789 kcal -
Tarta z budyniem
Tarta z budyniem to proste do przygotowania ciasto, które idealnie nadaje się na podwieczorek i jako poczęstunek dla gości. Tę …
50 + 30 min łatwy 8 441 kcal -
Ciasto z malinami i budyniem
Masz ochotę na pyszny deser lub słodki podwieczorek? Połączenie kruchego ciasta z delikatnym budyniem i słodkimi malinami to świetny pomysł …
45 + 40 min łatwy 12 237 kcal
-
Szybkie ciasto z budyniem
Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
60 + 35 min łatwy 10 157 kcal -
Biszkopt z budyniem
Biszkopt z budyniem to ciasto niezwykle pyszne i równie piękne. Wspaniale prezentuje się na stole, dzięki kolorowym warstwom, które przykuwają …
45 + 25 min łatwy 10 244 kcal -
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto z brzoskwiniami …
40 + 50 min łatwy 10 241 kcal -
Ciasto z jagodami i budyniem
Ciasto z jagodami i budyniem będzie świetną opcją na naprawdę smaczny deser, który na pewno skradnie serca wszystkich miłośników domowych …
30 + 35 min łatwy 10 426 kcal -
Ciasto calineczka
Ciasto calineczka to niezwykle ciekawy i bardzo letni wypiek, który będzie świetnym wyborem dla wszystkich miłośników ciekawych deserów. Jest prosty, …
20 + 45 min łatwy 10 662 kcal
-
Drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Dodatek polewy cytrynowej idealnie komponuje się z całością. W wersji …
30 + 60 min łatwy 20 216 kcal -
Ciasto z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową
Ciasto z rabarbarem oraz masą budyniową w nieco odmienionej wersji. Dodatek posiekanej czekolady sprawia, że placek nabiera innego, przepysznego smaku. …
60 + 50 min łatwy 22 249 kcal -
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą
Zapewne znasz już bezę, na której pojawia się rosa. Do tej pory najbardziej znana była w połączeniu z sernikiem. Nic …
30 + 55 min łatwy 14 222 kcal -
Ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową
Proste ciasto, kruchy spód, rabarbarowy środek, pianka budyniowa oraz kruszonka. Spróbuj niezwykłego przepisu na tego pysznego placka. Pianka budyniowa jest …
30 + 45 min łatwy 20 310 kcal -
Szarlotka z budyniem
Najlepsza szarlotka z budyniem waniliowym na kruchym cieście to ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję dlatego po prostu warto …
50 + 40 min średni 10 413 kcal -
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Ciasto z rabarbarem i budyniem to prosty placek, który sprawdzi się szczególnie na wiosenne dni, kiedy to można zdobyć najlepszy …
30 + 35 min łatwy 10 414 kcal
-
Babeczki z budyniem
Babeczki z budyniem na kruchym spodzie z dodatkiem Twoich ulubionych, świeżych owoców, sprawdzą się idealnie jako deser dla dzieci i …
40 + 30 min łatwy 12 352 kcal -
Ciasto z jabłkami i budyniem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
45 + 70 min średni 12 322 kcal -
Ciasto michałek
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w domu? Mam dla Ciebie połączenie ciasta z popularnymi cukierkami. Poznaj mój …
40 + 30 min łatwy 10 341 kcal -
Ciasto balowe
Ciasto balowe to doskonała propozycja na proste i szybkie do zrobienia ciasto z herbatnikami bez pieczenia. Ciasto należy przygotować na …
25 + 15 min łatwy 10 723 kcal -
Naleśniki z budyniem
Puszyste naleśniki z budyniem waniliowym to doskonała propozycja na smaczne śniadanie, kolację, deser lub przekąskę. Naleśniki z dodatkiem budyniu podajemy …
15 + 30 min łatwy 6 92 kcal -
Tort cytrynowy
Pyszny tort cytrynowy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
90 + 40 min łatwy 12 383 kcal -
Ciasto marlenka
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto marlenkę. Pyszne, puszyste …
60 + 30 min łatwy 10 -
Muffinki z budyniem
Każdy z nas zapewne wie, czym są muffinki, ale jak przygotować je w prosty sposób? Dzisiaj przedstawię Wam przepis na …
10 + 15 min łatwy 20 157 kcal -
Miodownik z orzechami
Pyszny miodownik z orzechami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
90 + 20 min łatwy 15 634 kcal -
Ciasto francuskie z budyniem
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto francuskie z budyniem, które będzie pyszną przekąską, nie tylko dla dzieci, ale także dla …
15 + 20 min łatwy 6 285 kcal -
Ciasto z herbatników i budyniu
Masz ochotę na słodki deser, który przygotujesz w kilka chwil, bez pieczenia? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
30 + 60 min łatwy 12 339 kcal -
Ciasto z masą budyniową
Ciasto z masą budyniową to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Placek z masą karpatkową jest idealny jako słodki dodatek …
10 + 50 min łatwy 10 -
Napoleonka na herbatnikach
Napoleonka na herbatnikach to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Napoleonka jest najlepsza jako dodatek do kawy. Ciastko na zimno …
20 + 10 min łatwy 10 -
Ciasto z budyniem i jabłkiem
Ciasto z budyniem i jabłkiem to wspaniały pomysł na naprawdę pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom …
20 + 45 min łatwy 10 329 kcal -
Bułki z budyniem
Bułki z budyniem, w niektórych regionach Polski znane, także jako drożdżówki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę. …
60 + 15 min średni 20 146 kcal -
Kremówki papieskie
Kremówki papieskie to przepyszne ciasto, które zaskakuje wspaniałym smakiem i niezwykle ciekawą fakturą. Jest bardzo proste w przygotowaniu i wszystkim …
45 + 20 min łatwy 10 -
Ciasto francuskie z brzoskwinią
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto francuskie z brzoskwinią, które będzie pyszną przekąską nie tylko dla dzieci, ale także dla …
15 + 20 min łatwy 5 267 kcal -
Tarta z owocami i budyniem
Tarta z owocami i budyniem jest świetnym sposobem na naprawdę pyszny deser, który jest łatwy, a przy okazji orzeźwiający. Sprawdzi …
30 + 25 min łatwy 10 -
3 bit na biszkopcie
Pyszne ciasto 3 bit na biszkopcie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
120 + 40 min łatwy 15 508 kcal -
Ciasto drożdżowe z budyniem
Pyszne ciasto drożdżowe z budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
120 + 45 min łatwy 12 385 kcal -
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem jest wspaniałą opcją na letni deser. Jest smaczne, proste i słodkie. Na pewno przypadnie …
20 + 35 min łatwy 10 304 kcal -
Pączek z adwokatem
Pączek z adwokatem to połączenie niezwykle pysznego, puszystego ciasta z adwokatem. Zapewne każdy z nas kojarzy ten rodzaj pączków. Dlatego …
60 + 10 min łatwy 10 -
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
Taki jabłecznik to ciekawa wersja. Kruchy placek z jabłkami ma dodatkowo budyniową piankę. Ciasto jest smaczne i proste. Zobacz, jak …
30 + 65 min łatwy 16 349 kcal -
Ciasto z budyniem i galaretką
Znudziło Ci się zwykłe ciasto, które pojawia się na każdej możliwej okazji? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z budyniem …
40 + 30 min łatwy 10 249 kcal
Ciasta z budyniem - co to jest?
Budyń jest delikatną potrawą, którą gotuje się na parze. Należy przyrządzić budyń poprzez utarcie żółtek z masłem bądź cukrem, a następnie wymieszanie masy z pianą ubitą z białek jaj. Według zapisków historycznych najstarszy budyń pochodzi z książki kucharskiej Henrika Harpestrænga, datowanej na 1244 rok. Co ciekawe, starożytni Rzymianie również znali właściwości zagęszczające jajek, dlatego przyrządzali też często budyń w formie odrębnego dania. Dziś budyń najbardziej popularny jest w proszku – dostać można taki niemal w każdym sklepie spożywczym.
Ciasta z budyniem – przepisy na ciasta z budyniem i masą budyniową
Ciasta z budyniem to doskonały pomysł na smaczny i pożywny deser na niedzielę. Przepisy na ich wykonanie są całe szczęście proste i szybkie, więc możesz bez problemu przygotować budyniowe ciasto w domu. W jaki sposób zrobić placek, którego masą w środku będzie waniliowy lub śmietankowy budyń? Jak przyrządzić wypiek budyniowy z kruszonką, która podkreśli jego delikatny smak? Poznaj dobre i łatwe przepisy na ciasta z budyniem!
Ciasta z budyniem – proste i dobre przepisy na szybkie wypieki budyniowe
Budyń – wszystko, co warto o nim wiedzieć!
Budyń jest zupełnie czym innym niż suflet. Mimo że różnice między nimi są znaczące, wiele osób wciąż myli oba te dania. Suflet i budyń przyrządza się zupełnie inaczej, ale składniki do ich przygotowania są za to prawie takie same. Mamy więc np. pianę ubijaną z białek jaj w połączeniu z ucieranymi z masłem lub cukrem żółtkami. Budyń gotuje się jednak na parze, z kolei suflet powinno się zapiec w piekarniku. Ciekawostką jest fakt, że w książkach kucharskich sprzed kilkudziesięciu, a nawet kilkuset lat spotkać można suflet i budyń dokładnie na tych samych stronach. To zaskakujące, ponieważ te potrawy są przyrządzane w zróżnicowany sposób. Dziś przyjrzymy się bliżej budyniowi, który stanowić może m.in. smaczną masę do budyniowego ciasta.
Warto zaznaczyć, że budyń to nie tylko słodka masa, która wypełnia głównie domowe wypieki. Budyń można podawać bowiem na słono, a więc nie tylko jako dodatek do ciasta. Wiele osób przygotowuje budyń z różnego rodzaju warzywami, a także mięsem. Okazuje się zatem, że budyń świetnie potrafi podkreślać smak wytrawnych potraw. Aby jednak masa budyniowa mogła stać się częścią słonego dania, warto połączyć ją z mąką ziemniaczaną. Jeśli z kolei w wytrawnej potrawie pojawia się makaron, kasza manna lub ryż, wówczas dodawanie mąki do budyniu będzie zbędne.
Dawniej na budyń nie było stać każdego…
Ciasta z budyniem? Dawniej o takich wypiekach można było jedynie pomarzyć. Większość deserów czy potraw była niedostępna dla uboższych ludzi. Budyniem zajadały się kiedyś osoby zamożne, dla których gotowano go ze specjalnymi dodatkami, takimi jak szafran czy cynamon. Kiedyś cukru nie można było dostać tak łatwo, jak dziś. Teraz wystarczy kupić go w pierwszym lepszym sklepie spożywczym, a dawniej trzeba było importować go z innych krajów. Warto napomknąć, że budyń nie zawsze podkreślał kruche i aromatyczne wypieki. Stanowił dodatek do różnych słonych dań, czyniąc je smaczniejszymi i bardziej pożywnymi. Dopiero później, łącząc go z cukrem, zaczęto przygotowywać budyń w wersji na słodko (np. waniliowy i śmietankowy). W XIX wieku wymyślono z kolei budyń w proszku, rozpoczynając modę na gotowy budyń z torebki.
Cofnijmy się teraz do czasów powstania budyniu instant. Zgodnie z historycznymi zapiskami jednym z najstarszych budyniów w proszku jest Bird’s Custard Alfreda Birda. Mężczyzna ów szukał sposobów na to, jak zrobić swojej żonie budyń bez drożdży i jajek – kobieta miała bowiem na nie silną alergię. Alfred użył więc zamiast jajka mąki kukurydzianej, tworząc z niej zamiennik dla jajecznego kremu. Pewnego dnia do państwa Bird przyszli goście. Małżeństwo nie przygotowało się na tę wizytę, więc spontanicznie podali im krem bez jajek. Ku wielkiemu zaskoczeniu, goście zaczęli zachwycać się nietypowym daniem i od razu prosić małżonków o tajemnice przepisu. W ten sposób udało się Birdowi utworzyć pomysł na szybki budyń w formie proszku. Dziś możemy kupić go w niemal każdym markecie spożywczym.
Etymologia słowa „budyń”. Czy zawsze oznacza słodkie danie?
Słowo „budyń” swoje korzenie ma w języku francuskim. Wywodzi się dokładnie od wyrazu boudin, które niewiele wspólnego ma z budyniem, jaki dziś znamy. Francuskie słowo oznacza bowiem jeden z rodzajów… kiełbasy. Gdyby jednak wgłębić się w korzenie francuskiego wyrazu doszukać można się informacji, że boudin pochodzi z języka łacińskiego od słowa botellus. W dalszym ciągu oznacza to jednak kiełbasę, a nawet… jelito cienkie. Ciężko powiedzieć, dlaczego budyń pochodzi właśnie od tych słów. Warto wiedzieć jednak, że słowo boudin dało początek nie tylko dzisiejszemu budyniowi, ale też zapoczątkowało historię etymologiczną wyrażenia pudding – dania, które jest w smaku i konsystencji podobne do słynnego budyniu.
W wielu językach świata budyń oznacza nie tylko ten konkretny produkt znany ze sklepów spożywczych. Dla jednych budyń może być tym w proszku, a dla innych będzie daniem z mięsem i warzywami. Wiele osób zamiennie używa też słów budyń i suflet, mimo że – jak już dowiedziałeś się w poprzedniej części tekstu – potrawy znacznie różnią się o siebie. W Polsce największą popularnością cieszy się oczywiście budyń instant z torebki, którego wiele osób nazywa „mlecznym kisielem”. Taki budyń powinno się przyrządzać z użyciem mąki ziemniaczanej, cukru, mleka i aromatu (np. waniliowego). Mimo że do samodzielnego przyrządzenia budyniu potrzeba trochę czasu, naprawdę warto go poświęcić. Własnoręcznie zrobiony budyń to bowiem gwarancja, że zjesz go ze zdrowym i sprawdzonym składem.
Placek budyniowy na niedzielę? Sprawdź, jak piec ciasta z budyniem!
Masa budyniowa na kruche ciasto – jak ją zrobić?
Według najstarszych receptur budyń powinno się gotować na parze. Dawniej robiono to w specjalnych formach z kominem, które były przeznaczone do gotowania budyniu. Dziś oczywiście używa się w tym celu innych naczyń – wystarczy zwykły rondelek albo naczynie podobne do tego „pierwotnego”. Zanim napełniło się je masą, trzeba było od środka posmarować foremkę tłuszczem, a następnie wysypać ją bułką tartą. Uzyskaną masę wlewało się następnie do ¾ wysokości osobnego pojemnika, zamykało je i wstawiało do garnka z wrzącą wodą. Powinno się taki garnek przykrywać, aby gotować masę przez ok. 1,5 godziny. Oczywiście czas gotowania można też skrócić, jednak wiele zależeć będzie od tego, co dokładnie znajdzie się w budyniowej masie.
Warto pamiętać, że naturalny budyń powinien mieć strukturę niezwykle delikatną, zbliżoną konsystencją do ciasta. Dobrze wykonany budyń musi być też suchy oraz pulchny. Można go później pokroić i serwować z wieloma dodatkami albo wykorzystać budyń do innych dań, czyniąc z niego świetny dodatek do potraw. Oczywiście ciasta z budyniem będą jednymi z najlepszych smakołyków, do których zaserwować można własnoręcznie przyszykowany budyń. Jakie ciasta budyniowe będą najsmaczniejsze? Jest ich naprawdę sporo, więc ciężko wskazać faworyta. Warto jednak zdecydować się poczęstowanie gości np. szarlotkę z kruszonką i budyniem – to kultowe i łatwe do przygotowania ciasto. Poza ciastem istnieją też inne smaczne wypieki, w których budyń sprawdzi się znakomicie (m.in. racuszki albo naleśniki).
Właściwości odżywcze budyniu w cieście. Co o nich wiadomo?
Tradycyjny budyń powinien zostać przygotowany z żółtek jaj, które stanowią źródło cennych dla zdrowia substancji odżywczych. W żółtku znajdziemy np. biotynę, żelazo i bardzo ważną witaminę A. Dzięki witaminie A poprawić możemy stan naszej cery, włosów i paznokci, a także wzmocnić naturalną odporność na wirusy. Żelazo w żółtku ułatwi regenerowanie się tkanek i dotleni lepiej organizm, z kolei biotyna wpłynie na zdrowie skóry twarzy i ciała. Oprócz tego w budyniu znaleźć można również cenną witaminę D, dzięki której fosfor i wapń szybciej się wchłoną. Teraz już wiesz, dlaczego tak często podaje się budyń dzieciom! Jeśli maluchy nie przepadają za samym budyniem, dodać możesz do niego kakao.
Warto pamiętać jednak o tym, że klasyczny budyń domowy zawiera dużo kalorii. Mimo że jest bardzo smaczny i pożywny, nie jest on wskazany na diecie redukcyjnej. W przypadku chęci zrzucenia zbędnych kilogramów lepiej zdecydować się na desery o mniejszej zawartości kalorii. Należy uświadomić sobie również, że budyń waniliowy lub innego rodzaju budyń to przede wszystkim mnóstwo węglowodanów i cukru. Jeśli jesteś cukrzykiem, powinieneś zdecydować się na inny rodzaj przekąsek.
Tajemnice gotowania budyniu, których możesz nie znać!
Ciasta z budyniem są jednymi z najpopularniejszych wypieków na świecie. Szczególnym uznaniem cieszy się np. szarlotka z budyniem i pianką, budyniowy jabłecznik, ciasto gruszkowe z budyniowym kremem, tarta truskawkowa z budyniem czy miodownik z masą budyniową. Wszystkie te wypieki dzięki budyniowi są niezwykle aromatyczne i lekkie, a więc po ich spożyciu nie ma się uczucia ciężkości na żołądku. Aby przyrządzić jednak właśnie taki budyń, który będzie zdrowy i delikatny, warto przyswoić kilka cennych wskazówek na jego temat. Oto cztery ważne tajemnice budyniu, które wypada zapamiętać.
- Aby wierzchu budyniu nie przykryła zastygła skórka, ciepły budy koniecznie przykryj folią spożywczą. Alternatywie możesz również posypać go cukrem pudrem.
- W celu uniknięcia przypaleń budyniu instant garnek koniecznie zroś zimną wodą. Świetnym sposobem będzie również nasypanie połowy cukru na dno garnuszka – tego, który należy użyć do zrobienia budyniu. Na cukier wylej mleko i zagotuj całość bez mieszania. Cukier, rozpuszczając się, ochroni budyń przed przypadkowym przypaleniem.
- Degustując budyń, nigdy nie wsadzaj łyżki do garnuszka – zwłaszcza oblizanej. Dlaczego? Otóż ślina zawiera enzymy, które są w stanie rozcieńczyć masę budyniową. A wtedy nici z pysznego ciasta!
- Chcesz uniknąć kożucha na budyniu? Po zrobieniu budyniowej masy koniecznie połóż na niej kawałeczek masła. Masło roztopi się, tworząc naturalną osłonę dla budyniu. Dzięki tej metodzie żaden kożuch na budyniu nie będzie się już pojawiał!