Szybkie ciasta z rabarbarem

szybkie ciasta z rabarbarem

Rabarbar pochodzi prawdopodobnie z Chin, gdzie stosowany był już w starożytności. Do Europy dotarł już w zamierzchłych czasach. W Polsce rabarbar był popularnym warzywem w czasach PRL, kiedy to oferta owców do ciasta była bardziej uboga. Tani i łatwy do obróbki rabarbar wykorzystywano jako nadzienie do ciast, gotowania kompotów, kisieli i robienia deserów. Obecnie jego popularność nieco zmalała. Rabarbar najczęściej stosuje się do nadziewania ciast z owocami. Pozwala on na wykończenie górnej warstwy łatwych i szybkich ciast, jak ciasta biszkoptowe, jogurtowe, kruche i półkruche. Najczęściej na wierzchu ciasto rabarbarowe posypujemy kruszonką. Rabarbar wystarczy pokroić i dodać do ciasta. Możemy również zrobić mus na ciepło.

Najciekawsze przepisy w temacie szybkie ciasta z rabarbarem

Przepisy w temacie szybkie ciasta z rabarbarem

Szybkie ciasta z rabarbarem - przepisy na proste i szybkie placki rabarbarowe

Niektórzy jeszcze pamiętają smaczne placki z rabarbarem, które jeszcze w czasach PRL serwowały babcie. Kiedyś rabarbar stanowił smaczne i tanie warzywo, z którego robiło się kompoty, kisiele, czy nadzienie do pączków. Rabarbar pozwalał na wykorzystanie przepisów na tanie, pyszne, lekkie placki z owocami łatwe do zrobienia. Warto wrócić do tego warzywa i poznać ciekawe przepisy na szybkie ciasta z rabarbarem i przywrócić to pyszne i zdrowe warzywo do łask.

Dlaczego warto piec ciasta rabarbarowe

Jak zrobić dobre i smaczne ciasto rabarbarowe

Dziś mało kto pamięta warzywo jakim jest rabarbar. Rabarbar po raz pierwszy zaczęto stosować w kuchni w starożytnych Chinach. Stamtąd trafił do Azji Zachodniej, a następnie do starożytnej Grecji i Rzymu. W Polsce był bardzo popularny w XX wieku. Warto jednak do niego wrócić, gdyż łodygi rabarbaru pozwalają piec smaczne, łatwe i lekkie ciasta, które idealnie sprawdzają się nie tylko na imprezach, lecz także na chwilę relaksu w domowym zaciszu.

Niegdyś placek z rabarbarem często gościł na rodzinnym stole. W czasach PRL było to tanie i ogólnodostępne warzywo, chętnie wykorzystywane do wypieków. Później na ladach sklepowych pojawiły się różne, bardziej atrakcyjne i słodkie owoce, zaś rabarbar odszedł nieco w zapomnienie. Warto go jednak sobie przypomnieć, gdyż z jego udziałem można piec łatwe i proste ciasta.

Rabarbar najczęściej służy do dekoracji ciasta na wierzchu. Warstwę rabarbaru przykrywa się warstwą kruszonki. Placek z rabarbarem możemy zrobić także z dodatkiem truskawek lub jabłek. Jabłka nieco przełamują kwaskowy smak rabarbaru. Natomiast truskawki osładzają rabarbar i sprawiają, że owocowe nadzienie jest miękkie i rozpływa się w ustach. Warto wykorzystać przepis na placek z truskawkami i rabarbarem, gdyż sezon na te owoce ma miejsce w tym samym czasie.

Czy warto jeść ciasto rabarbarowe

Do ciast i deserów wykorzystujemy łodygę liścia rośliny. Samych liści nie jadamy, gdyż posiadają one substancje szkodliwe. Natomiast gruba, mięsista, czerwona łodyga zawiera słodki miąższ, który świetnie sprawdza się do wypieków. Rabarbaru nie jemy na surowo, lecz w postaci gotowanej lub pieczonej.

Rabarbar jest warzywem bardzo zdrowym. Zawiera liczne witaminy i składniki mineralne. Ponadto w rabarbarze poddanym obróbce termicznej pojawia się więcej polifenoli, które mają działanie antyrakowe. Rabarbar jest niskokaloryczny, przeciwzapalny i antyoksydacyjny. Jego wadą jest zawartość kwasu szczawianowego, który może być szkodliwy dla osób cierpiących na niektóre choroby. Dlatego też najczęściej obieramy rabarbar ze skórki, która jest twarda i zawiera najwięcej kwasu szczawianowego.

Sam rabarbar jako taki jest warzywem bardzo zdrowym. Nie znaczy to jednak, że można bez ograniczeń objadać się ciastem z rabarbarem. W tym przypadku samo ciasto działa tucząco, gdyż zawiera dużo cukru i węglowodanów. Warto przy tym pamiętać, że rabarbar, jak każdy owocowy dodatek, jest nietrwały. Łodygi rabarbaru trzeba zużyć jak najszybciej po przyniesieniu ze sklepu. Natomiast ciasto z rabarbarem trzeba szybko zjeść. Z tym jednak nigdy nie ma problemu, gdyż smaczne ciasto z rabarbarem szybko znika.

Najbardziej popularne szybkie ciasta z rabarbarem:

  • ciasto ucierane,
  • ciasto biszkoptowe,
  • ciasto kruche i półkruche,
  • ciasto, pączki i rogaliki drożdżowe,
  • tarta z rabarbarem,
  • muffinki z rabarbarem.

Proste i szybkie ciasta z rabarbarem

Przepis na dobre nadzienie z rabarbaru

Szybkie ciasto z rabarbarem wymaga dobrego nadzienia. Rabarbar najczęściej nie wymaga szczególnego przygotowania. Wystarczy go dokładnie umyć i pokroić na kawałki. W takiej formie można go ułożyć na cieście i zapiec.

Jeśli chcemy zastosować rabarbar jako nadzienie do muffinek czy pączków, warto zrobić mus rabarbarowy. W tym celu rabarbar zasypujemy cukrem i podsmażamy na patelni. Zmniejszamy ogień i dusimy nadzienie, aż rabarbar się rozpadnie. Do rabarbaru świetnie pasują jabłka i truskawki. Do musu możemy dodać jabłka i razem udusić. Podobnie robimy z truskawkami.

Przepis na proste, łatwe do zrobienia i lekkie ciasto z rabarbarem

Pomysłów na zrobienie prostego ciasta z rabarbarem jest mnóstwo. Rabarbar z reguły stosuje się do dekoracji ciasta na wierzchu. Dobrym urozmaiceniem jest warstwa budyniu. Najprostsze ciasto jakie można zrobić z rabarbarem stanowi prosta tarta z nadzieniem z budyniu i rabarbaru. Wystarczy kupić gotowy spód do tarty lub upiec własny. Przygotowujemy budyń oraz mus z rabarbaru i truskawek. Budyń z musem rabarbarowym wlewamy do tarty i odstawiamy całość do lodówki do stężenia.

Jednym z najłatwiejszych ciast, które zawsze wychodzi jest ciasto biszkoptowe lub jogurtowe. Do ciasta biszkoptowego wykorzystujemy ogólnodostępne składniki jak cukier, mąka, jajka, olej lub roztopione masło i proszek do pieczenia. Aby ciasto było pulchne i puszyste najpierw ubijamy jajka mikserem z cukrem. Następnie dodajemy olej oraz mąkę. Ciasto wlewamy do tortownicy, a na wierzch wysypujemy warstwę pociętych łodyg rabarbaru. Ciasto jest dość rzadkie, dlatego rabarbar zatapia się w nim tworząc pyszne, kwaskowe nadzienie.

Podobnie łatwym i szybkim ciastem jest ciasto ucierane, które robimy przez ucieranie masła z cukrem dodając pozostałe składniki. Na koniec ciasto wykładamy pokrojonymi łodygami rabarbaru i pieczemy.

Podobnie łatwe i szybkie jest ciasto jogurtowe. Jest to ciasto półkruche, któremu odrobinę wilgoci daje jogurt. Do kruchego lub półkruchego ciasta lepiej sprawdzi się mus rabarbarowy, do którego możemy dodać również jabłka lub truskawki. Rabarbar i owoce podsmażamy na patelni na małym ogniu dopóki rabarbar się nie rozpadnie. Mus wykładamy na ciasto. Ciasta z rabarbarem z reguły dekoruje się kruszonką i podaje posypane cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe uchodzi za trudne do zrobienia, gdyż wymaga przygotowania zaczynu z drożdży. Jednak przy odrobinie wprawy przy pomocy ciasta drożdżowego możemy zrobić drożdżówki lub rogaliki nadziewane rabarbarem. Jako nadzienie przygotowujemy rodzaj marmolady z rabarbarem. Pocięty na kawałki rabarbar należy rozgotować w garnku, następnie odparować wodę, dodać cukier i gotować, aż powstanie gęsty mus. Możemy wzbogacić jego smak cynamonem. Tak zrobiony mus będzie świetnym farszem do nadziewania pączków czy rogalików z ciasta drożdżowego.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto