Przepis na puszyste ciasto z rabarbarem krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę.

Do piany dodaj cukier puder i cukier waniliowy, całość dokładnie wymieszaj.

Następnie stopniowo dodawaj żółtka, mąkę i olej.

Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Dodaj owoce do ciasta i wymieszaj.

Przełóż ciasto na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

puszyste ciasto z rabarbarem
Puszyste ciasto z rabarbarem
Koszt przygotowania dania
12.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
240 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Puszyste ciasto z rabarbarem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o puszystym cieście z rabarbarem

Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na puszyste ciasto z rabarbarem. W tym okresie to najlepszy deser, na jaki możesz się zdecydować. Zamiast rabarbaru możesz zdecydować się na owoce sezonowe. Nasze polskie śliwki zatopione w delikatnym ucieranym cieście sprawdzą się idealnie. Pamiętaj aby w każdej porze roku sięgać po nasze polskie sezonowe produkty. Jesienią do takich produktów należą między innymi śliwki, jabłka i dynia. Skorzystajmy zatem i wykorzystajmy je na maksa.

Następna okazja będzie dopiero za rok. Puszyste ciasto z rabarbarem wyjdzie każdemu, przepis jest banalnie prosty, a podstawowe składniki na pewno masz w lodówce, wystarczy, że zaopatrzysz się w rabarbar lub owoce np. sezonowe soczyste, słodkie śliwki z lokalnego bazarku i za 45 minut masz pyszną jesienną przekąskę.

Przygotowane ciasto z dodatkiem jajek, w szczególności ubitych białek sprawi, że ciasto będzie niesamowicie pulchne i pyszne. Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta postaw na wyraziste dodatki. Moje ciasto dodatkowo jest przygotowane na oleju zamiast masła, wtedy jest niezwykle wilgotne. Ten prosty przepis niesamowicie smakuje z owocami i własnoręcznie robioną kruszonką, bezą lub cukrem pudrem.

Śmiało możesz modyfikować to, co znajdzie się w środku ciasta, masa nabierze delikatniejszej struktury z budyniem. Skorzystaj z sezonowych produktów. Jeśli chcesz postawić na inne owoce, spróbuj z naszymi słodkimi, polskimi jabłkami, które najlepiej smakują właśnie teraz. Jeśli postawisz na śliwki, możesz je po prostu pozbawić pestek przekroić na pół i zatopić w delikatnym, aksamitnym cieście. Jeśli chcesz aby rabarbar był jeszcze słodsze i wyraziste, przed pieczeniem możesz je skarmelizować na patelni z olejem i cukrem trzcinowym. Będzie on bardziej miękki i na pewno bardziej słodki. Wszystkie owoce będą dobre. W ten sposób otrzymasz pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi lub rodzinom przy ciepłej herbacie, lub świeżo wypalanej kawie. Nie ma lepszego pomysłu na jesienne popołudnie niż dobry placek z owocami.

Już wiesz jak zrobić puszyste ciasto z rabarbarem?

Koniecznie spróbuj i zapamiętaj ten przepis na szybkie i dobre ciasto.

Wartości odżywcze puszystego ciasta z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
240.74 kcal
240.74 kcal
Białko
6.97 g
6.97 g

Węglowodany w puszystym cieście z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
40.23 g
40.23 g
Węglowodany przyswajalne
39.66 g
39.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
6.07 g
6.07 g
Tłuszcze nasycone
1.54 g
1.54 g
Tłuszcze nienasycone
4.53 g
4.53 g

Witaminy w przepisie na puszyste ciasto z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.18 mg
2.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
56.10 µg (mcg)
56.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na puszyste ciasto z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
27.00 mg
27.00 mg
Potas
155.17 mg
155.17 mg
Wapń
43.00 mg
43.00 mg
Fosfor
77.89 mg
77.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.19 mg
17.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.13 mg
2.13 mg
Cynk
0.59 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystego ciasta z rabarbarem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w puszystym cieście z rabarbarem

Lista alergenów dla puszystego ciasta z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania puszystego ciasta z rabarbarem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Rabarbar
500 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na puszyste ciasto z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób