Puszyste ciasto z rabarbarem

Opublikowano: 27.11.2021 r., 23:42 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasto rabarbarowe na blaszce
Puszyste ciasto z rabarbarem
Puszyste ciasto z Twoimi ulubionymi owocami jako deser lub słodka przekąska w ciągu dnia. Poznaj mój przepis i koniecznie spróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
240 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Rabarbar (500 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na puszyste ciasto z rabarbarem krok po kroku

Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę.

Do piany dodaj cukier puder i cukier waniliowy, całość dokładnie wymieszaj.

Następnie stopniowo dodawaj żółtka, mąkę i olej.

Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Dodaj owoce do ciasta i wymieszaj.

Przełóż ciasto na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na puszyste ciasto z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat puszystego ciasta z rabarbarem

Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na puszyste ciasto z rabarbarem. W tym okresie to najlepszy deser, na jaki możesz się zdecydować. Zamiast rabarbaru możesz zdecydować się na owoce sezonowe. Nasze polskie śliwki zatopione w delikatnym ucieranym cieście sprawdzą się idealnie. Pamiętaj aby w każdej porze roku sięgać po nasze polskie sezonowe produkty. Jesienią do takich produktów należą między innymi śliwki, jabłka i dynia. Skorzystajmy zatem i wykorzystajmy je na maksa.

Następna okazja będzie dopiero za rok. Puszyste ciasto z rabarbarem wyjdzie każdemu, przepis jest banalnie prosty, a podstawowe składniki na pewno masz w lodówce, wystarczy, że zaopatrzysz się w rabarbar lub owoce np. sezonowe soczyste, słodkie śliwki z lokalnego bazarku i za 45 minut masz pyszną jesienną przekąskę.

Przygotowane ciasto z dodatkiem jajek, w szczególności ubitych białek sprawi, że ciasto będzie niesamowicie pulchne i pyszne. Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta postaw na wyraziste dodatki. Moje ciasto dodatkowo jest przygotowane na oleju zamiast masła, wtedy jest niezwykle wilgotne. Ten prosty przepis niesamowicie smakuje z owocami i własnoręcznie robioną kruszonką, bezą lub cukrem pudrem.

Śmiało możesz modyfikować to, co znajdzie się w środku ciasta, masa nabierze delikatniejszej struktury z budyniem. Skorzystaj z sezonowych produktów. Jeśli chcesz postawić na inne owoce, spróbuj z naszymi słodkimi, polskimi jabłkami, które najlepiej smakują właśnie teraz. Jeśli postawisz na śliwki, możesz je po prostu pozbawić pestek przekroić na pół i zatopić w delikatnym, aksamitnym cieście. Jeśli chcesz aby rabarbar był jeszcze słodsze i wyraziste, przed pieczeniem możesz je skarmelizować na patelni z olejem i cukrem trzcinowym. Będzie on bardziej miękki i na pewno bardziej słodki. Wszystkie owoce będą dobre. W ten sposób otrzymasz pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi lub rodzinom przy ciepłej herbacie, lub świeżo wypalanej kawie. Nie ma lepszego pomysłu na jesienne popołudnie niż dobry placek z owocami.

Już wiesz jak zrobić puszyste ciasto z rabarbarem?

Koniecznie spróbuj i zapamiętaj ten przepis na szybkie i dobre ciasto.

Alergeny w puszystym cieście z rabarbarem

Lista alergenów dla puszystego ciasta z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze puszystego ciasta z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Domowe ciasto to świetna propozycja gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
240.74
240.74
Białko (g)
6.97
6.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
40.23
40.23
Węglowodany przyswajalne (g)
39.66
39.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.07
6.07
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
1.54
Tłuszcze nienasycone (g)
4.53
4.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.18
2.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
56.10
56.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
27.00
27.00
Potas (mg)
155.17
155.17
Wapń (mg)
43.00
43.00
Fosfor (mg)
77.89
77.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.19
17.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.13
2.13
Cynk (mg)
0.59
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystego ciasta z rabarbarem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puszystego ciasta z rabarbarem

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Rabarbar
500 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
28.50