Ciasto na maślance

ciasto na maślance

Ciasto na maślance, jak sama nazwa wskazuje, przygotowywana jest na bazie maślanki naturalnej. Ciasto jest bardzo puszyste, wilgotne oraz delikatne. W zależności od dodatków ciasto świetnie sprawdzi się w wielu rodzajach diet. Gotowe ciasto będzie stanowiło doskonały dodatek do kawy, herbaty oraz ciepłego mleka. W większości przypadków przepisy na ciasta na maślance są bardzo szybkie w przygotowaniu i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Pyszne ciasto na maślance możemy przygotować z różnymi owocami, dlatego świetnie sprawdzi się jako smaczne ciasto w okresie sezonowości różnych owoców.

Ciasto na maślance - polecane przepisy

Ciasto na maślance - pozostałe przepisy

Ciasto na maślance - przepisy na ciasta na bazie maślanki

Ciasto na bazie maślanki jest bardzo proste w przygotowaniu. Stanowić ona będzie doskonałą bazę pod wiele ciekawych deserów, które możemy przygotować z wykorzystaniem sezonowych owoców. Wypiek ten doskonale sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi jako dodatek do kawy lub herbaty. Do przygotowania ciasta podstawowym składnikiem powinna być maślanka. Jej dodatek sprawi, że ciasto będzie wilgotne oraz delikatne. Przepisy na ciasto z maślanką po pewnych modyfikacjach mogą stanowić doskonałą propozycje na smaczny deser dla osób na różnych dietach. Ciasto jogurtowe możemy także przygotować również w wersji niskowęglowodanowej - takie ciasto doskonale sprawdzi się w diecie cukrzyka. W artykule tym dowiesz się jak zrobić dobre ciasta z wykorzystaniem maślanki.

Ciasto – opis potrawy

Ciasto stanowi smaczną potrawę, która najczęściej przygotowywana jest jako deser. Do jego wykonania najczęściej wykorzystuje się połączenie mąki, cukru, jajek, tłuszczu (np. masła lub oleju) oraz wody lub mleka. Do przygotowania ciasta na maślance mleko zastąpimy właśnie maślanką naturalną. Po połączeniu ww. produktów uzyskamy świetną bazę pod przygotowanie pysznych ciast. Możemy wyróżnić pięć podstawowych grup ciast, które w zależności od użytych produktów spożywczych będą różniły się miedzy sobą. Wśród nich znajdziemy ciasto drożdżowe, ciasto kruche, ciasto biszkoptowe, ciasto parzone oraz ciasto francuskie. Wyróżnić możemy również ciasto ucierane, które jest bardzo proste do przygotowania.

Ciasto najczęściej podajemy w formie deseru jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszne ciasta stanowią również doskonałe uzupełnienie wielu uroczystości (np. ślubu czy urodzin). Wypieki przygotowujemy również jako słodką przekąskę podawana podczas Świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy.

Do głównych produktów spożywczych najczęściej wykorzystywanych do przygotowania ciasta możemy zaliczyć mąkę, jajka oraz mleko (w przypadku ciast na maślance mleko zastąpimy właśnie tym produktem mlecznym). Szeroki wybór asortymentowy w obecnych czasach pozwala na przygotowanie pysznych ciast na wiele rodzajów diet.  Możliwość modyfikowania przepisów sprawia, że możemy wykonać pyszne ciasta dostosowane do własnych upodobań. Dodatkowo do ciast możemy wykorzystać wiele dodatków, co sprawia, że wybór jest nieograniczony.

Do przygotowania pysznego ciasta na bazie maślanki należy wykorzystać oczywiście maślankę, najlepiej naturalną. Wypieki z maślanką są łatwe do przygotowania, dlatego nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Dodatkowo nie wymagają one dużego nakładu czasu, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Właściwości maślanki naturalnej w kuchni i dla zdrowia

Maślanka naturalna – krótki opis

Maślanka jest to napój mleczny, który powstaje w efekcie oddzielenia się tłuszczu od śmietanki. Opisać ją można jako produkt uboczny, który powstaje w czasie produkcji masła. W około 90% składa się z wody, dlatego świetnie gasi pragnienie. Maślanka jest stosunkowo tania i zawiera spore ilości właściwości odżywczych, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. W sklepach znajdziemy również maślanki owocowe, które zawierają sporo cukrów prostych.

Zastosowanie maślanki naturalnej w kuchni

Maślanka posiada wiele zastosowań w kuchni, dlatego warto posiadać ją w swojej lodówce. Maślanka doskonale smakuje spożywana samodzielnie, jednak świetnie sprawdzi się także jako dodatek do zupy – możemy przygotować na jej bazie pyszny chłodnik z młodych buraczków. Maślankę możemy także dodać do ciasta z którego zamierzamy upiec chleb lub bułki – wypieki te będą miały charakterystyczny smak. Kolejną propozycją na wykorzystanie maślanki w kuchni jest przygotowanie marynaty do mięsa, wystarczy wymieszać ją z dodatkiem ulubionych przypraw i zamarynować mięso – tak przygotowane mięso będzie bardzo kruche oraz aromatyczne.

Maślanka świetnie sprawdzi się także jako samodzielna przekąska, którą możemy zabrać ze sobą do pracy, warto jednak dodać do niej owoce z dodatkiem płatków owsianych - powstanie w ten sposób pełnowartościowy i szybki w przygotowaniu posiłek. Maślanka naturalna będzie stanowiła również doskonałą bazę pod przygotowanie pysznych koktajli. Możemy ją również dodać do ciasta naleśnikowego lub ciasta na placki - będą one bardziej puszyste.

W artykule tym skupimy się na wykorzystaniu maślanki do przygotowania pysznych ciast. Obecnie rynek produktów spożywczych sprawia, że wybór maślanek jest naprawdę bardzo duży (na półkach sklepowych znajdziemy sporo maślanek naturalnych oraz z dodatkami smakowymi). Ciasta wykonane na bazie maślanki naturalnej z dodatkiem owoców stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Dodatkowo ciasto z wykorzystaniem maślanki jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nie jest wymagane duże doświadczenie kulinarne. Pyszne ciasto na bazie maślanki i owoców będzie stanowiło doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ważnych uroczystości.

Maślanka naturalna - skład i właściwości prozdrowotne

Maślanka jest produktem niskokalorycznym, ponieważ w około 90% składa się z wody. Z tego powodu chętnie włączana jest do diet redukcyjnych - czyli takich, które wspomagają redukcję masy ciała. W maślance znajdziemy również łatwo przyswajalne białko. Produkt ten jest lekkostrawny, dlatego bez obawy mogą stosować go osoby z problemami ze strony przewodu pokarmowego. Jest ona doskonałym źródłem wapnia, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B.

Spożywanie maślanki naturalnej dostarcza wapń, którego odpowiednia podaż wpływa na zachowanie zdrowia kości. Jego odpowiednia ilość w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy, która najczęściej występuje u osób starszych i może prowadzić do częstszych złamań kości.

Maślanki naturalne to również dobre źródłem łatwo przyswajalnego białka. Stanowią więc doskonałą propozycję na szybką przekąskę po treningową. Warto dodać wtedy do niej również źródło węglowodanów, które mogą stanowić np. owoce świeże lub suszone oraz płatki.

Maślankę możemy zaliczyć do naturalnych probiotyków przez wzgląd na bakterie kwasu mlekowego, które dodawane są podczas jej produkcji (najczęściej dodawane są szczepy bakterii fermentacji mlekowej). Zaleca się spożywanie produktów mlecznych szczególnie w trakcie trwania antybiotykoterapii, ponieważ bakterie te wspomagają odbudowę naturalnej flory bakteryjnej naszego organizmu.

Przykładowe przepisy na ciasta z maślanką i krótki opis

Ciasto na maślance z owocami oraz z kruszonką

Ten łatwy i szybki w wykonaniu placek na maślance z kruszonką i owocami doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty serwowany podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka (najlepiej pszenna), proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, maślanka, olej rzepakowy, jajka, masło oraz owoce. Warto wybierać owoce, które są delikatnie kwaśne – sprawi to, że ciasto będzie miało charakterystyczny smak. Wszystkie produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta są przystępne cenowo i dostępne są w większości sklepów spożywczych. Pyszny placek na maślance z owocami i kruszonką jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego nie jest wymagane duże doświadczenie kulinarne.

Ciasto na maślance bez dodatków

Przepis na to ciasto stanowi doskonałą bazę pod wiele ciekawych propozycji deserowych. Do jego wykonania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, cukier wanilinowy, maślanka, olej rzepakowy, mąka pszenna oraz proszek do pieczenia. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Pyszny placek na maślance bez dodatków będzie stanowił doskonały deser podany z dodatkiem kawy, herbaty lub mleka. Jednak do ciasta możesz dodać sezonowe owoce lub owoce mrożone, które wzbogacą smak ciasta.

Szybkie ciasto maślance z rabarbarem

To szybkie w wykonaniu ciasto świetnie sprawdzi się jako deser podany podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Będzie idealnym dodatkiem do kawy, herbaty oraz ciepłego mleka. Do wykonania tego pysznego i szybkiego ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: maślanka, cukier, cukier wanilinowy, mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia oraz rabarbar. Ciasto będzie delikatnie kwaskowate. Rabarbar możemy zastąpić dowolnymi owocami, dlatego przepis ten świetnie sprawdzi się jako baza pod szybkie ciasto.

Ciasto ucierane z maślanką i porzeczkami

Jest to klasyczne ciasto, które możemy przygotować w okresie dojrzewania smacznych lekko kwaśnych porzeczek. Przepis na smaczne ciasto ucierane możemy dowolnie modyfikować, dlatego będzie stanowiło bazę pod wiele różnych, ciekawych ciast. Zamiast porzeczek możemy wykorzystać inne owoce sezonowe. Ciasto ucierane jest bardzo proste i szybkie wykonaniu, dlatego nie wymaga od nas dużego nakładu pracy oraz doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze na smaczny placek z porzeczkami są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Ciasto ucierane będzie stanowi dobry pomył na dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ze względu na prostotę i szybkość przygotowania owocowe ciasto możemy przygotować również, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto