Przepis na pancakes krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 260 g 2 szklanki
- Mleko 2% 115 ml pół szklanki
- Proszek do pieczenia 8 g 2 łyżeczki
- Cukier 12 g 1 łyżka
- Olej rzepakowy 15 ml 1 łyżka
- Jajko 1 szt.
Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj jajko, cukier, cukier waniliowy i mleko.
Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi, tak by nie było grudek.
Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej, tak by ciasto się nie przyklejało do powierzchni. Dużą łyżką nakładaj porcję ciasta i formuj małe placuszki na patenie. Smaż po 2 minuty z każdej strony, tak by były rumiane, jednak nie przypalone. Podawaj posypane cukrem pudrem i z ulubionymi owocami.

(liczba kalorii)
Pancakes - cechy przepisu
Więcej o pancakes
Pancakes to przepyszne i mięciutkie placuszki, kojarzone głównie z kuchnią amerykańską. Pojawiają się często jako element śniadania bohaterów najpopularniejszych filmów wyprodukowanych w USA. Dlatego bardzo dużo osób wie jak wyglądają. Są naprawdę pyszne, a co lepsze, robi się je bardzo łatwo. Wystarczy kilka podstawowych produktów i dobra patelnia, by stworzyć te smaczne i słodkie placuszki. Składniki, których używa się do wykonania znajdują się w większości w domowej spiżarni. To wszystko sprawia też, że placuszki są naprawdę tanie.
Te naleśniki, są bardzo słodkie w smaku i przyjemnie pachną. Ciasto jest niezwykle, miękkie i puszyste. Świetnie komponują się ze słodkimi owocami. Choć tradycyjnie pankejksy amerykańskie podawane są z syropem klonowy, który w Stanach jest produktem bardzo popularnym, to nie jest to jedyny sposób na ich zjadanie. Można je udekorować masłem orzechowym, roztopioną czekoladą lub jogurtem naturalnym z dodatkiem cynamonu. Świetnie pasują do nich owoce jagodowe, które wspaniale przełamują ich słodycz.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić oryginalne amerykańskie pancakes, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Dzięki niemu otrzymasz naprawdę puszyste placuszki, dobrze wysmażone, jednak lekko wilgotne w środku. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że ciasto dobrze się łączy i pięknie rośnie. W przepisie użyte zostało jedno jajko, jednak można dodać więcej, jeżeli chce się, by placuszki były jeszcze bardziej odżywcze. Choć mają dość wysoki indeks glikemiczny, to osoby z cukrzycą również mogą je jeść, najważniejsze jest odpowiednie zbilansowanie całości dania. Kiedy doda się do placuszków jogurtu naturalnego i odrobiny orzechów, to ich ładunek glikemiczny będzie niższy, dzięki czemu spokojnie będą się nadawały na posiłek dla diabetyka.
Przepis na pancakes jest naprawdę szybki, można je przygotować w naprawdę ekspresowym tempie. To świetny patent na szybkie śniadanie, które choć wydaje się pracochłonne, wcale takie nie jest. Ten prosty przepis spodoba się na pewno fanom wszelkich placuszków i naleśników. Placki z przepisu wychodzą przepyszne, a ciasto ma odpowiednią strukturę.
To też dobry przepis dla początkujących kucharzy.
Wartości odżywcze pancakes
Energia i białka
(223g)
Węglowodany w pancakes
(223g)
Tłuszcze
(223g)
Witaminy w przepisie na pancakes
(223g)
Składniki mineralne w przepisie na pancakes
(223g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pancakes
Lista alergenów dla pancakes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko