Pizza wegańska
- Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
- Cukier (20 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Oliwa z oliwek (40 ml)
- Tofu wzbogacane wapniem 2 kostki (400 g)
- Kukurydza konserwowa (140 g)
- Cebula czerwona 1 duża sztuka (100 g)
- Papryka żółta 1 średnia sztuka (200 g)
- Pieczarki 7 dużych sztuk (200 g)
- Rukola (40 g)
- Pomidory koktajlowe (100 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na pizza wegańska krok po kroku
Drożdże rozprowadź w 240 ml ciepłej wody z cukrem, dodaj łyżkę mąki i pozostaw na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj zaczyn drożdżowy, oliwę z oliwek i łyżkę soli i zagnieć gładkie ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na około 90 minut.
Tofu pokrój w kostkę, umieść w miseczce i dopraw przyprawą do kurczaka, dodaj olej rzepakowy i wymieszaj.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je, aby uzyskać pożądany kształt. Wyłóż ciasto na blasze do pizzy.
Ciasto posmaruj pomidorami z puszki z oliwą, tak aby pozostał wolny brzeg około 1-2 cm.
Cebulę pokrój w pióra, pieczarki pokrój na cztery i podsmaż na patelni.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paski.
Na wierzch ciasta układaj dodatki warzywne oprócz pomidorków i rukoli, dodaj też tofu.
Piecz w nagrzanym do 280 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
Wyjmij z piekarnika i wierzch posyp rukolą i przekrojonymi na połówki pomidorkami.
Pizzę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Pierogi z serem
-
Gzik
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat pizzy wegańskiej
Pizza wegańska to doskonała propozycja na pyszną pizzę bez dodatku mięsa i sera z mleka pochodzącego od zwierząt. Smaczna pizza idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przepis na wegańską pizzę jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia pizzy potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, oliwa z oliwek, pomidory w puszce z oliwą, rukola, pomidorki koktajlowe, kukurydza, cebula, pieczarki, papryka żółta, tofu, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, olej rzepakowy.
Jak zrobić wegańską pizzę? Na początek przygotuj ciasto. Drożdże rozprowadź w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki i pozostaw na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć. Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj zaczyn drożdżowy, oliwę z oliwek i łyżkę soli i zagnieć gładkie ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na około 90 minut. Tofu pokrój w kostkę umieść w miseczce i dopraw przyprawą do kurczaka, dodaj olej rzepakowy i wymieszaj. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je aby uzyskać pożądany kształt. Posmaruj pomidorami z puszki z oliwą, tak aby pozostał wolny brzeg około 1-2 cm. Na wierzch ciasta układaj dodatki warzywne oprócz pomidorków i rukoli, dodaj też tofu. Piecz w nagrzanym do 280 stopni piekarniku przez 10-12 minut. Wyjmij z piekarnika i wierzch posyp rukolą i przekrojonymi na połówki pomidorkami.
Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B a także witaminę E i żelazo.
Podsumowując szybka i dobra pizza to świetne danie obiadowe. Możesz ją także przygotować także podczas wieczornego spotkania ze znajomymi. Ciasto na pizzę po wyrośnięciu można przechowywać w lodówce do 24 godzin. Pyszna pizza bez dodatku mięsa i nabiału jest świetną alternatywą dla osób z uczuleniami pokarmowymi. Wegański ser do pizzy możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub użyć tofu, które dostępne jest już w prawie każdym supermarkecie.
Alergeny w pizzy wegańskiej
Lista alergenów dla pizzy wegańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze pizzy wegańskiej
Pizza wegańska to bez mięsna alternatywa pizzy dla osób na dietach wykluczających produkty odzwierzęce. Pizza jest dobrym źródłem węglowodanów prostych. Powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę.
Energia i białka
(425g)
Węglowodany
(425g)
Tłuszcze
(425g)
Witaminy
(425g)
Składniki mineralne
(425g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.