Przepis na pasta z tofu krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, malakser, naczynie ceramiczne do zapiekania

Umyj i obierz marchew.

Pokrój cukinię, dopraw warzywa solą i olejem rzepakowym i upiecz w piekarniku do miękkości.

Wystudzone warzywa umieść w malakserze, dodaj do nich tofu pokrojone na mniejsze kawałki.

Dodaj cebulę i pieprz ziołowy i rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.

Posiekaj koper i szczypior, pastę umieść w misce dodaj zioła i wymieszaj.

Pasta z tofu podana w brązowej miseczce, która stoi na drewnianym blacie.
Pasta z tofu
Koszt przygotowania dania
14.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
48 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
26

Pasta z tofu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z tofu

Pasta z tofu to doskonały pomysł na zdrową przekąskę do chleba. Pyszna domowa pasta może być także bazą do naleśników lub zapiekanek. Przepis na pastę z tofu jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją zrobić. Do zrobienia pasty z tofu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu wędzone, marchew, cukinia, cebula, szczypior, koper, sól, olej rzepakowy, pieprz ziołowy.

Prosty przepis na wegetariańską pastę z tofu wykonasz w następujący sposób. Umyj i obierz marchew. Pokrój cukinię, dopraw warzywa solą i olejem rzepakowym i upiecz w piekarniku do miękkości. Wystudzone warzywa umieść w malakserze dodaj do nich tofu pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj także cebulę i pieprz ziołowy, rozdrobnij aż powstanie gładka masa. Posiekaj koper i szczypior, pastę umieść w misce dodaj zioła i wymieszaj. Podawaj pastę ze świeżym pieczywem żytnim lub bezglutenowym.

Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B a także witaminę E i żelazo.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym nie powinny spożywać cukinii.

Podsumowując pomysł na pastę do chleba to pyszna przekąska lub potrawa na śniadanie lub na kolację. Pasta z warzyw i tofu doskonale sprawdzi się jako smarowidło nie tylko do kanapek ale również do naleśników. Dobra pasta może być przechowywana w lodówce przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze pasty z tofu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
97.21 kcal
48.60 kcal
Białko
4.02 g
2.01 g
Fenyloalanina
0.19 mg
0.09 mg
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w paście z tofu

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
4.33 g
2.16 g
Węglowodany przyswajalne
3.18 g
1.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.15 g
0.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
7.62 g
3.81 g
Tłuszcze nasycone
0.90 g
0.45 g
Tłuszcze nienasycone
6.72 g
3.36 g
Tłuszcze jednonasycone
4.08 g
2.04 g
Tłuszcze wielonasycone
2.64 g
1.32 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pasta z tofu

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.10 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
9.36 mg
4.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.16 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.45 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.29 µg (mcg)
11.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasta z tofu

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
20.73 mg
10.36 mg
Potas
207.44 mg
103.72 mg
Wapń
163.70 mg
81.85 mg
Fosfor
60.25 mg
30.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.84 mg
10.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.58 mg
1.29 mg
Cynk
0.50 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z tofu 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z tofu

Lista alergenów dla pasty z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania pasty z tofu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
300 g
wędzone
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukinia
150 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na pasta z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób