Makaron z fasolką szparagową z tofu i sosem pomidorowym

Opublikowano: 03.08.2021 r., 12:57 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariańskie danie z makaronem
Makaron z fasolką szparagową z tofu i sosem pomidorowym
Przygotowanie 30 min
673 kcal
Kcal w porcji
495 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron spaghetti (150 g)
  • Fasolka szparagowa (200 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (180 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
  • Orzeszki pinii (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na makaron z fasolką szparagową z tofu i sosem pomidorowym krok po kroku

Najpierw ugotuj makaron oraz fasolkę szparagową.

W tym czasie na patelni rozgrzej olej.

Tofu pokrój w niewielką kostkę. Dodaj na patelnię i podsmaż parę minut, aż złapie rumiany kolor. Zdejmij je z patelni.

Gdy makaron i fasolka będą ugotowane dodaj je na patelnię, na której smażyłeś tofu.

Zacznij podsmażać fasolkę z makaronem oraz przecierem pomidorowym. Dodaj przyprawy (oprócz natki pietruszki). Zredukuj sos, by stał się nieco bardziej gęsty.

Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję dodaj tofu.

Gotowy makaron nałóż do miski i posyp natką.

Jak oceniasz przepis na makaron z fasolką szparagową z tofu i sosem pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat makaronu z fasolką szparagową z tofu i sosem pomidorowym

Sałatka makaronowa złożona z fasolki szparagowej, sosu z pomidorami oraz tofu a to wszystko posypane orzeszkami pinii – bardzo zdrowe, wegańskie danie fit. Użyto tu tylko makaronu spaghetti, fasolki szparagowej, tofu, przecieru pomidorowego oraz oleju i przypraw. Jak widać jest to rodzaj dania, który zawiera tylko kilka prostych składników i jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Dodatkowym plusem jest to, że przepis nie zawiera nabiału ani mięsa, więc zasługuje na miano wegetariańskiego, a nawet wegańskiego.

Przepis na ten makaron z fasolką szparagową jest raczej przeznaczony do jedzenia na ciepło. Tak smakuje najlepiej. Pamiętaj, by dobrze doprawić danie, by miało jak najlepszy smak. Zrobienie przepisu jest bardzo proste. Kroki przygotowania są banalne i nie wymagają specjalnych umiejętności, więc każdy może przygotować te danie.

Gdy nie przepadasz za tofu i jesz mięso można wymienić je na między innymi pierś z kurczaka lub z indyka. Sposób przygotowania będzie identyczny jak w przypadku obróbki tofu. Tofu może być naturalne, ale na rynku jest dostępne także wędzone. Tofu wędzone ma swój specyficzny aromat i niekoniecznie każdemu musi smakować. Sprawdź na sobie i oceń, która wersja jest najlepsza.

By ugotować fasolkę obierz ją – usuń z każdej końcówki z obu stron. Następnie umyj ją i gotuj. Gotowanie trwa około 20 minut. Po ugotowaniu i ostudzeniu fasolkę możesz podzielić na mniejsze części jeśli chcesz.

By danie było najbardziej wartościowe zamiast makaronu pszennego użyj pełnoziarnistego. W wersji bezglutenowej skorzystaj z makaronu bezglutenowego (na przykład ryżowego lub kukurydzianego). Dodatkowo, by potrawa miała jak najniższy indeks glikemiczny ani makaronu, ani fasolki nie rozgotuj. Składniki rozgotowane automatycznie zwiększają swój indeks glikemiczny. Przepis należy do sycących poprzez dużą zawartość błonnika. Ma także dużą ilość białka, więc jest bardzo wskazany dla każdej zdrowej osoby. Ograniczanie mięsa i zamiana go na inne produkty może wyjść na zdrowie.

Alergeny w makaronie z fasolką szparagową z tofu i sosem pomidorowym

Lista alergenów dla makaronu z fasolką szparagową z tofu i sosem pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii

Wartości odżywcze makaronu z fasolką szparagową z tofu i sosem pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Bardzo zdrowy przepis, który nie zawiera mięsa. Ma dużą ilość białka i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(495g)
Energia (kcal)
136.06
673.50
Białko (g)
5.10
25.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(495g)
Węglowodany (g)
17.10
84.66
Węglowodany przyswajalne (g)
14.08
69.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.03
14.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(495g)
Tłuszcz (g)
6.19
30.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.23
6.10
Tłuszcze nienasycone (g)
4.95
24.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.34
11.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.61
12.93
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(495g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.28
6.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.11
10.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.52
101.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(495g)
Sód (mg)
14.94
73.95
Potas (mg)
316.53
1566.80
Wapń (mg)
84.13
416.45
Fosfor (mg)
106.98
529.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.59
12.84
Cynk (mg)
0.97
4.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.28
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z fasolką szparagową z tofu i sosem pomidorowym 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z fasolką szparagową z tofu i sosem pomidorowym

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Fasolka szparagowa
200 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Orzeszki pinii
40 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 40 g
Koszt składników
51.00