Pierś z kaczki

Opublikowano: 14.05.2021 r., 16:56 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierś z kaczki podana na talrzu łupkowym, z solą oraz pieprzem na grafitowym blacie.
Pierś z kaczki
Wypróbuj sprawdzony przepis na pierś z kaczki. Pyszna, soczysta i delikatna pierś z kaczki skomponuje się z owocowymi sosami i pysznymi dodatkami warzywnymi. Idealna propozycja na świąteczny lub wykwintny posiłek.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 15 min
390 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi z kaczki ze skórą 2 filety (370 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia beztłuszczowa

Przepis na pierś z kaczki krok po kroku

Piersi z kaczki wyciągnij minimum godzinę przed przygotowaniem. Muszą mieć temperaturę pokojową.

Natnij skórkę na głębokość tłuszczu nie nacinając mięsa.

Piersi połóż na zimnej patelni skórą do dołu.

Ustaw największą moc palnika.

Kiedy mięso zacznie skwierczeć i zacznie wytapiać się tłuszcz z piersi, zmniejsz moc palnika do około 1/3.

Smaż pierś 7 minut, od czasu do czasu nią ruszając.

Przełóż filety na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu przełóż na deskę skórą do dołu i pozostaw na 5 minut aby odpoczęło.

Przed krojeniem posyp piersi świeżo mielonym pieprzem oraz gruboziarnistą solą.

Jak oceniasz przepis na pierś z kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób

Więcej informacji na temat piersi z kaczki

Pierś z kaczki to wyśmienite danie w kuchni polskiej, które gości w niej od wielu lat. Danie wykwintne, szlachetne i uroczyste, tak samo kiedyś jak i dziś. Pyszna kaczka, która może zostać przygotowana na różne sposoby, jest propozycją danie, które na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach.

Jest wiele form podania, jednak filet z kaczki ze skórą jest tym z najbardziej wyszukanych ale

i najtrudniejszych do przygotowania. Najsmaczniejsze są średnio wysmażone, z różowym ale nie surowym środkiem. Pierś z kaczki jest na początku podsmażana w celu wytopienia tłuszczu, który znajduje się pod skórką. Następnie pierś dopiekana jest w piekarniku w celu równomiernej obróbki mięsa. Pomysł na filet z kaczki sprawdzi się w wielu sytuacjach.

Dobry przepis na pierś z kaczki nie powinien być skomplikowany, samo mięso jest pyszne w smaku i nie trzeba tłumić go wieloma, innymi smakami. Jest to fantastyczne mięso, które z dodatkiem prostych składników stworzy fenomenalne danie. Tak przygotowaną pierś z kaczki możesz podać z puree, pieczonymi ziemniakami, buraczkami, marchewką duszoną, czerwoną kapustą, jabłkami, pomarańczami, żurawiną czy malinami. Kombinacji jest wiele dlatego za każdym razem przygotowując danie możesz eksperymentować ze smakami i szukać swojej ulubionej kombinacji. Jak przyrządzić filet z kaczki dowiesz się z dokładnego przepisu.

Szybki przepis na pierś z kaczki sprawi, że z chęcią będziesz przygotowywać to danie. Już teraz sprawdź jak zrobić pierś z kaczki ze skórą i przygotuj ją na najbliższą okazję.

Alergeny w piersi z kaczki

Lista alergenów dla piersi z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki

Wartości odżywcze piersi z kaczki

na 100g gotowej potrawy

Pierś z kaczki jest mało tłustym mięsem, podobną ilość tłuszczu zawierają udka z kurczaka lub wątróbka. Jest bardzo zdrowa, jednak podawana smażona może być ciężko strawna. Oczywiście podawana na wyjątkowe okazje lub świąteczny obiad absolutnie nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Jeśli jednak jesteś jej wielkim fanem i spożywasz częściej, wybieraj inne formy jej przygotowania a smażoną pozostaw jako okazjonalną formę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
211.00
390.35
Białko (g)
17.40
32.19
Fenyloalanina (mg)
0.72
1.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
15.20
28.12
Tłuszcze nasycone (g)
6.38
11.80
Tłuszcze nienasycone (g)
8.82
16.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.80
12.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.02
3.74
Cholesterol (mg)
80.00
148.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina B6 (mg)
0.53
0.98
Witamina B12 (µg (mcg))
0.65
1.20
Witamina C (mg)
5.20
9.62
Tiamina (mg)
0.35
0.65
Ryboflawina (mg)
0.27
0.50
Niacyna (mg)
3.32
6.14
Foliany (µg (mcg))
21.00
38.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
56.00
103.60
Potas (mg)
249.00
460.65
Wapń (mg)
5.00
9.25
Fosfor (mg)
168.00
310.80
Magnez (mg)
20.00
37.00
Żelazo (mg)
4.16
7.70
Cynk (mg)
0.77
1.42
Miedź (mg)
0.31
0.57
Mangan (mg)
0.02
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kaczki 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kaczki

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
370 g
2 filety
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
17.11
Za 370 g
Koszt składników
37.00