Przepis na makaron z cukinii krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, czosnek, cukier, ocet balsamiczny
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, temperówka do warzyw

Cukinię umyj, wytrzyj i przeciśnij przez tarkę do warzyw, aby powstał makaron z cukinii.

Na patelnię wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Smaż do momentu aż cebula się zeszkli.

Do cebuli dodaj pomidory z puszki i duś około 5-10 minut, aż powstanie gęsty sos.

Dodaj makaron z cukinii, dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 2 minuty.

Dopraw do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym i cukrem. Całość dokładnie wymieszaj.

Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

W miseczce znajduje się makaron z cukinii z pomidorowym sosem, posypany startym parmezanem. Dookoła miski znajdziemy szklankę z wodą niebieski materiał, listki z natki pietruszki oraz metalowy widelec.
makaron z cukinii
Koszt przygotowania dania
6.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
237 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
22

Makaron z cukinii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronie z cukinii

Makaron z cukinii to pomysł na smaczne i delikatne wege danie obiadowe. Pewnie zastanawiasz się jak zrobić makaron spaghetti z cukinii oraz z czym go podać. Już spieszę z odpowiedzią. Makaron z cukinii przygotujesz za pomocą temperówki do warzyw, jednak nic straconego jeśli jej nie posiadasz. Bez maszynki potnij cukinię wzdłuż na cienkie plastry, a je z kolei pokrój na cienkie niteczki. Do makaronu przygotuj sos z pomidorami z puszki, cebulą oraz papryczką chilli. Nie zapomnij o przyprawach: soli, pieprzu, czosnku, cukrze oraz occie balsamicznym, ponieważ to one nadadzą daniu wyrazistości. Do przygotowania przepisu niezbędne okażą się Tobie cukinia, pomidory w puszce, oliwa z oliwek, cebula, papryczka chilli oraz wymienione wyżej przyprawy. Z produktów tych oraz z tradycyjnym makaronem możesz przygotować tagliatelle z sosem cukiniowym. Przepis na makaron z cukinii nie jest trudny, dlatego do jego zrobienia nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, a sam proces gotowania zajmie Tobie 25 minut. Pewnie zastanawiasz się jak gotować makaron przygotowany z cukinii? Wystarczy, że chwilę poddusisz go w przygotowanym sosie pomidorowym. Danie to najlepiej smakuje na ciepło. W wersji wegańskiej najlepiej podać je bez żadnych dodatków, natomiast w pozostałych dietach będzie świetnie smakował z dodatkiem tartego parmezanu rozpuszczonego na ciepłym sosie. Jest to również idealna alternatywa na tanią wersję makaronu w diecie bezglutenowej, ponieważ makarony dedykowane dla tych osób są bardzo drogie. Cukinia jest również warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Z racji tego, że jest warzywem delikatnym musimy użyć odpowiednich dodatków, aby nadać jej odpowiedni smak.

Podsumowując fit makaron z cukinii z sosem pomidorowym to dobry pomysł na urozmaicenie swojego codziennego jadłospisu. Produkty użyte do jego przygotowania są przystępne cenowo oraz dostarczą do naszego organizmu sporo cennych składników odżywczych, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie.

Wartości odżywcze makaronu z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
Białko
1.29 g
5.82 g
Fenyloalanina
0.03 mg
0.16 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie z cukinii

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
4.98 g
22.40 g
Węglowodany przyswajalne
3.64 g
16.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.33 g
6.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
3.50 g
15.75 g
Tłuszcze nasycone
0.70 g
3.17 g
Tłuszcze nienasycone
2.80 g
12.59 g
Tłuszcze jednonasycone
2.37 g
10.67 g
Tłuszcze wielonasycone
0.43 g
1.92 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na makaron z cukinii

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
8.99 µg (mcg)
40.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.66 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
13.68 mg
61.54 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.93 mg
4.20 mg
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.26 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.30 mg
Niacyna
0.65 mg
2.94 mg
Foliany
19.52 µg (mcg)
87.82 µg (mcg)
Beta karoten
106.23 µg (mcg)
478.02 µg (mcg)
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z cukinii

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
69.02 mg
310.60 mg
Potas
250.22 mg
1125.97 mg
Wapń
22.22 mg
99.97 mg
Fosfor
33.68 mg
151.55 mg
Magnez
17.14 mg
77.13 mg
Żelazo
0.67 mg
3.02 mg
Cynk
0.28 mg
1.24 mg
Miedź
0.09 mg
0.40 mg
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z cukinii 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z cukinii

Lista alergenów dla makaronu z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na makaron z cukinii

Cena przygotowania makaronu z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
90 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Pomidory w puszce
300 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 300 g
Cukinia
500 g
2 sztuki
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Papryczka chili zielona z puszki
10 g
1 sztuka
8.00
Za 370.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 10 g
Koszt składników
37.30
Jak oceniasz przepis na makaron z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.9% osób