Przepis na makaron ze szpinakiem krok po kroku
- Makaron penne 140 g 2 szklanki
- Szpinak 150 g 1,5 małego opakowania
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 150 ml 3/4 opakowania
- Ser parmezan 50 g 10 łyżek
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
- Orzechy włoskie 30 g 1 garść
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.
Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.
Dodaj jogurt, parmezan i przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.
Podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi.
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i fetą
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Zapiekanka z łososia wędzonego z makaronem i szpinakiem
-
Gnocchi z kurczakiem
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Makaron z tofu i szpinakiem
-
Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron ze szpinakiem, papryką i kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem

(liczba kalorii)
Makaron ze szpinakiem - cechy przepisu
Więcej o makaronie ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem smakuje niesamowicie pysznie i będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny na szybko. Jest to danie bardzo łatwe, dlatego będzie idealne dla zabieganych osób. Przepięknie wygląda i można go zrobić w kilkanaście minut.
Przepis na makaron ze szpinakiem jest bardzo prosty, dlatego jest idealny dla początkujących kucharzy. Robi się go w bardzo łatwy sposób i jedyne co jest potrzebne do jego wykonania to dobrej jakości patelnia, z nieprzywierającym dnem.
Szpinak do makaronu powinien być świeży, dzięki temu całe danie będzie bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Najlepiej połączyć szpinak z cebulą i czosnkiem, które podkreślają jego smak.
Choć to bardzo prosty przepis, to całość wychodzi niezwykle pysznie. Jego nieskomplikowana formuła jest niebywałym plusem, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni lub nie mają na to czasu.
Choć w przepisie został użyty makaron penne, to można wykorzystać inny dowolny typ. Pysznie smakuje spaghetti ze szpinakiem, z długim i cienkim makaronem, a dla najmłodszych domowników sprawdzą się na pewno kokardki lub muszelki. W każdej wersji smakują tak samo dobrze.
To świetny pomysł na pyszny i wartościowy obiad, a także kolację. Można go jeść nawet na zimno więc sprawdzi się jako lunch do pracy lub na uczelnię. Jest bardzo sycący, więc zaspokoi głód na długi czas. Sos do tego makaronu jest na bazie kremowego jogurtu, dzięki czemu ma sporo białka i mało tłuszczu. To dobry i szybki obiad dla osób zdrowo się odżywiających, a także tych na diecie redukcyjnej. Nie zawiera zbyt dużo kalorii, za to ma dość sporo białka. Jeżeli chce się zrobić bardziej fit wersję lepiej skorzystać z pełnoziarnistego makaronu. Można też użyć opcji z nasion strączkowych, dzięki czemu danie ma jeszcze więcej białka i jest bardziej pożywne.
Ten makaron nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Wystarczy skarmelizowana cebula z czosnkiem, świeżym pieprzem i ziołami, by stworzyć naprawdę pyszną kompozycję smakową, która nigdy się nie nudzi.
Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem
Energia i białka
(333g)
Węglowodany w makaronie ze szpinakiem
(333g)
Tłuszcze
(333g)
Witaminy w przepisie na makaron ze szpinakiem
(333g)
Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem
(333g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie ze szpinakiem
Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Ser parmezan
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie