Makaron ze szpinakiem

Opublikowano: 10.05.2021 r., 11:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron ze szpinakiem podany na patelni, udekorowany posiekanymi orzechami włoskimi.
Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje, jeszcze lepiej się prezentuje. W dodatku można go zrobić w ekspresowym tempie.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
678 kcal
Kcal w porcji
333 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron penne 2 szklanki (140 g)
  • Szpinak 1,5 małego opakowania (150 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 3/4 opakowania (150 ml)
  • Ser parmezan 10 łyżek (50 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Orzechy włoskie 1 garść (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na makaron ze szpinakiem krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.

Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.

Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.

Dodaj jogurt, parmezan i przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.

Podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi.

Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem smakuje niesamowicie pysznie i będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny na szybko. Jest to danie bardzo łatwe, dlatego będzie idealne dla zabieganych osób. Przepięknie wygląda i można go zrobić w kilkanaście minut.

Przepis na makaron ze szpinakiem jest bardzo prosty, dlatego jest idealny dla początkujących kucharzy. Robi się go w bardzo łatwy sposób i jedyne co jest potrzebne do jego wykonania to dobrej jakości patelnia, z nieprzywierającym dnem.

Szpinak do makaronu powinien być świeży, dzięki temu całe danie będzie bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Najlepiej połączyć szpinak z cebulą i czosnkiem, które podkreślają jego smak.

Choć to bardzo prosty przepis, to całość wychodzi niezwykle pysznie. Jego nieskomplikowana formuła jest niebywałym plusem, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni lub nie mają na to czasu.

Choć w przepisie został użyty makaron penne, to można wykorzystać inny dowolny typ. Pysznie smakuje spaghetti ze szpinakiem, z długim i cienkim makaronem, a dla najmłodszych domowników sprawdzą się na pewno kokardki lub muszelki. W każdej wersji smakują tak samo dobrze.

To świetny pomysł na pyszny i wartościowy obiad, a także kolację. Można go jeść nawet na zimno więc sprawdzi się jako lunch do pracy lub na uczelnię. Jest bardzo sycący, więc zaspokoi głód na długi czas. Sos do tego makaronu jest na bazie kremowego jogurtu, dzięki czemu ma sporo białka i mało tłuszczu. To dobry i szybki obiad dla osób zdrowo się odżywiających, a także tych na diecie redukcyjnej. Nie zawiera zbyt dużo kalorii, za to ma dość sporo białka. Jeżeli chce się zrobić bardziej fit wersję lepiej skorzystać z pełnoziarnistego makaronu. Można też użyć opcji z nasion strączkowych, dzięki czemu danie ma jeszcze więcej białka i jest bardziej pożywne. ​

Ten makaron nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Wystarczy skarmelizowana cebula z czosnkiem, świeżym pieprzem i ziołami, by stworzyć naprawdę pyszną kompozycję smakową, która nigdy się nie nudzi.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Ser parmezan
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na wegetariański obiad. Warto do niego wybierać pełnoziarnisty makaron.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(333g)
Energia (kcal)
203.71
678.34
Białko (g)
9.22
30.70
Fenyloalanina (mg)
0.47
1.58
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(333g)
Węglowodany (g)
20.33
67.70
Węglowodany przyswajalne (g)
18.51
61.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
6.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(333g)
Tłuszcz (g)
9.82
32.70
Tłuszcze nasycone (g)
2.69
8.97
Tłuszcze nienasycone (g)
7.13
23.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.31
14.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.81
9.37
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: ser parmezan, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.47
21.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(333g)
Witamina A (µg (mcg))
121.40
404.26
Witamina B6 (mg)
0.15
0.51
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.30
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.21
27.35
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.13
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.73
2.42
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.11
50.33
Tiamina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.62
2.08
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.42
184.55
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1275.69
4248.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(333g)
Sód (mg)
117.32
390.66
Potas (mg)
230.67
768.13
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
152.74
508.64
Fosfor (mg)
126.44
421.06
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.48
138.13
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
3.93
Cynk (mg)
0.81
2.71
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.59
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ze szpinakiem

Koszt składników
53.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
140 g
2 szklanki
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 140 g
Szpinak
150 g
1,5 małego opakowania
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
150 ml
3/4 opakowania
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 ml
Ser parmezan
50 g
10 łyżek
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Orzechy włoskie
30 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
53.70