Pstrąg pieczony

Opublikowano: 26.09.2022 r., 21:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pstrąg pieczony
Pstrąg pieczony
Pstrąg pieczony idealnie nada się an piątkowy obiad, koniecznie postaw na mój przepis i podaj pyszną rybę całej swojej rodzinie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
247 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pstrąg tuszka 4 sztuki (800 g)
  • Cytryna 1 sztuka (100 g)
  • Masło 4 łyżki (40 g)
  • Koperek 1 pęczek (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na pstrąg pieczony krok po kroku

Rybę dokładnie umyj i oczyść.

Przełóż ryby do foli aluminiowej. Najlepiej, aby każda była osobno.

Dodaj odrobinę masła, posiekany koperek i plastry cytryny.

Zawiń całość i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pstrąg pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat pstrąga pieczonego

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Zatem, jak przyrządzić pstrąga pieczonego?

W pierwszej kolejności rybę dokładnie umyj i oczyść. Przełóż ryby do foli aluminiowej. Najlepiej, aby każda była osobno. Następnie dodaj odrobinę masła, posiekany koperek i plastry cytryny. Zawiń całość i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Po tym czasie nas pstrąg pieczony z masłem jest gotowy do spożycia.

Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, pstrąg świeży idealnie komponuje się z surówką z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Sam zadecyduj o dodatkach i postaw na smaczny obiad.

Będzie to idealny pomysł na rodzinny obiad bez mięsa. Skoro już wiesz, jak upiec pstrąga i znasz mój przepis na pieczonego pstrąga w piekarniku, koniecznie wykorzystaj go i przygotuj w swoim domu.

Alergeny w pstrągu pieczonym

Lista alergenów dla pstrąga pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg tuszka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pstrąga pieczonego

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować większość ryb.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
123.78
247.55
Białko (g)
17.59
35.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.24
2.48
Węglowodany przyswajalne (g)
0.87
1.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.62
11.23
Tłuszcze nasycone (g)
3.19
6.38
Tłuszcze nienasycone (g)
2.42
4.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.66
3.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
1.53
Cholesterol (mg)
57.76
115.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.24
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
2.27
4.54
Witamina C (mg)
8.88
17.76
Tiamina (mg)
0.12
0.24
Ryboflawina (mg)
0.10
0.19
Niacyna (mg)
4.39
8.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
39.88
79.76
Potas (mg)
385.59
771.18
Wapń (mg)
32.53
65.06
Fosfor (mg)
206.12
412.24
Magnez (mg)
26.00
52.00
Żelazo (mg)
0.59
1.17
Cynk (mg)
0.50
0.99
Miedź (mg)
0.05
0.10
Mangan (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga pieczonego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pstrąga pieczonego

Koszt składników
48.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg tuszka
800 g
4 sztuki
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 800 g
Cytryna
100 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Masło
40 g
4 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koperek
40 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Koszt składników
48.30