Przepis na pstrąg pieczony krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik

Rybę dokładnie umyj i oczyść.

Przełóż ryby do foli aluminiowej. Najlepiej, aby każda była osobno.

Dodaj odrobinę masła, posiekany koperek i plastry cytryny.

Zawiń całość i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Często zadawane pytania

pstrąg pieczony
Pstrąg pieczony
Koszt przygotowania dania
3.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
67 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
30

Pstrąg pieczony - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pstrągu pieczonym

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Zatem, jak przyrządzić pstrąga pieczonego?

W pierwszej kolejności rybę dokładnie umyj i oczyść. Przełóż ryby do foli aluminiowej. Najlepiej, aby każda była osobno. Następnie dodaj odrobinę masła, posiekany koperek i plastry cytryny. Zawiń całość i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Po tym czasie nas pstrąg pieczony z masłem jest gotowy do spożycia.

Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, pstrąg świeży idealnie komponuje się z surówką z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Sam zadecyduj o dodatkach i postaw na smaczny obiad.

Będzie to idealny pomysł na rodzinny obiad bez mięsa. Skoro już wiesz, jak upiec pstrąga i znasz mój przepis na pieczonego pstrąga w piekarniku, koniecznie wykorzystaj go i przygotuj w swoim domu.

Wartości odżywcze pstrąga pieczonego

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga pieczonego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pstrągu pieczonym

Lista alergenów dla pstrąga pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na pstrąg pieczony nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pstrąg tuszka
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pstrąga pieczonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg tuszka
800 g
4 sztuki
Cytryna
100 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Masło
40 g
4 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koperek
40 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Jak oceniasz przepis na pstrąg pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób