Przepis na łososia z piekarnika krok po kroku

Składniki
  • Łosoś filet 400 g 2 filety
  • Sok z cytryny 36 ml 3 łyżki
  • Cytryna 25 g 2 plastry
  • Masło 15 g 2 łyżeczki
  • Koperek 25 g 1 sztuka
Przyprawy
sól, pieprz cytrynowy
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa

Łososia połóż na kawałku folii aluminiowej, takiej wielkości aby móc ją szczelnie zamknąć. Pod łososia włóż łodygi koperku. Zostaw część i poszatkuj.

Łososia polej sokiem z cytryny, połóż równomiernie masło. Posyp sporą szczyptą soli i pieprzu.

Na wierzch łososia połóż plasterki cytryny i posyp pozostałą częścią koperku.

Szczelnie zawiń w folię aluminiową.

Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Łosoś z piekarnika w folii aluminiowej posypany koperkiem z plastrami cytryny
Łosoś z piekarnika
Koszt przygotowania dania
29.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
406 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Łosoś z piekarnika - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o łososiu z piekarnika

Łosoś to obecnie jedna z najbardziej popularnych i cenionych ryb. Jej charakterystyczny czerwono-pomarańczowy kolor rozpoznają nawet dzieci. Łosoś jest bogactwem cennych witamin i składników mineralnych oraz zdrowych tłuszczy. Jest on bardzo dobrym źródłem białka oraz aminokwasów egzogennych, które nie są produkowane przez nasz organizm. Łosoś jest bardzo tłustą rybą przez co jest kaloryczny. Jednak tłuszcz zawarty w jego mięsie jest bardzo zdrowy. Spożywając tą rybę dostarczymy kwasów omega-3, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszenie stężenia cholesterolu i trójglicerydów, działają przeciwzakrzepowo, zapobiegają rozwojowi choroby wieńcowej, miażdżycy i cukrzycy, są przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe, pomagają w leczeniu chorób skórnych oraz zapobiegają depresji. Poza tłuszczami łosoś dostarcza witaminę D, witaminę B6 i B12 oraz witaminę A. Zawiera również związki mineralne takie jak potas, sód, selen, fosfor i magnez.

Łosoś z piekarnika to świetny pomysł na przyrządzenie ryby. Filet z łososia jest dobrym produktem do pieczenia, zamknięty w folii lub pergaminie, a nawet naczyniu żaroodpornym zachowuje wilgoć i delikatność struktury. Tak przygotowany łosoś będzie pysznym pomysłem na obiad. Możesz podać go z wieloma dodatkami dzięki czemu danie zawsze będzie smakowało inaczej. Jak zrobić łososia z piekarnika? To bardzo proste, wystarczy przyprawić rybę ulubionymi ziołami, można dodać warzywa, zamknąć w folii lub pergaminie i piec. W trakcie pieczenia przygotujesz pozostałe składniki dania. Przepis na łososia z piekarnika jest naprawdę szybki i łatwy w przygotowaniu. A jak przyrządzić łososia w piekarniku, jak upiec i jak długo piec dowiesz się z dokładnego przepisu.

Łosoś to przepyszny pomysł nie tylko na obiad ale również na kolację czy grilla. Jego wyjątkowy smak pasuje do wielu dodatków, dzięki czemu jest jeszcze łatwiejszy do wykonania.

Wartości odżywcze łososia z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (240g)
Energia (kalorie)
169.55 kcal
406.93 kcal
Białko
16.17 g
38.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (240g)
Tłuszcz
10.82 g
25.97 g
Tłuszcze nasycone
4.23 g
10.15 g
Tłuszcze nienasycone
6.59 g
15.82 g
Tłuszcze jednonasycone
4.25 g
10.21 g
Tłuszcze wielonasycone
2.34 g
5.61 g

Witaminy w przepisie na łososia z piekarnika

Na 100g
Na porcję (240g)
Witamina A
148.37 µg (mcg)
356.10 µg (mcg)
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej
Witamina B6
0.34 mg
0.81 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Witamina C
12.86 mg
30.87 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.25 mg
Niacyna
6.81 mg
16.35 mg
Foliany
33.51 µg (mcg)
80.43 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na łososia z piekarnika

Na 100g
Na porcję (240g)
Sód
41.07 mg
98.57 mg
Potas
366.40 mg
879.37 mg
Wapń
33.58 mg
80.60 mg
Fosfor
236.12 mg
566.70 mg
Magnez
79.48 mg
190.76 mg
Żelazo
0.54 mg
1.29 mg
Cynk
0.41 mg
0.97 mg
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia z piekarnika 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łososiu z piekarnika

Lista alergenów dla łososia z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz cytrynowy.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania łososia z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
400 g
2 filety
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
26.00
Za 400 g
Sok z cytryny
36 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.80
Za 36 ml
Cytryna
25 g
2 plastry
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 25 g
Masło
15 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Koperek
25 g
1 sztuka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Liczba porcji:
Razem
36.30
Łączny koszt
29.19
Jak oceniasz przepis na łososia z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób