- Łosoś filet 400 g 2 filety
- Sok z cytryny 36 ml 3 łyżki
- Cytryna 25 g 2 plastry
- Masło 15 g 2 łyżeczki
- Koperek 25 g 1 sztuka
Przepis na łososia z piekarnika krok po kroku
Łososia połóż na kawałku folii aluminiowej, takiej wielkości aby móc ją szczelnie zamknąć. Pod łososia włóż łodygi koperku. Zostaw część i poszatkuj.
Łososia polej sokiem z cytryny, połóż równomiernie masło. Posyp sporą szczyptą soli i pieprzu.
Na wierzch łososia połóż plasterki cytryny i posyp pozostałą częścią koperku.
Szczelnie zawiń w folię aluminiową.
Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

-
Rolada szpinakowa
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Kanapki z łososiem
-
Roladki z łososia
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Łosoś w galarecie
-
Dania z łososiem
Informacje dietetyczne - łosoś z piekarnika
Wartości odżywcze łososia z piekarnika
Łosoś z piekarnika jest wyśmienity, lekkim i zdrowym daniem. Polecam go wprowadzić regularnie do diety.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w łososiu z piekarnika
Lista alergenów dla łososia z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Więcej informacji na temat łososia z piekarnika
Łosoś to obecnie jedna z najbardziej popularnych i cenionych ryb. Jej charakterystyczny czerwono-pomarańczowy kolor rozpoznają nawet dzieci. Łosoś jest bogactwem cennych witamin i składników mineralnych oraz zdrowych tłuszczy. Jest on bardzo dobrym źródłem białka oraz aminokwasów egzogennych, które nie są produkowane przez nasz organizm. Łosoś jest bardzo tłustą rybą przez co jest kaloryczny. Jednak tłuszcz zawarty w jego mięsie jest bardzo zdrowy. Spożywając tą rybę dostarczymy kwasów omega-3, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszenie stężenia cholesterolu i trójglicerydów, działają przeciwzakrzepowo, zapobiegają rozwojowi choroby wieńcowej, miażdżycy i cukrzycy, są przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe, pomagają w leczeniu chorób skórnych oraz zapobiegają depresji. Poza tłuszczami łosoś dostarcza witaminę D, witaminę B6 i B12 oraz witaminę A. Zawiera również związki mineralne takie jak potas, sód, selen, fosfor i magnez.
Łosoś z piekarnika to świetny pomysł na przyrządzenie ryby. Filet z łososia jest dobrym produktem do pieczenia, zamknięty w folii lub pergaminie, a nawet naczyniu żaroodpornym zachowuje wilgoć i delikatność struktury. Tak przygotowany łosoś będzie pysznym pomysłem na obiad. Możesz podać go z wieloma dodatkami dzięki czemu danie zawsze będzie smakowało inaczej. Jak zrobić łososia z piekarnika? To bardzo proste, wystarczy przyprawić rybę ulubionymi ziołami, można dodać warzywa, zamknąć w folii lub pergaminie i piec. W trakcie pieczenia przygotujesz pozostałe składniki dania. Przepis na łososia z piekarnika jest naprawdę szybki i łatwy w przygotowaniu. A jak przyrządzić łososia w piekarniku, jak upiec i jak długo piec dowiesz się z dokładnego przepisu.
Łosoś to przepyszny pomysł nie tylko na obiad ale również na kolację czy grilla. Jego wyjątkowy smak pasuje do wielu dodatków, dzięki czemu jest jeszcze łatwiejszy do wykonania.
Szacunkowy koszt przygotowania łososia z piekarnika
Data aktualizacji przepisu: 13.09.2023