Przepis na makaron z pesto krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
garnek

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Odcedź makaron i dodaj do niego pesto oraz poszarpane listki bazylii.

Makaron przełóż na talerz i posyp serem parmezan.

Często zadawane pytania

Makaron z pesto podany w ciemnym talerzu głębokim, na szarym blacie, ze składnikami
Makaron z pesto
Koszt przygotowania dania
6.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
457 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
49

Makaron z pesto - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronem z pesto

Kuchnia włoska jest popularna na całym świecie i podbiła serca wielu osób. Makarony i pizza to dania, które znają wszyscy. Przepisy kuchni włoskiej to proste dania przygotowane z najlepszej jakości składników, które nadają im wyjątkowego smaku.

Jednym z popularniejszych przepisów na makaron pochodzących z kuchni włoskiej jest pesto alla genovese czyli makaron z pesto. Jest to makaron spaghetti, z popularnie nazywanym w Polsce, z pesto zielonym. Jak zrobić pesto z makaronem? Sprawdź nasz przepis. Peso alla genovese to sos na bazie liści świeżej bazylii, oliwy z oliwek, sera pecorino, parmezanu lub innego twardego sera oraz orzeszków pinii. Makaron z sosem pesto jest pysznym daniem wegetariańskim, które jest sycące i idealnie sprawdzi się na szybki posiłek. Pesto składa się z wielu zdrowych i obfitujących w cenne wartości odżywczych składników. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo. Parmezan zawiera dość dużo tłuszczu, jednak w trakcie długiego leżakowania tłuszcze te rozkładają się na krótko i średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe i dzięki temu jest łatwiej trawiony. Ser ten jest bogaty w wapń i fosfor, a także zawiera spore ilości magnezu, cynku, miedzi i selenu. Jest on jednym z najlepszych źródeł witaminy B2 i B12, zawiera również witaminę A. Dania przygotowane z serem parmezan zyskują nie tylko na walorach smakowych ale także odżywczych.

Przepis na makaron z pesto jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A jak przygotować makaron z pesto dowiesz się z dokładnego przepisu.

Wartości odżywcze makaronu z pesto

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(128g)
Energia (kalorie)
Białko
13.20 g
16.89 g

Węglowodany w makaronem z pesto

Na 100g
Na porcję
(128g)
Węglowodany
57.12 g
73.11 g
Węglowodany przyswajalne
49.05 g
62.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
8.07 g
10.33 g
Sacharoza (cukier)
0.46 g
0.59 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Glukoza
0.21 g
0.27 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Fruktoza
0.49 g
0.63 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(128g)
Tłuszcz
9.14 g
11.70 g
Tłuszcze nasycone
3.36 g
4.30 g
Tłuszcze nienasycone
5.78 g
7.40 g
Tłuszcze jednonasycone
2.21 g
2.83 g
Tłuszcze wielonasycone
3.57 g
4.57 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.03 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron z pesto

Na 100g
Na porcję
(128g)
Witamina B6
0.26 mg
0.34 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Witamina E
0.87 mg
1.11 mg
Tiamina
0.30 mg
0.39 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.27 mg
Niacyna
6.24 mg
7.99 mg
Foliany
51.45 µg (mcg)
65.86 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron z pesto

Na 100g
Na porcję
(128g)
Sód
237.50 mg
304.00 mg
Potas
321.53 mg
411.56 mg
Wapń
122.07 mg
156.25 mg
Fosfor
277.56 mg
355.27 mg
Magnez
89.65 mg
114.75 mg
Żelazo
2.77 mg
3.55 mg
Cynk
2.12 mg
2.72 mg
Miedź
0.35 mg
0.45 mg
Mangan
1.79 mg
2.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z pesto 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronem z pesto

Lista alergenów dla makaronu z pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron z semoliny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

Cena przygotowania makaronu z pesto

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron z semoliny
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Pesto zielone
40 g
4 łyżki
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 40 g
Ser parmezan
16 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.08
Za 16 g
Bazylia świeża
6 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 6 g
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na makaron z pesto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób