Przepis na falafel krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, imbir mielony, mielony czosnek, kardamon, kmin rzymski
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska

Ciecierzycę odsącz z zalewy i włóż do dużej miski.

Dodaj pokrojoną drobno cebulę, a także wszystkie przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Zblenduj na gładką masę.

Do masy dodaj sodę i mąkę, wymieszaj masę dokładnie ręką.

Z danej masy uformuj małe kotleciki.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotleciki po 3 minuty z każdej strony.

Falafele ułożone na drewnianej desce, podane z jogurtowym sosem.
falafel
Koszt przygotowania dania
6.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
327 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
32

Falafel - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o falafelu

Falafel to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To w pełni wegańska opcja dla wszystkich na diecie roślinnej, którzy kochają klopsy. Idealnie nadają się do zjedzenia z sosem, w bułce czy jako dodatek do sałatek. To idealny pomysł na przeniesienie odrobiny orientu wprost do swojej kuchni.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić falafel, który będzie pysznie smakował, a przy tym nie będzie zbyt skomplikowany, to ten przepis sprawdzi się idealnie. W ciągu kilku minut możesz stworzyć naprawdę pyszny dodatek, który pasuje do wielu dań, a także może stanowić świetną bazę obiadu czy kolacji.

Ten przepis na falafel jest niesamowicie łatwy i poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Nie potrzeba do niego żadnych specjalnych zdolności i wszystko można przygotować w mniej niż pół godziny. To idealny sposób na posiłek dla tych którzy lubią kotlety, jednak szukają zdrowszej, roślinnej wersji.

Te kotlety z ciecierzycy zaskakują orientalnym smakiem i miłą fakturą. To wszystko zasługa doboru odpowiednich przypraw. Świetnie z ciecierzycą komponuje się natka pietruszki i kmin, które są bardzo charakterystyczne w kuchni bliskowschodniej.

To idealny i bardzo prosty przepis, który będzie wspaniałą opcją dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i poszukiwać nowych smaków. Ten falafel, choć domowy, smakuje znacznie lepiej niż te gotowe, dostępne w sklepach, czy nawet te z restauracji. Plusem jest również to, że można sobie samemu regulować ilość przypraw, dlatego są indywidualnie dostosowane do preferencji.

Jeżeli zastanawiasz się jak smażyć falafele, by nie były suche ani za bardzo rumiane, to ta receptura odpowie na twoje pytanie i pozwoli ci przygotować kotleciki idealne. Odpowiednio kruche i soczyste.

Te kotlety robi się z cieciorki z puszki, dzięki czemu całość robi się szybciej i jest mniej skomplikowane. Kotlety można też zrobić z suchych warzyw, jednak wtedy należy je namaczać przez całą noc, by były odpowiednie miękkie.

Ten wegański falafel na pewno zadowoli wszystkich miłośników kuchni roślinnej. Będzie też idealną opcją dla osób które chcą ograniczyć mięso. Kotlety z ciecierzycy smakują niesamowicie pysznie.

Wartości odżywcze falafela

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(152g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - falafel kcal
Białko
6.29 g
9.56 g

Węglowodany w falafelu

Na 100g
Na porcję
(152g)
Węglowodany
22.93 g
34.86 g
Węglowodany przyswajalne
19.61 g
29.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.32 g
5.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(152g)
Tłuszcz
11.55 g
17.55 g
Tłuszcze nasycone
2.43 g
3.70 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
8.96 g
13.61 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.32 g
11.13 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.63 g
2.48 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na falafel

Na 100g
Na porcję
(152g)
Witamina A
0.64 µg (mcg)
0.97 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.15 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina C
1.25 mg
1.90 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.57 mg
2.39 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.03 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna
0.11 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany
33.76 µg (mcg)
51.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten
9.12 µg (mcg)
13.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na falafel

Na 100g
Na porcję
(152g)
Sód
204.94 mg
311.50 mg
Potas
104.10 mg
158.23 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
35.74 mg
54.33 mg
Fosfor
59.04 mg
89.74 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez
18.24 mg
27.72 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo
1.09 mg
1.66 mg
Cynk
0.07 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.25 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny falafela 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w falafelu

Lista alergenów dla falafela przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa

Cena przygotowania falafela

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka orkiszowa
60 g
4 duże łyżki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 60 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyzeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na falafel
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób